Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Όσοι πάσχουν από άγχος δεν βλέπουν τον κόσμο όπως εσύ


Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι κάποιος που πάσχει από μία ψυχική διαταραχή είναι απλά ένας υπερευαίσθητος άνθρωπος και ότι «όλα είναι στο κεφάλι του», αλλά μία ακόμα έρευνα έρχεται να τους απογοητεύσει.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, διαπίστωσε ότι όσοι πάσχουν από έντονο άγχος (ή/και αγχώδη διαταραχή) αντιλαμβάνονται τον κόσμο εντελώς διαφορετικά.

Αυτή διαφορετική αντίληψη σχετίζεται με την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την δυνατότητα που έχει να αλλάζει και να αναδιοργανώνεται διαμορφώνοντας νέες συνδέσεις. Αυτές οι εσωτερικές αλλαγές του εγκεφάλου σχετίζονται με τον τρόπο που αντιδρά το άτομο στα εξωτερικά ερεθίσματα. Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Weizmann διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν διαγνωστεί με κάποια αγχώδη διαταραχή είναι λιγότερο ικανοί να διαχωρίσουν τα επικίνδυνα ερεθίσματα από τα ασφαλή.
Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι όσοι πάσχουν από έντονο άγχος όταν βιώνουν ένα συναισθηματικό ερέθισμα, το βίωμά τους κρατά περισσότερη ώρα, ακόμα κι αν το ερέθισμα δεν υπάρχει πια. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να διαχωρίσει άσχετες καταστάσεις από κάτι που είναι οικείο ή μη απειλητικό, κάτι που οδηγεί στο άγχος. Με άλλα λόγια, όσοι είναι αγχώδεις έχουν την τάση να υπεργενικεύουν τις συναισθηματικές τους εμπειρίες, είτε είναι απειλητικές, είτε όχι.
Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι το γεγονός, ότι σύμφωνα με τους ερευνητές το άτομο δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω σε αυτή τη διαδικασία, αφού πρόκειται για εγκεφαλική λειτουργία.
Η νέα αυτή έρευνα αποτελεί μία ακόμα υπενθύμιση ότι το άτομο δεν είναι υπεύθυνο, και ούτε πρέπει να θεωρείται, για το γεγονός ότι πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή. Πλέον, όλο και περισσότερα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ότι οι ψυχικές διαταραχές οφείλονται σε γενετικούς/ βιολογικούς παράγοντες. Μάλιστα, έρευνα που έγινε το 2015 έδειξε ότι το άγχος μπορεί να είναι κληρονομικό.
Αν και προκύπτουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία για την αιτία των ψυχικών διαταραχών, εξακολουθεί να υπάρχει έντονο στίγμα γύρω από τις ψυχικές ασθένειες και τα άτομα που πάσχουν από αυτές.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου