Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Stairway to heaven: Μπορείς να μείνεις μέσα σε μία σκάλα


Μη φανταστείτε κάποιο στριμωγμένο μέρος κάτω από τα σκαλοπάτια μίας κοινής σκάλας. Φανταστείτε ένα ολόκληρο οικοδομικό συγκρότημα, με 865 κατοικίες, αποθήκες, στάβλους και τεράστια καταστήματα, στο σχήμα μίας σκάλας που ανεβαίνει στον ουρανό. Στον ουρανό της Νέας Υόρκης.



Το πολύπλοκο κτίριο είναι σχεδιασμένο ακριβώς με τον τρόπο που ακούγεται: μία τεράστια σκάλα προς τον ουρανό. Η βασική κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και εκτός τις 865 κατοικίες που σας αναφέραμε παραπάνω, περιλαμβάνει χώρο για την στέγαση επιχειρήσεων, γυμναστήριο και κέντρο ευεξίας, αγορά, τους στάβλους για τα άλογα της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, ακόμα και μία τεράστια αντιπροσωπεία της Mercedes Benz. Κι όχι, δεν βρίσκεται σε κάποιο προάστιο της Αμερικανικής πόλης. Βρίσκεται στο Midtown Manhattan.

Η συνολική εκμεταλλεύσιμη επιφάνεια των χώρων του Stairway to Heaven, δημιούργημα του αρχιτεκτονικού γραφείου Ten Arquitectos ξεπερνά τα 400000 τετραγωνικά μέτρα και ένα από τα ομορφότερα χαρακτηριστικά του, πέρα από το σχήμα του, είναι τα υπέροχα roof garden για κάθε ένα από τα διαμερίσματα που βρίσκονται στην κορυφή κάθε «σκαλοπατιού». Σε συνδυασμό με τον ανοιχτό κοινόχρηστο χώρο του συγκροτήματος που θυμίζει πάρκο, ίσως μιλάμε για μία από τις περισσότερο «πράσινες» και όμορφες κατασκευές που έχουμε δει να κοσμούν το κέντρο μίας πόλης.

Όχι, δεν γνωρίζουμε πόσο κοστίζει το τετραγωνικό μέτρο για ένα σπίτι εκεί, στο Stairway to Heaven. Αλλά από τις φωτογραφίες που βλέπετε εδώ, υπολογίζετε περίπου… έτσι δεν είναι;
Πηγές: inhabitat, inthrald, techeblog




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου