Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Νίκος Ξυδάκης: Αλλαγές, προσλήψεις, εγκαίνια και το...φέσι του Μεγάρου



                        





Αλλαγές προσώπων σε διοικητικά συμβούλια και διευθύνσεις οργανισμών, επαναφορά της ενιαίας τιμής του βιβλίου και σκέψεις για πιθανή αυτονόμηση του ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου), η ανάγκη να γίνει το ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων) βασικός παραγωγικός μοχλός και «αιμοδότης» του υπουργείου Πολιτισμού ήταν μερικοί από τους άξονες που θα κινηθεί η πολιτική της νέας κυβέρνησης ως προς τα ζητήματα Πολιτισμού όπως τους διατύπωσε ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, σε άτυπη συνάντηση που είχε χθες, Τετάρτη με τους δημοσιογράφους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ναι, σύντομα θα γίνουν τα λαμπρά εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο νέο του κτήριο, όπως είπε. «Σκοπός του είναι να λειτουργήσει άμεσα. Να ανοίξει με μια λαμπρή γιορτή για τον λαό και όλοι να μπορούν να απολαύσουν όλα τα έργα του Μουσείου».
Ξυδάκης: ΤΟ Μέγαρο είναι ο... υπόγειος τάφος του Ραμσή που δεν ξέρεις πως να τον αξιοποιήσεις

Το Μέγαρο προσέφερε ένα μοντέλο ιδιωτικής τρέλας με δημόσιο χρήμα

  Καταπέλτης ως προς το Μέγαρο Μουσικής και τα δάνεια που το «πνίγουν», ο κ. Ξυδάκης ανέφερε ότι «το Μέγαρο είναι ένα μεγάλο φέσι στο κεφάλι του ελληνικού λαού». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μια λογική σκέψη θα ήταν να καλύψει το κράτος τις οικονομικές υποχρεώσεις του Μεγάρου και σε αντάλλαγμα να πάρει στην ιδιοκτησία του τα κτιριακά του συγκροτήματα. Το Μέγαρο μπορεί να άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη μουσική, «προσέφερε, όμως, ένα μοντέλο ιδιωτικής τρέλας με δημόσιο χρήμα». Ο υπουργός μίλησε για «υπόγειο τάφο του Ραμσή που δεν ξέρεις πως θα τον αξιοποιήσεις» και μίλησε για «μεγαλομανία» που καλείται να πληρώσει το ελληνικό κράτος. Τέλος, κατηγορώντας το Μέγαρο, ο υπουργός ανέφερε ότι έδειξε δεσποτική και άθλια συμπεριφορά, μεταξύ άλλων, στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (μια εξαιρετική ορχήστρα, όπως είπε).

Από πού προέρχονται τα μόνα κονδύλια ανάπτυξης για τον Πολιτισμό;

Όπως τόνισε ο υπουργός που προ εβδομάδων είχε κάνει εκτενείς αναφορές σε ζητήματα Πολιτισμού κατά την εκφώνηση των προγραμματικών του δηλώσεωντα μόνα κονδύλια ανάπτυξης για τον Πολιτισμό προέρχονται από το ΕΣΠΑ που μειώθηκε στα 400 εκ. ευρώ και από την ρευστότητα του ΤΑΠ με τζίρο 70 εκ. ευρώ ετησίως. «Το όριο δεν ξέρουμε που φθάνει αν το ΤΑΠ οργανωθεί σωστά», τόνισε ο κ. Ξυδάκης. Ο ίδιος μίλησε για «μια γενικότερη και βαθιά του αναμόρφωση» που περιλαμβάνει και τον διορισμό νέας διοίκησης.
  Χίλιοι με χίλιοι διακόσιοι εποχιακοί φύλακες θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ στους 33 αρχαιολογικούς χώρους της Επικράτειας
Χίλιοι με χίλιοι διακόσιοι εποχιακοί φύλακες θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ στους 33 αρχαιολογικούς χώρους της Επικράτειας, χώροι που θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο. «Να προλάβουμε το Πάσχα», είπε ο υπουργός δεδομένου του ότι  η περίοδος της μεγάλης επισκεψιμότητας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ξεκινά εκείνη την περίοδο. το Πάσχα. Ο υπουργός σκέφτεται, επίσης, να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο  μουσείων όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό ή το Βυζαντινό και Χριστιανικό «ώστε να αποκτήσουν διοικητική αυτοτέλεια». Κι όσο για το Μουσείο Ακρόπολης, ο υπουργός είπε ότι ταχύτατα θα προχωρήσει η προκήρυξη για τη θέση διευθυντή στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης που παραμένει κενή (σύμφωνα με τα λεγόμενά του που άφησαν αιχμές για τον Δημήτρη Παντερμαλή, «δεν υπάρχει άλλο μουσείο στον κόσμο που να έχει μόνο Πρόεδρο»). Εν καιρώ θα τοποθετηθεί και Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο μια θέση που κατείχε για σχεδόν πέντε χρόνια η Λίνα Μενδώνη.Θα αλλαχθεί, επίσης και ο Οργανισμός του υπουργείου που έγινε «πρόχειρα» και «ήταν μια τραγωδία». Ερωτηθείς για την Άννα Καφέτση, την απερχόμενη διευθύντρια του ΕΜΣΤ, ο υπουργός απάντησε: «Θα τη συναντήσω, θα συζητήσουμε και θα γίνει ό,τι καλύτερο. Η Άννα Καφέστη θα αποκατασταθεί ηθικά».
«Ο Γιάννης Βαρουφάκης με διαβεβαίωσε πως δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ του βιβλίου», είπε ο κ. Ξυδάκης
  ΄Όπως είπε ο κ. Ξυδάκης, κανείς δεν ωφελήθηκε από την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου που είχε εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση. Προτίθεται, λοιπόν, να επαναφέρει την ενιαία τιμή του βιβλίου, την οποία είχε καταργήσει τον περασμένο Ιούνιο η προηγούμενη κυβέρνηση. «Ο Γιάννης Βαρουφάκης με διαβεβαίωσε πως δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ του βιβλίου», είπε.
Αναφερόμενος συνολικά στις ετήσιες επιχορηγήσεις προς τους εποπτευόμενους οργανισμούς, δήλωσε πως ήδη έχουν πάρει περισσότερο από το 50% για φέτος και πως τις τελευταίες μέρες έγιναν νέες εκταμιεύσεις. Ειδικότερα για το ΚΘΒΕ δήλωσε πως μόλις πήρε 3 εκατομμύρια ευρώ και δήλωσε αστειευόμενος πως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιάννης Βούρος «δεν κινδυνεύει ξανά να συλληφθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου