Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Τοτού Μαρία, ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΩΠΟΓΡΑΦΙΑΣ (fresco)


            Η έρευνά μου αυτό το εξάμηνο εστιάζεται στην κατασκευή νωπογραφίας, μελετώντας όχι μόνο το τεχνικό μέρος  αλλά και την χημική αντίδραση των υλικών  μεταξύ τους καθώς και την αποκατάσταση – συντήρηση φθορών της.
Στη νωπογραφία όσο είναι υγρή η τελική στρώση του υποστρώματος από ασβεστοκονίαμα γίνεται η ζωγραφική. Τα χρώματα διαλυμένα με ασβεστόνερο,  διεισδύουν στις στρώσεις του υποστρώματος και συνδέονται μεταξύ τους καθώς το νερό εξατμίζεται από τον ασβέστη  και παίρνει από την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα και σχηματίζεται στην επιφάνεια του χρωματισμένου τοίχου μία κρούστα (στιλπνότητα) από διαφανές κρυσταλλικό ανθρακικό ασβέστιο, που κάνει τα χρώματα να παίρνουν την ιδιότυπη γυαλάδα του φρέσκου που η ομορφιά τους  είναι μοναδική και αναντικατάστατη. Η ένωση των χρωστικών με το υπόστρωμα δεν επιτρέπει αποκόλληση φολίδων χρωμάτων. Τα υποστρώματα δεν πρέπει να έχουν στεγνώσει, στην ουσία η επιτυχημένη εκτέλεση της νωπογραφίας είναι η ένωση όλων των υλικών κατασκευής της σε υγρή μορφή και καθώς εξατμίζεται το νερό γίνεται μία μάζα συμπαγή με συνοχή και ιδιαίτερη αισθητική.
Σημειώσεις από το μάθημα Εμβάθυνσης-Παραστατική Αρχαιολογία και το σεμινάριο ¨Μνημεία, μουσειακά αντικείμενα και έργα πολιτιστικής κληρονομιάς¨, ΚΕΚ Παστέρ.

 Τοτού Μαρία -ΤΕΕΤ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
8ο Εξάμηνο
3ργαστήριο Ζωγραφικής – ΤΕΕΤ  ΦΛΩΡΙΝΑΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Υπεύθυνοι Καθηγητές : Χάρης Κοντοσφύρης – Θωμάς Ζωγράφος
Καθηγητής Εμβάθυνσης –Παραστατική Αρχαιολογία : Δημοσθένης Αβραμίδης








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου