Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Ο Νίκος Ξυδάκης και η «άνοιξη» του πολιτισμού Με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις του αν. Υπουργού Πολιτισμού για την πολιτιστική πολιτική


xydakis
10.02.2015
Οι σημερινές προγραμματικές δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, κ. Νίκου Ξυδάκη, ήταν λιτές, προσεκτικά διατυπωμένες και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Μίλησε για την ιστορική ευθύνη διάσωσης και ανασυγκρότησης της χώρας. Αναφέρθηκε στην «άνοιξη» του πολιτισμού με ελευθερία, φαντασία, δημιουργικότητα, χωρίς να παραλείψει (ή να διστάσει) να τονίσει και την ανεξιθρησκεία.
Το νέο μοντέλο θα περιέχει διαφάνεια, αξιοκρατία, σεβασμό της ελεύθερης έκφρασης και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς, χωρίς μνημονιακές εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας. Ο λιτός βίος ενυπάρχει και σε αυτές τις δηλώσεις: Η πολιτιστική ταυτότητα πρέπει να εμπνέει αυτοπεποίθηση και δυναμισμό, να έχει πρωτοτυπία, επινόηση, εγκράτεια και λιτή αρχοντιά, μακριά από την ανία των εφήμερων lifestyle και της μόδας.
Πολιτισμός είναι η καλαισθησία και η ευγένεια στον καθημερινό βίο, είπε ο κ. Ξυδάκης. Ο πολιτισμός είναι παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι, όχι μόνο μέσα στα μουσεία. Ο αν. Υπουργός τήρησε τις γνωστές αποστάσεις από σήριαλ τύπου Αμφίπολης, δείχνοντας ότι είναι ανεπιθύμητες οι «ιδεολογικές καταχρήσεις» στα πεδία της επιστήμης ή της αρχαιολογίας.

Πολιτισμός και ανάπτυξη
Η σύνδεση του πολιτισμού με την ανάπτυξη δεν έλειπε από τις δηλώσεις, όσο κι αν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε επικριθεί προεκλογικά για κρατισμό. Ο πολιτισμός συνδέεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη και η πολιτιστική δημιουργία προσφέρει ευκαιρίες για παραγωγή πλούτου, τόσο υλικού, όσο και συμβολικού. Επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της απασχόλησης, τόσο στην εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία, όσο και σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αλλά και η εξωστρέφεια και η πολιτιστική διπλωματία δεν λείπουν από την ατζέντα, παρά επίσης την προεκλογική κριτική περί ευρωπαϊκής απομόνωσης. Το ίδιο συμβαίνει και με τα προγράμματα ΕΣΠΑ, για τα οποία ακούγαμε ότι θα κοπούν, αν μας «θυμώσουν» οι ευρωπαίοι: Ο πολιτισμός θα συνδεθεί με την έρευνα και θα υπάρξουν συνέργειες με τον αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας για καινοτόμα προϊόντα πολιτισμού και δράσεις επιχειρηματικότητας με διοχέτευση ΕΣΠΑ.
Προτεραιότητες 
Οι προτεραιότητες που τέθηκαν είναι η επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων και η αποκέντρωση υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τον διορισμό των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τη στήριξη δομών, την αποπεράτωση έργων και τη στρατηγική πολιτική, η εξωστρεφής διπλωματική πολιτική για τη στήριξη της χώρας (αναφέρθηκαν τα μάρμαρα του Παρθενώνα και οι επιστροφές αρχαιοτήτων), καθώς και οι συνέργειες του πολιτισμού με παιδεία, τουρισμό, ανάπτυξη, τοπική αυτοδιοίκηση και απασχόληση.
Τέσσερεις βασικοί τομείς δράσης
Μιλώντας για τους τέσσερεις τομείς δράσης (πολιτιστική κληρονομιά, σύγχρονος πολιτισμός, απασχόληση και εκπαίδευση), ο Υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά ως «εφαλτήριο για την ανάπτυξη ταυτότητας και διαλόγου». Μίλησε για την προστασία και την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, τη συνέχιση των έργων και τη δημιουργία διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος, την τόνωση της επισκεψιμότητας και του πολιτιστικού τουρισμού και την ολοκλήρωση του αρχαιολογικού κτηματολογίου. Λεπτομερής αναφορά έγινε και στην αναμόρφωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (Τ.Α.Π.Α.), με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων μέσω ψηφιοποίησης, πωλητηρίου, ηλεκτρονικού εισιτηρίου, e shops, κλπ. ώστε το Τ.Α.Π.Α. να αποτελέσει την «παραγωγική ατμομηχανή» του ΥΠΠΟ.
Σύγχρονος Πολιτισμός
Πιο γενικές ήταν οι αναφορές στον σύγχρονο πολιτισμό: Αναβάθμιση υφιστάμενων χώρων, χαρτογράφηση νέων έργων, διεθνής διάχυση σύγχρονου πλούτου, αποκέντρωση για την παροχή υποδομών, δικτύων και διευκολύνσεων σε νέους δημιουργούς, ομάδες και νέες συλλογικότητες. Ο κ. Ξυδάκης υποσχέθηκε τη στήριξη του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, παραλείποντας ωστόσο – τυχαία ή εσκεμμένα – οποιαδήποτε αναφορά στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το μέλλον του οποίου παραμένει θολό.
Και οι δηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μια πιο λυρική διάθεση: Στα δύσκολα χρόνια ο πολιτισμός ήταν οδηγός, λέει ο κ. Ξυδάκης, αναφέροντας ως παράδειγμα τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό, που στην κατοχή ξεσήκωσε το λαό πάνω από το φέρετρο του Κωστή Παλαμά. Και στη συνέχεια κάνει μια γέφυρα μεταξύ του σήμερα, της άνοιξης του 2015 και της «διακοπείσας, χαμένης άνοιξης του ‘60», ξαναπιάνοντας το νήμα από εκείνη την εποχή, με ό,τι αυτή σήμαινε για τον πολιτισμό, αλλά και την πολιτική και τη χαμένη, τότε, ευκαιρία της αριστεράς.
Παρακολουθείστε το πρώτο μέρος των προγραμματικών δηλώσεων για τον πολιτισμό
Το ελculture είχε ζητήσει προεκλογικά τις θέσεις των κομμάτων για τον πολιτισμό.
Μπορείτε να δείτε εδώ τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του Ποταμιού.
- See more at: http://www.elculture.gr/blog/article/o-nikos-xidakis-ke-anixi-tou-politismou/#sthash.MQLADvmO.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου