Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Project: ''ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ'' Από την Ελένη Κεσίσογλου



(Αντικύθηρα 17/08/2014)
Κλεισμένος στο σκάφαντρό του ατενίζει το πέλαγος, απόμακρος, στοχαστικός, συγκλονιστικός. 


15 Σεπτεμβρίου-15 Οκτωβρίου :  Νέα κατάδυση στον βυθό των Αντικυθήρων και της ευρύτερης περιοχής. Με τη βοήθεια της πιο προηγμένης τεχνολογίας οι ερευνητές του Woods Hole Oceanographic Institution  και της Εφορείας  Εναλίων Αρχαιοτήτων, ευελπιστούν να φέρουν στο φως ένα ακόμη ναυάγιο, που ενδέχεται να ανατρέψει τα μέχρι τούδε στοιχεία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από  Έλληνες, Ελβετούς, Αμερικανούς.  

Στις 17 Αυγούστου η εικαστικός Ελένη Κεσίσογλου, εμπνεόμενη από την  ''επανέλκυση''  του μηχανισμού των Αντικυθήρων, χρησιμοποίησε τη γλώσσα της  Τέχνης για να εκφρασθεί μέσα από τη γλυπτική, τη ζωγραφική, το γραπτό λόγο. 

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στον Ποταμό Αντικυθήρων και φιλοξενήθηκε στην παλιά οικογενειακή ταβέρνα της Ειρήνης Πλουμίδη, όπου η Ελένη Κεσίσογλου εξέθεσε τους ήλιους, τις σπείρες, τις τροχαλίες, τα γρανάζια και άλλα αξιόλογα γλυπτά και ζωγραφικά έργα.(https://www.facebook.com/elene.kesisoglou)


Ο ποιητής Γιώργος Παπαδάκης με τον κώδικα της συμπαντικής ροής συγκίνησε ιδιαίτερα. Το ίδιο και με μουσικές εξαίσιες ο Julian Vicary. To video-art επιμελήθηκαν η Γιωργία Νικολάου και ο  Peter Gonzen.

Όταν τελείωσε η έκθεση, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη των Συμιακών Σφουγγαράδων, που το 1900-1901 βούτηξαν στα νερά των Αντικυθήρων και βρήκαν τα υπολείμματα του αρχαίου υπολογιστή, η Ελένη Κεσίσογλου έστησε πάνω από τον τόπο του ναυαγίου -στη θέση Βλυχάδια- το γλυπτό του άγνωστου σφουγγαρά. Κλεισμένος στο σκάφαντρό του ατενίζει το πέλαγος, απόμακρος, στοχαστικός, συγκλονιστικός. 

''Έχω επιλέξει να δουλεύω στην περιφέρεια της Ελλάδας, σε περιοχές βαρύνουσας  -ιστορικά και γεωγραφικά-  σημασίας''.

''Οταν το έργο αποτελεί κατάθεση ψυχικής και πνευματικής προσπάθειας και κυρίως καθρεφτίζει την ''αλήθεια'' του καλλιτέχνη, τότε και ο πιό απλός θεατής το αντιλαμβάνεται και επικοινωνεί μαζί του'' .  Το ταλέντο ωστόσο δεν φτάνει. Πίσω  του κρύβεται σκληρή δουλειά. 

''Τμήμα του έργου μου μετά το πέρας της παρουσίασης το χαρίζω στον τόπο για τον οποίο το δημιούργησα, τοποθετώντας το στη θέση εκείνη που εναρμονίζεται με τη σημειολογία του''. 

''Επιδιώκω την συλλογικότητα και συνεργατικότητα, γι΄αυτό για κάθε νέα προσπάθεια καλώ φίλους να ''συνταξιδεύσουμε''  με όραμα, φαντασία, ελπίδα''.  


Ρεπορτάζ- Συνέντευξη:  Μόσχα  Φραγκάκη  (Μέλος Ένωσης Συντακτών  Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου)

















https://www.youtube.com/watch?v=hONfpbhiyck&feature=youtu.be





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου