Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

CHRONUS η τεκμηρίωση του έργου του Νίκου Παναγιωτόπουλου για την διερευνητική έκθεση "Θυμάσαι" στην Beton 7



Ο χρόνος είναι μια διάσταση στην οποία τα γεγονότα εξελίσσονται από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον, καθώς  και ο τρόπος μετρήσεις της διάρκειας αυτών. Βάση της θεωρίας του BigBang στο χρόνο 0 δεν υπήρχε τίποτα άλλο παρά μόνο σκοτάδι και στο χρόνο 1 μία τεράστια έκρηξη παρήγαγε το φώς καθώς  ήταν η σπίθα που δημιούργησε το αχανές σύμπαν.


CHRONUS  είναι ένα διαδραστικό γλυπτό-κατασκευή το οποίο συμβολίζει την υλική υπόσταση του χρόνου . Ο χρόνος απεικονίζεται ως μία  συμπαγείς μαύρη σφαίρα τοποθετούμενη στο κέντρο ενός μαύρου plexiglass κύβου. Όταν ο θεατής πλησιάζει το έργο αυτό ενεργοποιείτε και το κουτί από μαύρο γίνεται  διαφανές και εμφανίζεται η σφαίρα η οποία λάμπει.
ΣΦΑΙΡΑ : Ο λόγος που χρησιμοποιείται η σφαίρα είναι για να απεικονίσει  την υλική υπόσταση του χρόνου. Σαν σχήμα είναι αυτό που εξυπηρετεί περισσότερο από όλα τα άλλα. Η αντίληψη του χρόνου διαφέρει από κουλτούρα σε κουλτούρα. Στο δυτικό κόσμο ο χρόνος είναι μια ευθεία ενώ στην ανατολή είναι ένας κύκλος, τώρα άμα εφαρμόσουμε  στον κύκλο την ευθεία έχουμε ένα τόξο και άμα πολλαπλασιάσουμε τα τόξα δημιουργούμε μία σφαίρα.
ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΦΩΣ: Για να απεικονίσω το σκοτάδι χρησιμοποιώ ένα ειδικό μαύρο χρώμα το οποίο γίνεται διαφανές με την θερμοκρασία, αυτό γίνεται όταν ο θεατής έρθει κοντά στο έργο. Το φως εμφανίζεται μέσα από την σφαίρα διώχνοντας το σκοτάδι.
 ΘΥΜΑΣΑΙ; Η διερευνητική έκθεση πάνω στην έννοια του παρελθόντος στην Beton 7-Αθήνα
                                              



Υλικά : Μέταλλο , αντιστάσεις , thermometric paint , φωτοκύτταρο
Ειδικές πληροφορίες : Η κατασκευή θα ήταν επιθυμητό να βρίσκεται κοντά σε παροχή ρεύματος.
Όνομα : Νίκος
Επώνυμο : Παναγιωτόπουλος
Αριθμός : 6940707961
Email : nikospanagiotopoulos2011@yahoo.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου