Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Πεδίο Δράσης Κόδρα 2011 - Δύο συμμετοχές από την Καλών Τεχνών Φλώρινας




Η Αγγελική Αυγητίδου επιμελείται αυτήν την πολύ σημαντική παρουσίαση αρχειακών video από performance δουλειά που αρχειοθετεί εδώ και καιρό.

The Performance Showreel
: μια σειρά βίντεο από περφόρμανς και δράσεις στην πόλη που πραγματοποιήθηκαν από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, πολλές από τις οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η επιμέλεια είναι της εικαστικού και λέκτορα του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αγγελικής Αυγητίδου.

Το νέο θεσμικό: Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 κι, ενώ στην Ελλάδα αρχίζει να κυριαρχεί μια καινούργια, διευρυμένη αστική τάξη, μια γενιά καλλιτεχνών, στις σχολές ακόμη οι περισσότεροι αποφασίζει να διεκδικήσει ένα νέου είδους λόγο και έναν καινούργιο τρόπο δημιουργίας. Με καταλήψεις για να λύσει το πρόβλημα των κτιριακών εγκαταστάσεων των σχολών, πολιτική στράτευση πέρα από τα κόμματα, μορφές σε άμεση επικοινωνία με το διεθνές περιβάλλον. Είναι η εποχή που τίθενται οι όροι για τη γέννηση του πεδίου της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Η γενιά αυτή, η οποία τότε βρίσκεται σε πολλές περιπτώσεις στα όρια της αποδεκτής κοινωνικής και πολιτικής συμπεριφοράς τριάντα χρόνια αργότερα έχει επίσης θέσει τους όρους για τη γέννηση του νέου θεσμικού. Η έκθεση καταγράφει τη δράση της Ομάδας Κατάληψης της Θεσσαλoνίκης, της ομάδας Καρατρανσβαγκάρντια, τη κατάληψης του Φωτεινίου, του επιβλητικού μεγάρου στην 3ης Σεπτεμβρίου, της αρχής της Ομάδας Εδάφους του Δημήτρη Παπαϊωάννου, επιχειρώντας να αναδείξει τη δυναμική της εποχής.
Στα απόνερα της έκθεσης, Το νέο θεσμικό, είναι καλεσμένος και ο Χάρης Κοντοσφύρης γιατί με τον Γιάννη Γίγα της ομάδας Καρατρανσβαγκάρντια, μπαίνουν πρώτοι στην κατάληψη του Φωτεινίου, γνωστής ως η κατάληψη της Καλών Τεχνών της οδού Πολυτεχνείου και 3ης Σεπτεμβρίου που διήρκησε σχεδόν δέκα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου