Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ «Δυστύχημα στον Δοξαρά»



Εμπνευστής και βασικό δημιουργός του ντοκιμαντέρ είναι ο φίλος Γιώργος Τσακογιάννης, ένας άνθρωπος που βασική του ενασχόληση είναι οι Η/Υ και ερασιτεχνικά ασχολείται με την σκηνοθεσία.
Η αγάπη του για τον σιδηρόδρομο τον ώθησε στο να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα για τους φίλους του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα. Με την πάροδο των ετών η ιστοσελίδα αυτή απέκτησε αξιόλογα μέλη με γνώσεις στο αντικείμενο, μεταξύ των οποίων  ανθρώπους που ασχολούνταν με την τηλεόραση ενώ ταυτόχρονα είναι λάτρεις του σιδηρόδρομου. Ορισμένοι από αυτούς συνεργάστηκαν για την δημιουργία του ντοκιμαντέρ.

Από διηγήσεις μελών που έλαβαν χώρα μέσα στην ιστοσελίδα περί σιδηροδρομικών δυστυχημάτων στην Ελλάδα εμπνευστήκαμε για την δημιουργία του ντοκιμαντέρ. Τέτοιου είδους θεματολογία δεν υπήρχε μέχρι σήμερα για αυτό και η ιδέα αυτή θεωρήθηκε πρωτότυπη. Το δυστύχημα αυτό επιλέχθηκε μεταξύ άλλων διότι υπήρχαν πολλά συγκλονιστικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες ανθρώπων, όπως επίσης και φοβερά λάθη και παραλείψεις σχετικά με τον κανονισμό κυκλοφορίας. Όλα αυτά σε συνάρτηση με την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση εκείνης της περιόδου μας κέντρισαν το ενδιαφέρον. Κατά την έρευνα που κάναμε μαζί με τον Γιώργο, μας συγκλόνισε η επιγραφή που αντικρίσαμε στο εικονοστάσι που βρίσκετε στο σημείο του δυστυχήματος και γράφει το πρωτοφανές «Εις μνήμην των φονευθέντων Εις σιδηροδρομικό δυστύχημα την 16/01/1972».
Ένας από τους ανθρώπους που στελέχωναν την ομάδα των συντελεστών είχε προσωπική γνωριμία με τον Αλέξανδρο Λαχανά επαγγελματία αφηγητή της ΕΡΤ, ο οποίος ενθουσιάστηκε με την δημιουργία και την θεματολογία του ντοκιμαντέρ και δέχτηκε αφιλοκερδώς να κάνει το σπικάζ. Στην πορεία υπήρχε προοπτική προβολής του ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ, αλλά δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων η προοπτική αυτή ναυάγησε. Η επόμενη ιδέα ήταν να υποβάλουμε την συμμετοχή μας στο φεστιβάλ κινηματογράφου (Δράμας και Θεσσαλονίκης) πράγμα το οποίο ισχύει ως σήμερα.
Ο ρόλος μου σαν βοηθός σκηνοθέτη ήταν πρωτόγνωρος για μένα και με ικανοποίησε ιδιαίτερα ότι δόθηκε μεγάλη σημασία στις απόψεις μου, πράγμα το οποίο έκανε το ρόλο μου ακόμα πιο σπουδαίο. Απέκτησα εμπειρία στον τρόπο που γυρίζετε ένα ντοκιμαντέρ σκηνοθετικά, τεχνικά αλλά και προσεγγίζοντας ένα γεγονός τραγικό ανθρωπολογικά και κοινωνιολογικά.
Μέσα από αυτή την προσπάθεια γνώρισα ανθρώπους που έκαναν το πάθος τους δημιουργία με μεράκι και κέφι και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από το αναμενόμενο.
Ο Γιώργος μου έδωσε μεγάλο βήμα στο να μην αρκεστώ αποκλειστικά στο ρόλο που είχα αλλά να εκφραστώ σκηνοθετικά και σκηνογραφικά σε βασικές σκηνές του ντοκιμαντέρ.
Τέλος σπουδαίο ήταν το πώς ήρθα κοντά με ανθρώπους που ενεπλάκησαν με το δυστύχημα, είτε ήταν θύματα, είτε συγγενείς θυμάτων ή ακόμα απλοί άνθρωποι που έσπευσαν σε βοήθεια, και οι οποίοι με τις διηγήσεις και μαρτυρίες τους συγκλόνισαν εμένα και όλους τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ. Είναι χαρακτηριστικό πώς ένα τέτοιο τραγικό γεγονός πολλά χρόνια μετά, έχει μείνει ανεξίτηλα αποτυπωμένο στο μυαλό των ανθρώπων που το έζησαν και ότι θυμούνται κάθε μικρή λεπτομέρεια του δράματος.

Εικόνες απο τα γυρίσματα

Συζήτηση με τον Γιώργο Τσακογιάννη




Συνέντευξη με τον κ. Ευθύμη Κοντόπουλο



Αποσπάσματα εφημερίδων της εποχής






Σχετικοί διαδικτυακοί τόποι
http://doxarasaccident.com – Η επίσημη σελίδα του ντοκυμαντέρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου