Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Νικόλας Καρναμπατίδης: 'GENE', Έκθεση Πτυχιακής Εργασίας Φεβρουάριος 2016 Ωδείο Φλώρινας

  'GENE', 

Περίληψη τεκμηρίωσης
  Η εγκατάσταση με τον τίτλο GENE έχει σκοπό να προκαλέσει όλες τις αισθήσεις του σώματος του παρατηρητή. Τοποθετώντας τα κατάλληλα υλικά στον χώρο, με σχέσεις παραστατικής ζωγραφικής, στοιχεία σύνθεσης και κάδρου με μία σκηνογραφική ανάπτυξη, αλλά και ήχους, μπορείς να μεταμορφώσεις την υλικότητα της πραγματικότητας και να πλάσεις εξολοκλήρου μία καινούργια, χωρική, που μπορεί να υφίσταται μόνο εκεί που λαμβάνει χώρα. Ταυτόχρονα κάθε παρατηρητής διαμορφώνει τη δική του ξεχωριστή αντίληψη.  
  Αφού ο παρατηρητής αποφασίσει να αναρωτηθεί - ενεργοποιηθεί, να μπει δηλαδή στην εγκατάσταση, εξοπλίζεται με τα κατάλληλα τεχνικά εργαλεία έτσι ώστε να κινηθεί οδηγούμενος από αυτά μέσα στον χώρο. 
  Το σκεπτικό του συγκεκριμένου χώρου – πραγματικότητας, έχει ως εξής:  
Όπως τα μάτια μας δεν βλέπουν παρά μόνο μια αντανάκλαση της πραγματικότητας, και  γενικότερα οι αισθήσεις μας αδυνατούν να αντιληφθούν ακέραια και στην πληρότητα της την πραγματικότητα, έτσι και στην GENE, τα μάτια δεν βλέπουν τις υλοποιημένες διαστάσεις του χώρου της εγκατάστασης. Αυτό είναι εφικτό μόνο με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Ο θεατής μπορεί να παρατηρεί μέσα από οθόνη ό,τι ο ίδιος επιλέξει σε σχέση με το χώρο. Η λάμψη του κεριού στο τέλος της διαδρομής έχει αλληγορικά νοήματα. Στην συνολική σύνθεση του έργου, αποτελεί το σημείο φυγής, καθώς και τη μοναδική πηγή φωτός για το ανθρώπινο μάτι. 
Εντός της εγκατάστασης, λειτουργεί ως αναφορά στους καλλιτέχνες της Αναγέννησης, όπως και μια απόπειρα ανάδειξης των προσπαθειών επακόλουθων καλλιτεχνικών κινημάτων (φωβιστών, κυβιστών, ντανταϊστών και άλλων) να απαλλαγούν από την σχεδόν φωτογραφική - ρεαλιστική φόρμα. Στοιχεία αρχιτεκτονικής, σύνθεσης, φόρμας, γραφής αλλά και ψυχοσύνθεσης του παρατηρητή είναι: η φόρμα του γλυπτού που αποκαλύπτεται από το χαμηλό φως της φλόγας, ο ήχος, η μυρωδιά που προκύπτει από την ενέργεια της φλόγας και η προβολή πάνω στον θεατή.
Πάραυτα, δεν καθίσταται αναγκαίο να ισχύει τίποτα από τα παραπάνω.

Γιατί η GENE είναι πραγματικότητα σου, καθώς σου παρέχει την αφορμή να τη ζήσεις, να την καθορίσεις και να καθοριστείς από αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου