Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Gradient: From Gray to Color Scale, στα Ιωάννινα






Με δύο εγκαταστάσεις συμμετέχει ο φοιτητής του 3ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας Γιώργος Κεβρεκίδης στο  εικαστικό project «Gradient: Form Gray to Color Scale» το οποίο  θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα από την Πέμπτη 3 Ιουλίου και μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουλίου  και θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες που αντιπροσωπεύουν ολόκληρο το φάσμα των εικαστικών τεχνών.


Οι καλλιτέχνες καταφθάνουν για να συναντήσουν τοπικούς εικαστικούςκαι street art καλλιτέχνες, και να συν-δημιουργήσουν στην πόλη, εμπλουτίζοντας την καθημερινότητα των κατοίκων και την εμπειρία των επισκεπτών της.

Από τις 3 του μηνός, το κοινό των Ιωαννίνων θα μπορεί να παρακολουθήσει την υλοποίηση εικαστικών παρεμβάσεων στον αστικό χώρο, με τη δημιουργία τοιχογραφιών και graffiti, αλλά και την έκθεση γλυπτών-εγκαταστάσεων σε διάφορα σημεία της πόλης καθώς και σε άδεια μαγαζιά. Τα μαγαζιά της παλιάς αγοράς (Ανεξαρτησίας, Τσιριγώτη, Κρυστάλλη) «ανοίγουν» για να εκτεθούν έργα των καλλιτεχνών: Άντα Αναστασέα(Αθήνα), Δώρα Πελεγρίνη (Αθήνα), Βασιλική Σπύρου (Αθήνα), Γιώργου Κεβρεκίδη (Χαλκίδα), Ανδρέα Πασιά (Κύπρος), Δημήτρη Παπαδόπουλου (Αθήνα) καθώς και αποφοίτων του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας σε επιμέλεια της Βασιλικής Μπέτσου.

Η Ανεξαρτησίας θα πάρει περισσότερο χρώμα από το Σάββατο 5 Ιουλίου, με τους συμμετέχοντες street artκαλλιτέχνες να αναλαμβάνουν από ένα ρολό δίνοντας του ξεχωριστό στυλ και προσωπικότητα. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες στη δράση είναι οι: Cacao Rocks (Αθήνα), Achilles (Αθήνα), Ser (Θεσσαλονίκη), Boohaha(Αθήνα), Μαρίνα Σιούτη (Αθήνα), Ozma (Ιωάννινα), Snoe (Ιωάννινα), Αγάπη (Ιωάννινα), η ομάδα Anus(Ιωάννινα), Reb (Αθήνα) και Karlito (Ιωάννινα).

H παρέμβαση στην παλιά αγορά θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση installations στους δρόμους της. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος δημιουργεί από ξύλο μία ανθρώπινη μορφή στην οδό Κρυστάλλη και η Μαρίνα Σιούτη με την Πηνελόπη Θωμαίδη εκθέτουν στον προαύλιο χώρο του Αρχοντικού Πυρσινέλλα την εγκατάσταση «Άνθρωποι, Νούμερα / Εκτόπιση».

Περισσότερα installations θα τοποθετηθούν στην Παραλίμνια Περιοχή και στο Θεατράκι (Περιοχή Σκάλα). Στην παραλίμνια περιοχή θα εκτίθενται καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων τρία έργα του μεταπτυχιακού φοιτητή του τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Χρήστου Βαγιατά (Staircase, Chair, Door) και στο Θεατράκι θα εκτίθεται το έργο του Γιώργου Κεβρεκίδη «Love Birds’ Swing».

Στο Θεατράκι θα δημιουργηθούν ακόμη έργα graffiti από τον Cacao Rocks (Αθήνα) και τη Δήμητρα Γούση(Ιωάννινα). Η τελευταία θα φιλοτεχνήσει 3D Graffiti(pavement art) πάνω στο δρόμο περιπάτου μπροστά από το Θεατράκι, δημιουργώντας ψευδαισθήσεις στους περαστικούς που τον διασχίζουν.

Περισσότερα graffiti θα δημιουργηθούν σε κτήριο του παλιού νοσοκομείου Χατζηκώστα στην οδό Παπανδρέου από τους Simoni Fontana (Θεσσαλονίκη) και Ser(Θεσσαλονίκη), και Νικόλα Paradiselo (Ιωάννινα) καιΝαυσικά Μοσχοπούλου (Ιωάννινα), καθώς και σε μεγάλο τοίχο επί της οδού 21ης Φεβρουαρίου, έναντι της πλατείας Τζαβέλλα από τον Achilles. Την κατηγορία του graffiti κλείνουν οι δύο μεγάλες εντυπωσιακές τοιχογραφίες που θα φιλοτεχνηθούν κατά τη διάρκεια του event στην Χ. Κάτσαρη και στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Καλλάρη από το Dome (GRM) και το Wild Drawing (IND/GR) αντίστοιχα.
Επίσης, το πρόγραμμα του project «Gradient: From Gray to Color Scale» θα εμπλουτιστεί  με προβολές σε συνεργασία με διεθνή φεστιβάλ. Έτσι, την Κυριακή 6 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί προβολή έργων video-art σε συνεργασία με το Festival Miden και το φεστιβάλ Videoholica (BG), την Τρίτη 8 Ιουλίου θα προβληθούν video σε συνεργασία με το Athens Video Dance Project στην πλατεία Τζαβέλλα (Καλούτσιανη) και την Πέμπτη 10 Ιουλίου θα προβληθεί υλικό από το Athens Video Art Festival στην πλατεία Μπότσαρη, με το πρόγραμμα της ημέρας να περιλαμβάνει ακόμη performance από τον Θωμά Κοντό σε άδειο μαγαζί της στοάς Αραβαντινού και το interactive video installation της ομάδας Tilt303 στον πεζόδρομο της Καλλάρη. 

Στο πλαίσιο των συνεργασιών, το Epitelesis – Performance Αrt Foundation παρουσιάζει ακόμη πέντε performances υπό το γενικό τίτλο «Τα Δημόσια» τη Δευτέρα 7 Ιουλίου, με τη συμμετοχή των Graam(Ιωάννινα), Χρίστος Παπαμιχαήλ (Κύπρος), Αντρέας Πασιάς (Κύπρος), Νικολίνα Στυλιανού (Κύπρος), Αγγελική Χάιδω Τσόλη (Ιωάννινα).

Η υλοποίηση του project «Gradient: From Gray to Color Scale» κατέστη δυνατή μετά από υποβολή της ιδέας στο διαγωνισμό της Samsung Electronics Hellas «Launching People» στην κατηγορία «Τέχνες και Δημιουργικότητα», όπου κατάφερε να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους ανάμεσα σε 70 υποβληθείσες ιδέες.

Μέντορας: Ηλίας Χατζηχριστοδούλου (εμπνευστής και διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων της Ελλάδος, Athens Video Art Festival).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου