Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Παράλυτη γυναίκα χρησιμοποιεί «βιονική στολή» για να ολοκληρώσει το Μαραθώνιο του Λονδίνου

Μία παράλυτη γυναίκα από τη Βρετανία έγραψε πραγματικά ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που πέτυχε να ολοκληρώσει το μαραθώνιο του Λονδίνου, φορώντας μία ειδικά κατασκευασμένη «βιονική στολή»!
Η 32χρονη Claire Lomas ολοκλήρωσε τη διαδρομή 16 ημέρες μετά την έναρξή του μαραθωνίου, με τη βοήθεια της στολής «ReWalk» που αναπτύχθηκε από τον Amit Goffer.

Η Lomas έμεινε παράλυτη, από το στήθος και κάτω, μετά από πτώση που είχε από το άλογό της το 2007. Πέντε χρόνια αργότερα, έχει καταφέρει να επιστρέψει στην ιππασία, ακόμη και να κάνει ελεύθερη πτώση από αλεξίπτωτο!
Το Ιανουάριο της παραχωρήθηκε προσωρινά η «στολή» ReWalk, για τη συμμετοχή της στο μαραθώνιο, με στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για το Spinal Research, μία φιλανθρωπική οργάνωση που χρηματοδοτεί την έρευνα για την παράλυση που προκαλείται από τραυματισμούς στην πλάτη και στο λαιμό.
Με τη βοήθεια της ειδικής αυτής «φόρμας», η Lomas μπορεί να σταθεί όρθια, να περπατήσει και να ανέβει σκάλες, χρησιμοποιώντας ένα ζευγάρι πατερίτσες και ένα ειδικό βραχιόλι με πλήκτρα που καθορίζουν τις κινήσεις της.
Η στολή διαθέτει αισθητήρες κίνησης, καθώς και ένα σύστημα υπολογιστή, το οποίο χρησιμοποιείται για την ανίχνευση μεταβολών στο βάρος και την ισορροπία αυτού που τη χρησιμοποιεί και «ενεργοποιεί» με αυτόν τον τρόπο τις κινήσεις στα κάτω άκρα του. Ολόκληρο το σύστημα τροφοδοτείται από μία μπαταρία, η οποία είναι αποθηκευμένη στο σακίδιο του χρήστη.
Δυστυχώς, το όνομα της Lomas δεν εμφανίζεται στα επίσημα αποτελέσματα του Μαραθωνίου του Λονδίνου, ούτε είναι σε θέση να λάβει μετάλλιο, αφού δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα την ημέρα που τον ξεκίνησε. Ωστόσο, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ήδη πάνω από 99.000 ευρώ για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς που αναφέραμε, κάτι που την κάνει ιδιαίτερα περήφανη. Μπράβο της!

Πηγή: The Verge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου