Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Νόαμ Τσόμσκι: Η Ελλάδα καταστρέφεται βάσει σχεδίoυ


 Νόαμ Τσόμσκι: Δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης

Διαβάζοντας αυτό το κείμενο αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας ότι τίποτα από όσα συμβαίνουν σήμερα δεν έγινε τυχαία. Και στις δέκα τεχνικές θα αναγνωρίσει κανείς τη δική του καθημερινότητα, τη δική του πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια της ευημερίας μας. Δικαίως συμπεραίνει κανείς ότι όλα εξελίχθηκαν όπως ακριβώς τα είχαν σχεδιάσει. Όλες οι τεχνικές εφαρμόστηκαν πάνω μας και σήμερα πια μπορούμε να πούμε ότι αποδειχθήκαμε τα ιδανικά πειραματόζωα!

ΝΕΣΤΟΡΙΟ 2013 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ


                                                                            


                                         


                                         
                                                                                          


Έπειτα από την περσινή επιτυχή συνεργασία εικαστικών δράσεων παράλληλα με το 34ο River Party, σε συντονισμό του 3ργαστήριου Ζωγραφικής, o Δήμος Νεστορίου, η Κοινωφελής επιχείρηση πολιτισμού και αθλητισμού του Δήμου Νεστορίου και η διοργανώτρια αρχή του 35ου River Party μας προσκαλούν να εκθέσουμε και φέτος τις δημιουργίες μας, από  31 Ιουλίου μέχρι  4 Αυγούστου στο Νεστόριο Καστοριάς.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα από:
 Ζωγραφική, φωτογραφία, χαρακτική, κόσμημα, ψηφιδωτό, Αγιογραφία, κολάζ, βίντεο, μικρά γλυπτά, ανεξάρτητης θεματολογίας.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ελάτε να παίξουμε σε μία επιτοίχια art-monopoli στον Τεχνοχώρο στην Αθήνα.


DSC_0555 (2).jpg                          DSC_0604.jpg   33.jpg   32.jpg   7.jpg   22.jpg

Ελάτε να παίξουμε σε μία επιτοίχια art-monopoli.


Στην τελευταία έκθεση του καλοκαιριού με τίτλο “Rem Brand Name – Η γνησιότητα του καλλιτέχνη” καλούμαστε να αποκτήσουμε ένα έργο τέχνης δίνοντας, γιατί όχι, έστω και  5 ευρώ!
Η έκθεση αυτή είναι το νέο εικαστικό project των φοιτητών του 3ργαστηρίου Ζωγραφικής ΤΕΕΤ Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και βασίστηκε σε μια ιδέα του Γαβριήλ Φτελκόπουλου.
Το φιλότεχνο κοινό καθώς  εισέρχεται στο χώρο της γκαλερί θα βλέπει κρεμασμένο ένα ομοίωμα του πορτραίτου του Rembrandt(αυτοπορτραίτο με τραγιάσκα) να δεσπόζει στο χώρο. Τα υπόλοιπα έργα τα οποία έχουν δημιουργήσει 60 καλλιτέχνες θα βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο, ένα ιδιότυπο ντεπό, μια τράπεζα φύλαξης έργων τέχνης.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013-Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ




ΦΛΩΡΙΝΑ, Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Το έργο τέχνης, πέρα από κατάκτηση πνευματική, προσφέρεται ως πεδίο επικοινωνίας μεταξύ του δημιουργού του και των θεωρών του. Μια τέτοια κορυφαία στιγμή κάθε χρόνο απολαμβάνουν όσοι παρακολουθούν τις παρουσιάσεις των πτυχιακών εργασιών των νέων καλλιτεχνών, που διεκδικούν την αποφοίτησή τους από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε όλη την  πόλη της Φλώρινας. Η τέχνη στην πόλη είναι ο τρόπος να γνωρίσουμε την πολύχρονη προσπάθεια όσων επέλεξαν τη Φλώρινα για να ολοκληρώσουν τις εικαστικές σπουδές τους και να συνεχίσουν την παράδοση της περιοχής. Ο διάλογος προς το έργο τέχνης δεν τελειώνει ποτέ, σε αντίθεση προς τα γεγονότα της καθημερινής πραγματικότητας που εξαντλούνται γρήγορα και αφομοιώνουν το ένα το άλλο.

To στήσιμο της έκθεσης REM BRAND NAME στη Θεσ/νίκη στη γκαλερί Λόλα Νικολάου

Αναβάλετε η εκδρομή με λεωφορείο που ήταν προγραμματισμένη για τα εγκαίνια του REM BRAND NAME στη Lola Nikolaou gallery.


Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013


ANAKOINΩΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ REM BRAND NAME‏


Tην Τρίτη 25 Ιουνίου στις 8 το απόγευμα στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη, είναι τα εγκαίνια της έκθεσης Rem Brand Name. Σκεφτόμαστε να βάλουμε ΚΤΕΛ που θα φύγει από Φλώρινα στις 6:00 το απόγευμα , θα περάσει από την σχολή για να πάρει άτομα , και από Θεσσαλονίκη για επιστροφή  στις 10:00 περίπου το βράδυ. Θα κοστίσει γύρω στα 10 ευρώ το άτομο εάν μαζευτούμε 45 . 

Δηλώστε τη συμμετοχή σας με e-mail εδώ --> evaggeliamen_91@hotmail.com 

To Λεωφορείο θα φύγει μόνο εάν οι συμμετοχές είναι 45.

Οι εγγραφές είναι μέχρι την Κυριακή 23-6

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ2- ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ.ΠΡΕΣΠΕΣ

                                                     

                          Σχεδιασμός Αφίσας Βγότσας Γιάννης, επεξεργασία φωτογραφίας της  Μ. Χριστοπούλου και αφίσσας, Θανάσης Μπλίουμης

                                                                                                                                                      Συμμετοχές στα σχόλια αυτης της ανάρτησης

Ψυχή στο ΛΑΙΜΟ2- Μεταποίηση στο λιμναίο τοπίο των Πρεσπών
ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΏΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΕΙΑΣ ΠΡΕΣΠΩΝ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ 3ΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΕΤ ΦΛΩΡΙΝΑΣ. ΤΟ PROJECT ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΜΕ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΙΣ 10 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΟΝΤΟΣΦΥΡΗΣ ΧΑΡΗΣ( kondosphyrisharris@gmail.com  6974066236 )
Το αυτοδιαχειριζόμενο εικαστικό και λογοτεχνικό project Ψυχή στο Λαιμό2 Μεταποίηση  θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Κούλα Πρεσπών (το σημείο που ενώνεται η μεγάλη με την μικρή Πρέσπα), στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του κονσερβοποιείου.Πρόκειται για μια συμβολική αναβίωση της λειτουργίας του παλιού εργοστασίου και ανασύνταξη όλων των περισσευόμενων υλικών, μέσω των οποίων θα εξασφαλιστεί εικαστική και αφηγηματική ενότητα, στη μόνιμα ανοιχτή και έκθετη-παρουσίαση του εγχειρήματος.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΕΝΧΕΙΡΗΜΑ ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ2: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΠΡΕΣΠΕΣ

                                                 
ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ  ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟ ΕΝΧΕΙΡΗΜΑ ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ2: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΠΡΕΣΠΕΣ

«Κάποτε τα έργα μου ήταν πιο ακριβά από του Λύτρα!»



Συνέντευξη στη ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ

Ο καλλίγραμμος άντρας τυλιγμένος με μια κόκκινη πετσέτα είναι αντικείμενο συζήτησης στις αίθουσες του Ιδρύματος Θεοχαράκη. Πρόκειται για ένα από τα αριστουργήματα του Μιχάλη Μακρουλάκη που πρωταγωνιστούν στην αναδρομική του έκθεση σε μια ιδέα και επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά.
Η «Α» με αφορμή την έκθεση συνάντησε στο κέντρο της Αθήνας τον γνωστό ζωγράφο Μιχάλη Μακρουλάκη ο οποίος της παραχώρησε μια συνέντευξη κατάθεση ψυχής… Ο ίδιος παραδέχεται πως η διαδικασία ανεύρεσης των έργων ήταν πολύ κουραστική. Αν και οι περισσότεροι συλλέκτες θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, ξεχωρίζουν έργα από την Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, τη Συλλογλή Κοπελούζου, και τη Συλλογή Καπόπουλου.
Το ίδρυμα Θεοχαράκη αναφέρει για τη δουλειά του Μιχάλη Μακρουλάκη:
«Πρόκειται για έναν από τους λίγους Ευρωπαίους ζωγράφους που κατέχει σε βάθος τα μυστικά της μινιατούρας και παραμένει ο σθεναρός διεκδικητής της οπτικής φιλοκαλίας, της σταθερής ουσίας των πραγμάτων και της διαυγούς διατύπωσης. Το κάλλος για τον ίδιο ορίζεται από τις απαράβατες έννοιες της τελειότητας, της αρμονίας και της καθαρότητας. Όπως εύστοχα γράφει ο Άγγελος Δεληβορριάς, ένα ζωγραφισμένο ματσάκι του από παπαρούνες είναι «Σαν να μετουσιώνει ό,τι απορροφά η όραση σε εμπειρία αφής. Η καθαρότητα της ζωγραφικής του έκφρασης σφραγίζει τη γνώριμη δουλειά ενός αισθησιακού οραματικού κόσμου. Πολύτιμα έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων από το 1960 έως και σήμερα, άλλα δουλεμένα στην Αθήνα και τη Σύρο και άλλα στην Τεχεράνη, φανερώνουν την αμετακίνητη θέση του απέναντι στη γαλήνια ενατένιση του έρωτα και της ζωής».

Χρώματα 3ο μέρος, του Γιώργου Πανταζή



Χρώματα - 3 Μέρος ⠂

Καλημέρα/σπέρα σας


Σε αυτό το 3ο μέρος είπα να γράψω για το κόκκινο , ένα χρώμα που το αγαπάω ιδιαίτερα και νομίζω πως θα ήταν καλό να ξεκινήσουμε από αυτό την όλη ανάλυση μας γύρω από το κάθε χρώμα αφού ξεκαθαρίσαμε στην προηγούμενη σημείωση το τι είναι το μαύρο,το άσπρο και το γκρί .


Έτσι τώρα ξεκινάω από το κόκκινο το οποίο αποτελεί μέρος της κοινωνική χρωματικής ομάδας των ‘’καλών’’

Ψυχή στο λαιμό 2 - μεταποίηση .Οι εικαστικές εγγραφες στο κονσερβοποιίο Πρεσπών.

                                              



ΑΝΟΙΧΤΟΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΉ ΣΥΝΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΜΌΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΏΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΑΣ ΠΡΕΣΠΩΝ. ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ 3ΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΕΤ ΦΛΩΡΙΝΑΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΟΙ 10 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΟΝΤΟΣΦΥΡΗΣ ΧΑΡΗΣ


Οι εικαστικοί καλλιτέχνες που θέλουν να συμμετέχουν στο αυτοδιαχειριζόμενο εικαστικό και λογοτεχνικό project στην περιοχή Κούλα Πρεσπών (το σημείο που ενώνεται η μεγάλη με την μικρή Πρέσπα) θα πρέπει να εργαστούν με μερικούς περιορισμούς. Μια συμβολική αναβίωση της λειτουργίας του παλιού εργοστασίου και η ανασύνταξη όλων των περισσευούμενων υλικων στα δαπέδων θα εξασφαλίσει εικαστική και αφηγηματική ενότητα στην για πάντα ανοιχτή και έκθετη παρουσίαση του εγχειρήματος
α) Χρησιμοποιούμε τα υλικά που βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο. Ο χώρος με τα κουτιά των κονσερβών δεν αλλοιώνεται.
β) Δεν προσφέρετε καμία ασφάλεια στη φύλαξη των έργων
γ) Το εγχείρημα προτείνετε σαν ένας ανοιχτός χώρος επισκέψιμος όλο το χρόνο.
δ) Η διαμονή και η διατροφή δεν προσφέρεται αλλά  μπορεί να επιλέξει κάποιος αρκετές περιπτώσεις από κάμπινγκ έως ξενώνες ( της σχολής καλών τεχνών Φλώρινας η ιδιωτικούς). Χρειάζεται αυτοκίνητο για τις βασικές μετακινήσεις.
ε)Τα έργα παράγονται επί-τόπου αλλά μπορούν να υποστηριχτούν από προεργασία πριν την άφιξη


Όποιος βρεθεί στην Κούλα Πρεσπών την διώρυγα που ενώνει τις δυο λίμνες θα καταλάβει τι θα πει έλεγχος των φυσικών πόρων, ανθρωπινή δύναμη, έλεγχος του μεγάλου καλαμιώνα που συναρτάτε η ζωή χιλιάδων πελεκάνων. Εκεί λοιπόν που τελειώνει ο λαιμός μιας λουρίδας γης που χωρίζει τις δυο λίμνες, η τοποθεσία Κούλα με την ομώνυμη πλαζ, μετά την θλιμμένη σιωπή του συνοριακού φυλακίου  εσωτερικής μετακίνησης της δεκαετίας του 70 πάνω από μια συστάδα μεγάλων θάμνων υπάρχει τοποθετημενη ως αναγγελια μια μεγάλη επιγραφή που περιγράφει  την εμμονική προσήλωση στην ανάπτυξη: ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΕΙΑ ΠΡΕΣ…
Η ανάπτυξη  ως έννοια ταυτισμένη με την μεγέθυνση  συναντάει μια εκ νέου νοηματοδότηση αυτή της απονάπτυξης. Αποανάπτυξη θα εννοούμε κατά Μακμίλαν την συνθήκη εκείνη που  όταν θα πρέπει να σώσουμε τους πελεκάνους όχι επειδή τους έχουμε ανάγκη αλλά διότι για να τους σώσουμε θα αναπτύξουμε εκείνες τις ανθρώπινες αρετές που θα ήταν απαραίτητες  ώστε να σωθούμε εμείς οι ίδιοι.
Οι κόνδορες - πελεκάνοι του Μακμίλαν καλά κοιμούνται η αιωρούνται στους παρακειμένους καλαμιώνες της Κούλας και καλώς να διαδεχτεί την αποανάπτυξη η πράσινη, μουλωχτά κάτω από τους καινούργιους υπολογισμούς Κέρδους από την σταυροφορία της καταστροφής του περιβάλλοντας αλλά κάτω από την επιγραφή της κονσερβοποιίας σε ένα λευκό, δυνατό και εύρυθμο κτήριο μια δραστηριότητα σε συνθήκες τέχνης θα εξελίχθη.
Η ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ, η επαναδημιουργία, η επανατοποθέτηση στο ασφυκτικό κοίλωμα μιας κονσέρβας του προσωπικού ανομολόγητου, το άγγελμα που ακούγεται μέσα από το όνειρο του Μπέγιαμιν « Πέτα το για να το κερδίσεις». Το Περιττό περίττωμα, το αβαρές  σίδερο, η παραβιασμένη κρύπτη, ο στάβλος που έγινε σπίτι.   
Η ΜΟΜΑ, συγκροτημένη ομάδα μηχανικών του στρατού κατασκεύασε την δικτατορία του ’65 το εργοστάσιο κονσερβοποιίας τσιρονιών, φασολιών και πιπεριάς όπου λειτούργησε για 4 χρόνια και άφαντρο κατέληξε παράνομος στάβλος αιγοπροβάτων. Τα αιγοπρόβατα κατοίκησαν όλα τα επίπεδα της αρχιτεκτονικής κατασκευής δημιουργώντας ένα ιδιότυπο βασίλειο του Αυγεία –Τσομπάνου. Το κτήριο εγκαταλειμμένο  στο αποβληματικό χαλί της χωνεμένης κοπριάς των αιγοπροβάτων μετοίκων, στις ξεχασμένες λεηλατημένες μηχανές, στην πυραμίδα κονσερβοκυτίων  ανυπόληπτης ομορφιάς, στις γκριζωπές γωνίες, στην θιγμένη ησυχία, στο προστατευμένο μισοσκόταδο κάποιων χώρων να ακούγεται ακόμα ο χαμένος ήχος των μηχανών και ένας βρυχηθμός από αγριεμένα πλάσματα που απότομα εκβιομηχανίστηκε η εργασία τους λειτουργεί σα καποια  ευγενικη αδιαφορία για την σφαίρα του πλούτου και της φτώχιας. Το κτήριο μοιάζει σαν μια απληστία που έπεσε από την τσέπη κάποιου διερχόμενου που έτυχε να μην ξαναπεράσει από την περιοχή. Ξεχάστηκε ως έρμαιο εκείνης της θολής και εξαιρετικά φρικιαστικής κατάστασης, όπου αναγκάζεσαι ν’ αποδεκτής εκτρώματα της αστικής αρχιτεκτονικής μέσα στα δεινά της ερημωμένης υπαίθρου. Ποτέ δεν αφήνεις ένα σκουπίδι πίσω σου γιατί μπορεί κάποιος να ασκήσει πάνω του την ανυπέρβλητη βία της δημιουργικότητας.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΗΡΗΘΡΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ Ελένης Κεσίσογλου


Τανούδης Δημήτρης

                               
                               



Δεν είναι μύθος το υλικό που αφήνει καιόμενη πίκρα τσουκνίδας στο πετσί της γλώσσας του κύκνου. Είναι κόσμος απ’ το ελώδες νερό ανακλώντας γεμάτος θολούρες.

Το λοφίο γκρεμνός πουπουλένιος καθώς πηγαίνει ο κύκνος χωρίς να περνάει τα τείχη. Κι είναι του νερού ολόγυρα τείχη ο κύκλος του κόσμου που φέγγει πίσω τους κόσμους.

Κύκνος από φαιόχρωμη μάζα· βλέπει υπάρξεις που φεύγουν πέρα απ’ αυτόν αλλ’ αμέσως γυρίζουν σ’ εκείνον. Τούτο σημαίνει πως μοιάζουν χείλη σφιγμένα τα δύο του μάτια.

Σημαίνει ακόμα πως δεν ζητά να κραυγάσει απ’ το ράμφος του πίκρες. Οδυνηρά αντικρίζει την κιβωτό των υδάτων· ζώα χαροκαμένα, πρωτότοκους αιμομίχτες, το δαιμόνιο τρόμο· χωρίς παράπονο όμως. Μπορεί μονάχα να βλέπει εκείνο που ψήνει τις σάρκες περνώντας καπνούς μέχρι τα κόκαλα μέσα κι απ’ τα κόκαλα ακόμα πιο κάτω στο ύψος της φρίκης που γράφει τον λόγο «ομορφιά ανθρώπων θανάτου».

Είναι τ’ ανθρώπου ο μονάκριβος κύκνος.

[ "μάχαιρα", ανέκδοτο ]




                 



Θέλεις δουλειά στο εξωτερικό; To ΜoMA στη Νέα Υόρκη ζητά Έλληνες!

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη αναζητεί Έλληνες πτυχιούχους για πρακτική άσκηση με μισθό!

Δες την προκήρυξη για το Πρόγραμμα 12μηνης Πρακτικής Άσκησης 2013-2014 στο MoMA:

«Με την υποστήριξη του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" (www.SNF.org), το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης δέχεται αιτήσεις υποψηφίων για δύο (2) θέσεις στο Πρόγραμμα 12μηνης Πρακτικής Άσκησης για την περίοδο 2013-2014. Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης είναι από 9 Σεπτεμβρίου 2013 έως 5 Σεπτεμβρίου 2014. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ελληνική ιθαγένεια.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Art21 - 100 Artists Σύγχρονες Εικαστικές Συναντήσεις στην Αθήνα



To εκπαιδευτικό - πολιτιστικό αφιέρωμα με τίτλο  Art21 100 Artists θα παρουσιαστεί στις 19 και 21 Ιουνίου 2013 στο CAMP Contemporary Art Meeting Point με τη συνεργασία της Αμερικανικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Art21 και την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Αθήνα.

Κοντέινερ στο πάρκο Ναυαρίνου;

"H σάρκα της μνήμης"



Η 7η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Λάκη
με τίτλο "H σάρκα της μνήμης" μια έκθεση εμπνευσμένη
από διηγήματα της Χρυσούλας Πατρώνου Παπατέρπου ,
θα παρουσιαστεί στην Καστοριά την Κυριακή 30 Ιουνίου
 στο Αρχοντικό του Βασιλείου Βέργου και θα διαρκέσει έως και την
Κυριακή 7 Ιουλίου.
(Αρχοντικό Βέργου Αϊδήτρας 12, Καστοριά, περιοχή Ζωνάρι)
Ώρες 18:30 έως 22:00. Πληροφορίες: 6973494155

"ArchiTrace Florina"



Η ομάδα "ArchiTrace Florina" είναι μια προσπάθεια νέων ανθρώπων, της Φλώρινας -και όχι μόνο- να αναδείξουν (μέσα απο δράσεις) την Αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης μας.

Ένα τείχος βιβλίων για την ΕΡΤ

Κάλεσμα για τη δημιουργία ενός τείχους βιβλίων για την ΕΡΤ απευθύνει η πρωτοβουλία συγγραφέων και καλλιτεχνών.
«Καλούμε τους ανθρώπους των γραμμάτων, του θεάτρου, της μουσικής, των εικαστικών και των άλλων τεχνών, μα και όλους τους φιλότεχνους και τους βιβλιόφιλους, να φέρουν το δικό τους βιβλίο για να χτίσουμε το Τείχος των Βιβλίων στην είσοδο της ΕΡΤ, την Τρίτη 18/6/2013, στις 19:00. Ας χτίσουμε το δικό μας ανάχωμα στον αυταρχισμό και τη βαρβαρότητα, ας υπερασπιστούμε την ελεύθερη έκφραση και τη δημοκρατία.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Νέο στιγμιαίο ύφασμα που ψεκάζεται στο σώμα


Έναν γρήγορο τρόπο παραγωγής ρούχων δημιούργησε ο σχεδιαστής/ χημικός Δρ. Μάνελ Τόρες, με ρούχα που ψεκάζονται στο σώμα ιδρύοντας την εταιρία Fabrican. Μπορεί να φαίνονται σα να βγήκαν από περιοδικό επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο η συγκεκριμένη τεχνολογία ίσως να μην είναι τόσο μακριά.

Rem Brand Name, η γνησιότητα του καλλιτέχνη: Έκθεση στη Gallery Λόλα Νικολάου

Rem Brand Name, η γνησιότητα του καλλιτέχνη: Έκθεση στη Gallery Λόλα Νικολάου











Η Gallery Λόλα Νικολάου σας καλεί να παίξετε σε μία επιτοίχια art-monopoli. Στην τελευταία έκθεση του καλοκαιριού με τίτλο Rem Brand Name – Η γνησιότητα του καλλιτέχνη καλείστε να αποκτήσετε ένα έργο τέχνης δίνοντας, γιατί όχι, έστω και 5 ευρώ.

Eορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στο πλέξιμο


Εκδήλωση για την ολοκλήρωση της δράσης "Ελάτε να πλέξουμε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, γιατί είναι οικογενειακή μας υπόθεση".

Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2013, στις 18:00, η διαδραστική έκθεση "Ελάτε να πλέξουμε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, γιατί είναι οικογενειακή μας υπόθεση" του Γιώργου Τσακίρη, καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, ολοκληρώνεται με άλλη μια εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στο πλέξιμο.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Οι προσκλήσεις για το REM BRAND NAME PROJECT της Αθήνας(Τεχνοχώρος Art gallery) και της Θεσσαλονίκης ( gallery Λόλα Νικολάου)

   

 Η πρόσκληση του  REM BRAND NAME PROJECT της Αθήνας(Τεχνοχώρος Art gallery)


     Η πρόσκληση του    REM BRAND NAME PROJECT της Θεσσαλονίκης
σχεδιασμένο  από τον Γιάννη Βγότζα ( gallery Λόλα Νικολάου)

Ένα project του Μακρύ Οχήματος
               

ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ2: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΚΑΛΕΣΜΑ

Σχεδιασμός Αφίσας Βγότσας Γιάννης, επεξεργασία φωτογραφίας της  Μ. Χριστοπούλου, Θανάσης Πλιούμης

ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ*

Κοινή γνώμη αποκαλώ το αντίθετο της ψυχής ~ Ευγένιος Αρανίτσης


Αδυνατώντας αυτή η ατέλειωτη λογομαχία, η έντυπη, η προφορική, η ψηφιακή, να μεταποιήσει το ανομολόγητο ψυχικό φορτίο των ανθρώπων, σπεύδει να το αποβάλει και να το καταστήσει περιττό. Το εγχείρημα «Ψυχή στο Λαιμό» στοχεύει εκεί ακριβώς: στην έκφραση του ανομολόγητου ως μεταποίηση όσων η κοινή γνώμη δεν μπορεί να χωρέσει. Όσα έχουν καταδικαστεί σε ασφυξία, όσα διαφεύγουν του προφορικού λόγου και υπερβαίνουν τα έλλογα σύνορα της επιστήμης, όσα παραμένουν διαρκώς εν υπνώσει, άρρητα και επείγοντα, κρυμμένα αλλά επιτακτικά, αναδύονται μεταποιημένα στο πεδίο της τέχνης – σε σύγχρονες, εν προκειμένω, δημιουργίες˙ σε εικαστικές μορφές και σε λογοτεχνικές λέξεις.

Εικαστικές εγγραφές:  «Μορφώματα του Περιττού» Συντονισμός Χάρης Κοντοσφύρης
Οι εικαστικοί θα μεταποιήσουν το οργανικά άμορφο σε οργανικά έμορφο, τοποθετώντας τις δημιουργίες στο τοπικό εργοστάσιο της παλιάς κονσερβοποιίας, εκεί όπου άλλοτε πραγματωνόταν η μεταποίηση του υλικά περιττού.  

Εγγραφές λόγου: «ανθρωποφαγία εγκλεισμός ιστορία σε ιστορία ερωτογραφία όνειρο Νέκυια» Συντονισμός Δημήτρης Τανούδης
Το λογοτεχνικό εργαστήρι θα διέλθει μια σειρά από θεματικά ερεθίσματα, σκοπεύοντας στη μεταποίηση του κάθε προσωπικού ανομολόγητου σε κειμενικό σώμα. Το «αντίθετο της κοινής γνώμης», η ατομική σκέψη, η ψυχική υπόσταση, η παρεμβατική κραυγή της μονάδας, αναδυόμενα στο χαρτί, εξολοκλήρου διοχετευμένα σε λέξεις.
     
Ημερομηνία / Διαμονή: 22 - 30 Ιουλίου | Ξενοδοχείο Αριάδνη, Λαιμός Πρεσπών (http://www.ariadni-prespes.gr/) Όλο το καλοκαίρι για τις εικαστικές εγγραφές . Διαμονή: Ελεύθερο κάμπινγκ Πατουλίδειο, Καλλιτεχνικός σταθμός Ψαράδων Τεετ , Φιλοξενία από μικρούς οικοξενώνες της περιοχής Πρεσπών
Επικοινωνία / Συμμετοχή: dtanoudis@gmail.com | kondosphyrisharris@gmail.com (συμμετοχές μέχρι 10 Ιουλίου)

*Το εικαστικό και λογοτεχνικό εγχείρημα «Ψυχή στο Λαιμό: Μεταποίηση» οργανώνεται ως αυτοδιαχειριζόμενο, χωρίς εξαρτήσεις από θεσμικούς φορείς, στα πλαίσια της λειτουργικής αμοιβαιότητας καλλιτεχνών και συμμετεχόντων. Το σκεπτικό της συνέχισης παραμένει ίδιο μ’ εκείνο της αρχικής του δημιουργίας: η λογοτεχνία και τα εικαστικά ως πράξεις αντίστασης στη νωθρότητα, την αυθαιρεσία και την παντοειδή ασχήμια του καιρού μας.

Φλώρινα 16 Ιουνίου 2013
3ργαστηριο Ζωγραφικης ΤΕΕΤ Φλωρινας



Ψυχή στο Λαιμό 2. Επίσκεψη στη Κονσερβοποιία πρεσπών