Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Είδα και εγω εναν δεινόσαυρο! Σήμερα!

Τα πτηνά, με τη μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα, δεν είναι απλά απόγονοι των δεινοσαύρων… Είναι, στην ουσία, «δεινόσαυροι εν ζωή», καθώς τα κρανία τους είναι εντυπωσιακά παρόμοια με αυτά από τα μωρά των δεινοσαύρων… Αυτό, τουλάχιστον, είναι το συμπέρασμα σχετικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Harvard.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο site του «Nature», διαπιστώνει ότι η προέλευση και η εξέλιξη των σύγχρονων πτηνών είναι αποτέλεσμα μίας δραστικής αλλαγής στην εξέλιξη των δεινοσαύρων, γνωστής με τον όρο «progenesis», η οποία οδήγησε τα πουλιά να φτάσουν σε… σεξουαλική ωριμότητα νωρίτερα.
Τα πτηνά -με τη μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα- φαίνεται ότι χρειάζονται έως 12 εβδομάδες για να φτάσουν στη σεξουαλική ωριμότητα - κάτι που θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ισοδυναμεί με τη διατήρηση των χαρακτηριστικών των μωρών των δεινοσαύρων στην ενήλικη, όμως, ζωή.
Οι ερευνητές σημειώνουν στη μελέτη την «παραδοσιακή» δυσκολία να εξηγηθεί η εξέλιξη ορισμένων χαρακτηριστικών των πουλιών (όπως π.χ. τα φτερά, η δυνατότητα πτήσης ή τα «ψαλίδια»), μετά τη διαπίστωση όμως ότι τα κρανία των σύγχρονων πτηνών και των νέων σε ηλικία δεινοσαύρων είναι παρόμοια, δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις που «ενέπνευσαν» αυτή τη μελέτη.
Έτσι, αναλύθηκαν στοιχεία από σκελετούς που βρέθηκαν σε ορυκτά, αυγά αλλά και μαλακά μόρια δεινοσαύρων, που έζησαν έως και 250 εκατομμύρια χρόνια πριν την εποχή μας, παρακολουθώντας, ταυτόχρονα, πώς άλλαξε το κρανίο τους μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν.
Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές οδηγήθηκαν στη διαπίστωση ότι τα σύγχρονα πτηνά είναι, στην ουσία, οι σημερινοί απόγονοι των θηριοπόδων δεινοσαύρων, μίας ποικιλίας από σαρκοφόρα ζώα δηλαδή, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και ένα είδος γνωστό μας ως «Velociraptor», το οποίο απεικονίζεται στη φωτογραφία.
Και κάπως έτσι, λοιπόν, μη σας κάνει εντύπωση αν κάποιος ισχυριστεί ότι ένα… καναρίνι μπορεί να προέρχεται από έναν δεινόσαυρο. Δεν είναι τρελός, απλά έχει διαβάσει τη μελέτη του Harvard…

Πηγή: Business Insider, digitallife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου