Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

“ Art as a civic action” Σεμινάριο στο Βερολίνο Διάκριση του νέου εικαστικού Δημήτρη Ανδρεοσόπουλου

                                  

ΗFairtradeΗellasσε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμόCitizensofEurope διοργανώνουν ένα σεμινάριο στο Βερολίνο από τις 6/10 ως τις 13/10 με θέμα την τέχνη ως κοινωνικό-πολιτική δραστηριότητα, δίνοντας την δυνατότητα σε 5 άτομα από όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν. Η επιλογή έγινε αφού όσοι δήλωσαν συμμετοχή απάντησαν σε δύο ερωτήσεις
όπως «γιατί θεωρείς ότι είναι σημαντική η δημοκρατία για την τέχνη;» και «για ποιους λόγους θέλεις να συμμετέχεις σε αυτό το σεμινάριο» και στέλνοντας ένα βιογραφικό. Μέσα σε αυτά τα άτομα, επιλέχθηκε και ο 3τοετής σπουδαστής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας, Δημήτρης Ανδρεοσόπουλος. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ ατόμων από διαφορετικές κουλτούρες, ανταλλαγή απόψεων μέσα από ενδιαφέρουσες και ποικίλες συζητήσεις καθώς και η συνεργατική δημιουργία δύο κομματιών τέχνης με πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον και το βάρος του trainingcourse σε παν-ευρωπαϊκό επίπεδο και σχολιάζοντας την παρούσα κατάσταση προσπαθώντας να επιστήσουμε την προσοχή και την κινητοποίηση των πολιτών. Τα κομμάτια αυτά θα είναι2 εγκαταστάσεις  οι οποίες θα εκτεθούν στις 11/10 στη galleryAgoraστο Βερολίνο.

Ο σπουδαστής Δημήτρης Ανδρεοσόπουλος συμμετέχει στο σεμινάριο με προτάσεις όπως και ο κύριος προσανατολισμός του έργου του: την ειλικρίνεια και τον δυναμισμό της επαναστατικής και χαοτικής φύσης του ερωτισμού, τα οποία αποσκοπούν σε μια ατομική (και μετέπειτα συνολική) εσωτερική αφύπνιση υποστηρίζοντας πως το έργο του, είναι ένας τρόπος «απελευθέρωσης κι διαμαρτυρίας, έναντι σε έναν κόσμο και πολιτισμό που είναι ακόμα απολίτιστοι και βάρβαροι.»

Η αμεσότητα, ειλικρίνεια, απλότητα και το βάθος της φιλοσοφίας του μπορούν να εντοπιστούν στη σειρά έργων «Κωλογραφιες» που έχουν αναρτηθεί παρακάτω καθώς και το μια γραπτή προσέγγιση του έργου.


“Το τελευταίο ξεπαρθένεμα»
Διαστάσεις 70χ100
Υλικά- κάτουρο και μαύρο λάδι σε λευκό καμβά
-

Οι κωλογραφίες-
Ανδρεοσόπουλος Δημήτρης,
«Οι κωλογραφίες είναι μια σειρά έργων που χαρακτηρίζονται από απλότητα, αμεσότητα, δυναμική και ειλικρίνεια στην ουσία τους. Ωστόσο το βάθος τους μπορεί να συνοψιστεί στις παρακάτω προσεγγίσεις δίχως να περιορίζεται σε αυτές.
Είναι η αποτύπωση της μεγαλειώδους και φοβερής αγωνίας, για την ταυτοποίηση και διαφύλαξη του Εγώ μέσα στη ροή του χρόνου. Ταυτόχρονα είναι και μια υπερβατική προσπάθεια  για μια τέχνη καθοδηγούμενη από ερωτισμό –καθώς και την ειλικρίνεια και τον αυθορμητισμό του -η οποία θα αναβλύζει κατευθείαν από το πέος της ψυχής σαν σπέρμα άυλο και θα γονιμοποιεί τα ωάρια άλλων ψυχών ή θα ηδονίζει τους πρωκτούς άλλων ψυχών. Είναι η πρόταση, η μάλλον, είναι η αγωνία μου για μια τέχνη πιο Αληθινή.
Το πινέλο στο πρωκτό είναι το Σύμβολο των κωλογραφιών και είναι τριπλής σημασίας.
Είναι ένας δυναμικός και παράλληλα απλός και άμεσος τρόπος να γράψω πάνω στον καμβά ενεργοποιώντας ολόκληρο το σώμα μου (εντατικοποίηση της ύλης από την μη ύλη) δίχως όμως να έχω πλήρη ή ενσυνείδητο έλεγχο όπως συμβαίνει με το χέρι, ή με κάποιον που έχει εξασκήσει τη ζωγραφική στόματος ή ποδιού (καθώς η φύσης της ανάγκης αυτών με αυτήν της κωλογραφίας διαφέρουν ριζικά). Η ψυχή υποτάσσει όλη την ύλη με το «σκήπτρο - πινέλο» σε έναν σπαστικό ερωτικό χορό ώστε να καταφέρει να δημιουργήσει το είδωλο της στην ευτυχή τελική αντανάκλαση της στο καμβά.  Έχοντας πλήρη επίγνωση της στιγμής, δεν έχω έλεγχο πέρα από αυτόν που ασκεί η ψυχή στο σώμα μου.
Ο σεξουαλισμός που εκπνέει το πινέλο στο κώλο,  αποτελεί ένα είδος αντίδρασης και διαμαρτυρίας προς  μια εικαστική και κοινωνική νόρμα που κοχλάζει στα μη-φυσικά ανώμαλα στερεότυπα της, ένας τρόπος επανάστασης, απελευθέρωσης κι διαμαρτυρίας, έναντι σε έναν κόσμο και πολιτισμό που είναι ακόμα απολίτιστοι και βάρβαροι.
Η αιφνίδια πνευματική έμπνευση οδηγεί στην δημιουργία της κωλογραφίας. Κατά τη διάρκεια μιας κωλογραφίας γίνεται αντιληπτή με έναν ενορατικό τρόπο η φανερά κρυμμένη Αλήθεια. Είναι μια υπερβατική λύτρωση. Είναι μια ακόμα υπέρβαση. Είναι μια στιγμιαία αφύπνιση την οποία ίσως μπορεί κανείς, ανάλογα το πνευματικό του επίπεδο, να βιώσει διαλογιζόμενος πάνω σε μια από τις κωλογραφίες μου. Είναι μια σειρά έργων που δεν αναφέρεται στη λογική του ανθρώπου αλλά στο πνεύμα του. Την Τέχνη την βιώνουμε δεν την καταλαβαίνουμε.












«Βασιλική ηδονή»
Διαστάσεις 50χ70
Υλικά- κάτουρο και μαύρο λάδι σε λευκό καμβά







«Πρωκτική εισβολή»
Διαστάσεις 40χ80
Υλικά – κάτουρο και μαύρο λάδι σε λευκό καμβά













«Πρωκτικό μήκος»
Διαστάσεις 30χ90
Υλικά – κάτουρο και μαύρο λάδι σε καμβά


-Ανδρεοσόπουλος Δημήτρης

Παρακάτω παραθέτουμε τα link στα οποία θα βρείτε σχετικές πληροφορίες.
https://www.facebook.com/events/729910830378020/?ref=4
Exhibition at the http://agoracollective.org/

https://www.facebook.com/JimmysAndrews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου