Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Ο Xάρης Κοντοσφύρης στην συλλογή της Benneton / Greece:Trace of today.Contemborary artist from Greece Σε επιμέλεια Πολίνας Κοσμαδάκη, Αναστασίας Καραγγέλου, και Χριστόφορου Μαρίνου




Χάρης Κοντοσφύρης /Χωρίς τίτλο /χρωματισμένο τσιμέντο ταπετσαρία
Ένα μικρό έργο φτιαγμένο απο δείγμα ταπετσαρίας που μπορούσε να ανασκευάσει ο διακοσμητής λερωμένη απο χρωματιστό τσιμέντο. Το έργο θυμίζει λεπτομέρεια από  άμφια.Προτάθηκε για την συλλογη Μπένετον.                                   
Η απτότητα και η μικρογραφημένη υλικότητα ενός αντικειμένου προς ένταξη σε μια συλλογή ενός καλλιτεχνικού πεδίου είναι ένα ακραίο εγχείρημα γιατί δεν είναι κατανοητό το σύνολο του αποτελέσματος που θα παράγει ως αλληλεπιδρών έργο . Η εξασφάλιση της υπογραφής και η ανασυστημένη υλικότητα ενός οικοδομικού διακοσμητικού υλικού προτείνετε σαν μια αφαιρετική εικαστική πρόταση τόσο ως προς την απόσπαση-αποσπασματικότητα του τοίχου που ανήκει (το μέρος ενός όλου) και την δημιουργική καταστροφή όσο και μιας γλώσσας που λειτουργεί  αφαιρετικά από το όποιο συγκεκριμένο και  ενδυναμώνει την ανικανότητα του βλέμματος να δει. Τι πρέπει να δεις σε μια συλλογή που η μικρογραφικότητας της επιτελεί ένα κολλάζ μια συνένωση πολλών αντικειμένων που φιλοδοξούν μια χαρτογράφηση της ετερότητας των εικαστικών στην ελληνική γεωγραφία σε καιρούς ιστορικής επάρκειας. Το προπατορικό αμάρτημα της εποχής ει ναι το άυλο ανταλλάξιμο της άξιας του χρήματος, το ανυπόληπτο αφηρημένο που το επινόησε για να έχει σχέση με την ιδέα του μη συγκεκριμένου που μετατρέπει ο καταναλωτής σε συγκεκριμένο με την αγορά. Θίγοντας την ακαριαία συνήθεια να ανταλλάσσουμε το άυλο χρήμα με συγκεκριμένο αντικείμενο είναι σαν αν ανταλλάσσουμε μια αφηρημένη συμβολική ιδέα με μια  συγκεκριμενοποιήμένη ιδέα Χρειάζεται ανιδιοτέλεια και αλληλεπιδραστική ενάργεια για να συνειδητοποιήσεις σε πιο σακί σε έχεις ρίξει! 
Χάρης Κοντοσφύρης για τα του άτιλου έργου του


Συγκίνηση, συναίσθημα, όραμα, διαφάνεια: με πείσμα και έμπνευση, πάνω από 200 Έλληνες καλλιτέχνες - κυρίαρχοι της τέχνης και νέοι ταλαντούχοι - επικοινωνούν, μέσα από τα έργα τους, τον εικονογραφημένο πολιτισμό της χώρας, τα αρχαία μεγαλεία και τις σύγχρονες αντιξοότητες. Η υπερηφάνεια στην παράδοση και  ο ανοικτός  χαρακτήρας προς τις πιο προηγμένες πολιτισμικές επιρροές γίνονται αντισταθμιστικοί παράγοντες για τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας.Δημιουργημένο από τα μεγάλα πάθη που έχουν διαμορφώσει την ιστορία της Ελλάδας και το σύνολο του δυτικού πολιτισμού, οι καλλιτέχνες αυτής της νέας συλλογής  Imago Mundi προσκαλεί τη χώρα να ξαναγυρίσει στο ταξίδι της.Όπως οι αρχαίοι ήρωες οπλισμένοι με σπαθιά, τη φιλοσοφία, τη μυθολογία και την αίσθηση της ιστορίας, αντιμετωπίζουμε τις αβεβαιότητες της ημερών μας να προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα νέο κόσμο μπροστά μας.


 Η Imago Mundi είναι μια  συλλογή έργων του Luciano Benetton.Είναι  εθελοντική και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει καλλιτέχνες από πολλές και διαφορετικές χώρες. Στην συλλογή που διαμορφώνει οι καλλιτέχνες έχουν τον  περιορισμό να προτείνουν  ένα έργο 10x12 cm .Η συλλογή του είναι υπό την αιγίδα του ιδρύματος Μπενετον και δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα. Ο στόχος του  είναι να  να περάσει στις επόμενες  γενιές την ευρύτερη δυνατή αποτύπωση της κατάστασης των ανθρώπινων πολιτισμών στο μέλλον.
Luciano Benneton είναι από τους ιδρυτές της ομώνυμης εταιρίας ρούχων  και από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου σύμφωνα με την λίστα του forbes

στοιχεία για αυτή την έκδοση 

http://fabricashop.myshopify.com/products/greece-traces-of-today-imago-mundi










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου