Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ο ‘Ανθρωπος που αρνήθηκε να χαιρετήσει όπως οι άλλοι.

Ο ‘Ανθρωπος που αρνήθηκε να χαιρετήσει χιτλερικά…



Μια Ιστορία Θάρρους και Αγάπης, για να κρατηθεί ζωντανή η Ιστορική μνήμη.

Είναι μία από τις φορές που τo διαδίκτυο φέρνει στην επιφάνεια μικρούς θησαυρούς του παρελθόντος όπως η παραπάνω φωτογραφία.

Στη ναζιστική Γερμανία, το 1936, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στα ναυπηγεία του Αμβούργου για να παρακολουθήσουν την καθέλκυση ενός πολεμικού εκπαιδευτικού πλοίου. Την ώρα που, σύμφωνα με το τελετουργικό, όλοι οι παρευρισκόμενοι θα έπρεπε να χαιρετήσουν χιτλερικά, ένας άνθρωπος παραμένει παγερά αδιάφορος με τα χέρια σταυρωμένα. Πέρασαν 45 χρόνια για να αναγνωρισθεί ο άνθρωπος που τόλμησε να μη χαιρετήσει χιτλερικά. Ηταν ο Αουγκούστ Λάντμεσερ, Εργάτης στα ναυπηγεία Blohm+Voss, τον οποίο αναγνώρισε η κόρη του όταν είδε αυτή τη φωτογραφία σε μία γερμανική εφημερίδα.

Ο Λάντμεσερ είχε προσωπικούς λόγους που αρνήθηκε να κάνει το χιτλερικό χαιρετισμό. Αν και ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος από το 1931, το 1935 διαγράφηκε επειδή παντρεύτηκε μια Γερμανοεβραία, την ‘Ιρμα Εκλέρ. Με την Εκλέρ ο Λάντμεσερ έκανε δύο κόρες. Οι Ναζί τον φυλάκισαν με την κατηγορία ότι «ατίμασε την αρία φυλή». Η Εκλέρ φυλακίστηκε, επίσης, ενώ τα παιδιά χωρίστηκαν. Το 1941 ο Λάντμεσερ αποφυλακίζεται και αποστέλλεται στο μέτωπο απ’ όπου δεν ξαναγύρισε ποτέ.

Το 1996 η κόρη του Ιρένε έγραψε ένα βιβλίο για την ιστορία της οικογένειάς της που δεν ενώθηκε ποτέ ξανά. Αναπλάθοντας το παρελθόν μέσα από ταινίες, βιβλία και αποκόμματα εφημερίδων βάζει το δράμα της οικογένειάς της μέσα στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, αποτίοντας φόρο τιμής στους γονείς της και στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.


Κ.Πλιακός, εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος 2/2012

http://eu1.1host.gr/~aspromav/wordpress/?p=3380


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου