Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Πού θα πάνε τα 2,1 εκ. ευρώ του ΕΣΠΑ που προορίζονταν για άνεργους καλλιτέχνες;

Μια απίθανη ιστορία για την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να δώσει εξηγήσεις, εδώ και τώρα.

 


[το ελληνικό κράτος σιδερώνει νυχτιάτικα]                                                                     του ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ


Έλαβα μια επιστολή (τα στοιχεία του αποστολέα είναι στη διάθεσή μας) σχετικά με μια περίεργη υπόθεση.
Μακάρι να έχουμε απάντηση σύντομα - και να μην "χαθούν" σε τσέπες τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονταν για την καλλιτεχνική δημιουργία στη χώρα μας.



Αντιγράφω την επιστολή:


Πρόκειται για την (γνωστή πλέον) προκύρηξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, η οποία μετά από δέσμευση χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ΕΣΠΑ, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει καλλιτεχνικές παραγωγές σε όλους τους τομείς σχεδόν (εικαστικά, θέατρο, σινεμά, χορό κ.α.).

Η εν λόγω ανακοίνωση με υπογραφή του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, έγινε στις 30/07/2012. Όταν το μάθαμε, από τον πολιτιστικό χώρο, σπεύσαμε να ετοιμάσουμε προσχέδια έργων, να εκδόσουμε τραπεζικές εγγυητικές επιστολές (που απαιτούνταν βάσει προκύρηξης και μάλιστα όχι αμελητέου ποσού) και ένα σωρό από άλλα έγγραφα, που εμπίπτουν στη γραφειοκρατεία του ΕΣΠΑ.

Χθες, 01/10/2012, ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των αιτήσεων στον ανοιχτό διαγωνισμό και βρεθήκαμε αρκετοί στα γραφεία της ΓΓΙΦ (Υπουργείο Εσωτερικών), άλλοι με μακέτες των γλυπτών τους, άλλοι με σενάρια, άλλοι με πιλότους ταινιών, πάντως όλοι με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει και ίσως να ανανεωθεί αυτός ο δυσκίνητος τομέας του πολιτισμού. Κατά τις 14.00 (και ενώ η καταληκτική ώρα υποβολής ήταν στις 15.00) ο αναπληρωτής Υπουργός ανακοινώνει δεκαήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής. Ίσως να έδωσε ανάσα σε κάποιους που δεν πρόλαβαν, ίσως να ανταποκρίθηκε σε αιτήματα καλλιτεχνικών σωματείων για παράταση (κυκλοφόρησαν σχετικά άρθρα την περασμένη εβδομάδα), πάντως η ελληνική μέθοδος "κάλλιο αργά παρα ποτέ" για άλλη μια φορά λειτούργησε.

Και αφού οι περισσότεροι καταθέσαμε τους περιβόητους φακέλους, με τους αμέτρητους υποφακέλους, σήμερα ο κος Αθανασίου υπογράφει ματαίωση του διαγωνισμού, ενώ η σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΓΓΙΦ που αφορούσε στην δεκαήμερη παράταση πλέον δεν υπάρχει.

Και αναρωτιέμαι για το ποιές είναι αυτές οι κρατικές διοικητικές λειτουργίες που:

-ανακοινώνουν παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας δημόσιου διαγωνισμού και σε λίγες ώρες ακυρώνουν ολόκληρο τον διαγωνισμό

-καταργούν τη χθεσινή ανακοίνωση περί παράτασης, παρότι ήταν υπουργική απόφαση και η ανακοίνωσή της είναι υποχρεωτική

-ακυρώνουν ένα πρόγραμμα που έχουν προεγκρίνει και για το οποίο μια ολόκληρη κρατική υπηρεσία και οι υπάλληλοι, των οποίων την αμοιβή κάθε φορολογούμενος πολίτης πληρώνει, έχουν εργαστεί ποιός ξέρει πόσον καιρό

Και ακόμη αναρωτιέμαι για το πώς τελικά οι δημόσιοι αυτοί υπάλληλοι μπορούν να εργαστούν, όταν κάθετι σε αυτό το κράτος ματαιώνεται και όταν η εργασία τους δεν παράγει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Τελευταία ερώτησή μου είναι το τι τελικά άλλαξε στο υπουργικό σχέδιο από χθες μέχρι σήμερα και πού τελικά θα πάνε αυτά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ύψους 2,1 εκ. ευρώ, που μέχρι πριν λίγες ώρες θα έδιναν μια σημαντική ανάσα σε πολλούς άνεργους καλλιτέχνες;

Παρακάτω και οι σχετικές ανακοινώσεις:
http://www.eyeisotita.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=693

http://www.eyeisotita.gr/el/Pages/NewsFS.aspx?item=692
 
 
----------------
 
 
Κι άλλη επιστολή μου ήρθε μόλις, από αναγνώστρια (τα στοιχεία της επισης είναι στη διάθεσή μου):
 
 
Γειά σου Άρη,θέλω να σου μιλήσω σχετικά για τον διαγωνισμό τους.Ότι δανείστηκα χρήματα για να μπορέσω να συμμετάσχω και ρωτούσα ένα σωρό κόσμο και ξοδεύτηκα σε τόσα τηλεφωνήματα σε φίλους για να μου δανείσουν λεφτά.Μετά η τράπεζα θα κρατήσει ένα ποσοστό από το ποσό της εγγυητικής του 17 τις εκατό.Πήρα στο υπουργείο εσωτερικών τηλέφωνο και τους είπα ότι δεν περισσεύουν χρήματα για αυτό θέλω να μου τα επιστρέψουν χωρίς να πάρει η τράπεζα το ποσοστό της,αλλά μου είπανε μόνο γραπτώς θα το μεταφέρουν στον Υπουργό.Αλλά και αυτός δεν νοιάζεται για το αν θα ζημιώσουν τους καλλιτέχνες!!!Είτε με το χάσιμο χρόνου ζημιωθήκαμε είτε με το ποσοστό.

Έχασα ένα μήνα γράφοντας τις εκθέσεις που ζητούσανε,μου έσπασαν τα νεύρα με τον τρόπο διατύπωσης αυτών που ζητούσανε,ψάχνοντας φακέλους και υποφακέλους να φακελωθώ ξανά και ξανά.Και πολλά τηλέφωνα αν
έβαλα το σωστό φάκελο μέσα στον υποφάκελο και ξανά φάκελο.Και πόσα τηλεφωνήματα σε φίλους καλλιτέχνες αν κάναμε όλο αυτό το φιρμάνι σωστά.Και έχασα χρόνο ενός μήνα γεμάτου να δουλεύω και να μην κάνω τίποτε άλλο από αυτό που ζητούσαν ενώ θα έψαχνα κάτι άλλο να κάνω καλλιτεχνικά και να φτιάξω την καριέρα μου στην Ελλάδα.Επίσης φίλοι καλλιτέχνες μου είπαν ότι δανείστηκαν και εκείνοι χρήματα για να συμμετάσχουν.Βλέπετε λοιπόν πάλι ποιος βγήκε κερδισμένος?
 
Οι τράπεζες!Πήραν το ποσοστό τους και τώρα καλλιτέχνες φύγετε όπως οι άλλοι στο εξωτερικό να φάτε ένα κομμάτι ψωμί.Γιατί εδώ το τρώνε άλλοι το ψωμί.Γιατί δεν υπάρχει κανένας δημόσιος φορέας που να χρηματοδοτεί τους καλλιτέχνες.Όλοι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα κάνουνε την έκθεσή τους με δικά τους έξοδα,θα κόψουν έξοδα από αλλού αλλά θα έχουν μια αξιοπρεπή παρουσία στο χώρο.Άλλοι θα εγκαταλήψουν,ούτε χρήματα για υλικά πλέον.Κανένα απλό χαρτί.λίγο κομμάτι καμβά,καμιά εκτύπωση σε απλό χαρτί και τέρμα.

Παιδιά πρέπει να συννενοηθούμε όσοι ενδιαφέρεστε επικοινωνήστε,Το έσπα η Ευρώπη ήθελε να δείξει το φιλόπτωχο προφίλ του στους καλλιτέχνες και αποφάσησε να χρηματοδοτήσει έργα.Απο κει και πέρα ας μας απαντήσει κάποιος που θα πάνε τώρα τα χρήματα αφού ακυρώθηκε και γιατί ακυρώθηκε.
Και πάλι θα με λες ότι γκρινιάζω,ότι δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός για το που θα διοχετεύσουν τα τόσα εκατομύρια που προορίζοταν για τους καλλιτέχνες.

Α το αστείο είναι ότι επειδή οι περισσότεροι εργαζόμαστε ως καθηγητές καλλιτεχνικών στα σχολεία,είχαν την απαίτηση να ζητάνε άνοιγμα βιβλίων στην εφορία.Και αν δεν το έκανες σου έλεγαν ακυρώνεται η συμμετοχή σου.Αυτό δεν υπήρχε κάπου γραμμένο στην περιβόητη προκήρυξή τους.
Ευχαριστώ
 
 
ΥΓ. Όποιος ενδιαφέρεται ας επικοινωνήσει μαζί μου, για ομαδική καταγγελία >> artistmarina@yahoo.gr
Και αναλαμβάνω το curating για την χαμένη αυτή έκθεση, των έργων αυτών για την ισότητα των φύλων, αναλαμβάνω να βρω το χώρο
 
 
----------
 
 
Κι άλλη μία:
 
Aγαπητέ Άρη, 
Αισθάνομαι την ανάγκη να σ' ευχαριστήσω θερμα για το δημοσίευμα σου, σχετικά με την μυστηριώδη ακύρωση του ανοιχτού δημόσιου για την παραγωγή έργων τέχνης που προωθούν την ισότητα. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να λάβει τις απαραίτητες διαστάσεις. 
Είμαι ανάμεσα στους καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στις παράλογες και ευνουχιστικές απαιτήσεις (για να μην πω καπρίτσια) του διαγωνισμού, δούλεψα πολύ σκληρά για να στοιχειοθετήσω την πρόταση μου, ενώ έτρεχα σαν την παλαβή σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και επιμελητήρια. Ταυτόχρονα, εκτέθηκα σε πάρα πολύ κόσμο, ο οποίος συνέβαλλε στη δημιουργία και την ανάπτυξη της πρότασης. Στους συνεργάτες μου, στους ανθρώπους που συνάντησα για να ζητήσω τη συμμετοχή τους, στον καλό μου φίλο Αντώνη, που προσφέρθηκε να με βοηθήσει στη χαρτούρα και τον ταλαιπώρησα ως το πρωί, μια μέρα πριν τη λήξη του διαγωνισμού...Ειλικρινά, αν υπήρχαν άλλες επιλογές, δε θα είχα ανταποκριθεί στην προκύρηξη.
Ως νέα δημιουργός αισθάνομαι μια βαθιά ταπείνωση, απαξίωση αλλά και λύπη για την έρημο όπου ασκητεύουμε πλέον όλοι εμείς οι δημιουργοί. 
 
 
 
 
 
Περιμένουμε την απάντηση (ή ακόμα καλύτερα, την αναθεώρηση) του Υπουργείου...
ΠΗΓΗ: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου