Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

819. Εργαστήριο δημιουργίας Dorodango.



Το Dorodango είναι μία γιαπωνέζικη τεχνική στην οποία γη και νερό μορφοποιούνται για να δημιουργήσουν μία σφαίρα.

Τοτού Μαρία : «Μύθοι και Παραδόσεις» στην Αγκάλη (Λιθιά Καστοριάς)

«Μύθοι και Παραδόσεις» στην Αγκάλη (Λιθιά Καστοριάς)
Οι μύθοι, η Ιστορία και οι παραδόσεις συναντιούνται σ’ έναν χώρο, στην Αγκάλη, στην Λιθιά Καστοριάς, σε μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που θυμίζει αρχοντική παραδοσιακή οικία της περιοχής.

Δημήτρης Πικιώνης. Ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας που άφησε το στίγμα του στην Αθήνα. Ζωγράφος, φιλόσοφος, ποιητής και ακαδημαϊκος δάσκαλος

Με τα 4 από τα 5 παιδιά που απέκτησε με την Αλεξάνδρα Αναστασίου,   Ινώ, Ίωνα, Τάσο και Πέτρο. (Αίγινα, 1937)
Το λιθόστρωτο που οδηγεί στον Άγιο Δημήτριο τον Λουμπαδιάρη στον λόφο του Φιλοπάππου και το εκκλησάκι, όπως και ο περίπατος που περικλείει την Ακρόπολη, είναι έργα του σπουδαίου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, που αγαπούσε τη ζωγραφική ίσως και περισσότερο από την επιστήμη του.

Οι 6 κανόνες του Ιπποκράτη κατά του καρκίνου


Οι 6 κανόνες του Ιπποκράτη κατά του καρκίνου
Ο Ιπποκράτης έδωσε το φάρμακο για τον καρκίνο πρίν πολλά χρόνια. Και θα υιοθετήσουμε την τακτική του πανεπιστήμονα Ιπποκράτη ο οποίος μας έλεγε ότι είμαστε ό,τι τρώμε. Τι συμβαίνει όμως και υπάρχει στις ημέρες μας αυτή η έξαρση του καρκίνου;
Ας γνωρίσουμε την Ιπποκράτειο αντικαρκινική άμυνα η οποία στηρίζεται στην ισορροπία των 4 βασικών γεύσεων. Αυτός θεωρείται η κορυφή της ελληνικής ιατρικής γιατί πρώτος αυτός ασχολήθηκε με την ανατομία και φυσιολογία και διατύπωσε ως εξής τις αντιλήψεις του για την υγεία και την αρρώστια, που υιοθέτησε και ο Ιπποκράτης:

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΕΝΤΡΟΠΙΑ - Νίκος Μαραντίδης

Μελάνι σε καμβά 80x90εκ.

Μελάνι σε καμβά 80x90εκ.

Μελάνι σε καμβά 80x70εκ.
Τα έργα που παρουσιάζω είναι ανθρωποκεντρικά. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι εκολίνες και χλωρίνη σε καμβάδες διαφόρων διαστάσεων. Το ανθρώπινο σώμα κάθε ηλικίας, βάρους, σεξουαλικότητας, εθνικότητας υπόκειται στην εντροπία της φύσης. Με τον καιρό το σώμα θα έρθει στην πλήρη αταξία σωματιδίων, με αποτέλεσμα την αποσύνθεση. Αυτό συμβαίνει και στα έργα. Ο καμβάς, ως οργανική ύλη και ζωντανός οργανισμός, φθείρεται απο την χλωρίνη όπως φθείρονται συμβολικά και τα σώματα στους πίνακες. Το μελάνι στον καμβά αλλοιώνεται απο την συνεχή ρίψη νερού και δίνει τη θέση του στο τυχαίο. Το λευκό φόντο στα έργα αλλά και στον χώρο δυναμώνει αυτή τη συνθήκη της  αλλοίωσης, συγκεκριμενοποιώντας την πορεία της.

“Do machines dream of electric deaths” //Παρουσίαση έργου Κυριάκου Μπουρνά


“Do machines dream of electric deaths”



Όταν οι σκέψεις μπερδεύονται...

Αφροδίτη Δάφνου, Υλικά: πενάκι και μαρκαδόροι σε χαρτί, Διαστάσεις: 23 x 17 cm.



«Καμιά φορά είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε την πραγματική παραφροσύνη του φρενοβλαβή ή ίσως και του ραψωδού, από τον φαινομενικό παραλογισμό κάποιου που είναι πραγματικά εμπνευσμένος – όπως ο φιλόσοφος που απλώς φαίνεται τρελός, επειδή εκστασιάζεται και ζαλίζεται στη θέα της πραγματικής ομορφιάς. Αλλά εδώ ο Πλάτων φαίνεται να μας διαβεβαιώνει ότι υπάρχει μια διαφορά, ότι ο καλλιτέχνης μπορεί να έχει τη δική του ενόραση στη φύση της ιδανικής ομορφιάς, έστω και αν η προσπάθειά του να τη φέρει και να την εγκαθιδρύσει στη γη προϋποθέτει μια κατάσταση έμπνευσης, στην οποία δεν συνειδητοποιεί πλήρως τι πρόκειται να κάνει, αλλά, σαν να λέγαμε, κυριεύεται και χειραγωγείται από δημιουργικές δυνάμεις, που ποιητικά ή συμβατικά ονομάζονται Μούσες. Έτσι, ακόμη και αν ο ποιητής (όπως και ο μάντης) δε γνωρίζει τι κάνει, μπορεί να έχει να πει κάτι αξιόλογο.»
Monroe C. Beardsley, Ιστορία των αισθητικών θεωριών, Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 1989

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

                                                                        ΣΕΝΤΟΝΙ

Μια ακομη παλαιοτερη πτυχη της δουλειας μου είναι ζωγραφικη με ακρυλικα πανω σε υφασμα. Ηθελα να δω τις δυνατοτητες μου στην αποδοχη όχι τοσο της ρεαλιστικης φιγουρας οσο στο νοημα του θεματος που επελεξε. Εδώ το θεμα μου δεν είναι τοσο αισθητικο και διακοσμητικο αλλα το συναισθημα που θελω να προκαλεσω τους θεατες.      Μια μητερα που αποχαιρετα το γιο της να παει στον πολεμο !
                                                                                                                                 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΕΟΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο τολμηρός καλλιτέχνης που ζωγραφίζει με τον πρωκτό του μιλά για όλα στο Kulturosupa.gr


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΕΟΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο τολμηρός καλλιτέχνης που ζωγραφίζει με τον πρωκτό του μιλά για όλα στο Kulturosupa.gr

  Είναι τέχνη ένας λευκός άσπρος πίνακας; Είναι τέχνη να αποκεφαλίζω ζωντανά περιστέρια ή να πετάω σε τοίχους έντρομες γάτες; Είναι τέχνη να πετσοκόβομαι και με το αίμα μου να δημιουργώ; Ερωτήματα που απασχολούν, προβληματίζουν φιλότεχνους και μη. Όπως και ο νεαρός καλλιτέχνης που για την εικαστική του περφόρμανς "Κωλογραφίες", τοποθέτησε πινέλα ζωγραφικής στον πρωκτό του ζωγραφίζοντας τα έργα του, προκαλώντας όπως ήταν φυσικό σάλο, αλλά και θαυμασμό…  Στο πρόσωπο αυτό απευθυνθήκαμε να μας δώσει «εξηγήσεις» και είναι προς τιμήν του που απάντησε και στις 37! «τολμηρές» η αν θέλετε περίεργες ερωτήσεις…

Το σχέδιο απόλυτο

                                                         ΚΑΛΛΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ





Το σχέδιο απόλυτο. Η ματιά της είναι προσηλωμένα πάνω στο σχέδιο και το πενάκι. Το μυαλό της γεμάτο από σκέψεις, και όταν παύει να σκέφτεται η κίνηση γίνεται πλέον μηχανικά και εκεί σταματάει να ζωγραφίζει. Θέλει η ροή του σχεδίου να καθορίζεται απόλυτα από την ίδια και ο νους της να μην ξεφεύγει στιγμή.

ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΕΣ

          Με αφορμή τη συμμετοχή μου σε μια εικαστική έκθεση στη Θεσσαλονίκη με θέμα ΄΄μικρογραφίες’’  (σε συνεργασία με το 3ο εργαστήρι ζωγραφικής), επέλεξα να παρουσιάσω τα έργα μου σε καπάκια.Τα καπάκια ήταν όλα διαφορετικών διαστάσεων, ξεκινώντας από το καπάκι μιας μαγιονέζας ως μεγαλύτερη επιφάνεια μέχρι το καπάκι από ένα γάλα ως τη μικρότερη αντίστοιχα.

10η ANIMART 2016 Ανακοίνωση



Το λευκό ή άσπρο είναι ένα χρώμα το οποίο έχει υψηλή φωτεινότητα αλλά
μηδενική απόχρωση. Aκριβέστερα, περιέχει όλα τα χρώματα στο ορατό φάσμα
αν και μερικές φορές περιγράφεται ως 

Αδόμητες σκέψεις περί αρχιτεκτονικής

Architecture is the scientific art of making structures express ideas.
 Τα οικοδομικά υλικά πρέπει να επιλέγονται ώστε να δημιουργούν ένα ζεστό, «οργανικό» κέλυφος και πρέπει να δείχνεται η δομή και η ποιητική τους. Η οργάνωση της κάτοψης δεν πρέπει να υπακούει δογματικά στην ορθογωνική γεωμετρία, αλλά να μένει ελεύθερη από κάθε διανοητικό ή άλλο περιορισμό και να εξυπηρετεί τις ατομικές ή προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες του χρήστη. Κάθε κτίσμα, όπως και κάθε αρχιτεκτονικό πρόβλημα, έχει τη μοναδικότητά του, που είναι συνάρτηση του προγράμματος, των οικοδομικών δεδομένων, του τόπου, του κλίματος και της ψυχολογίας του ατόμου ή της ομάδας που πρόκειται να εξυπηρετήσει. (Επίτιμη ιστορία της αρχιτεκτονικής, Γεώργιος Π. Λάββας, University Studio Press, 2002)
 Ας πάρουμε αυτά τα λόγια κι ας τα μεταφέρουμε στο κομμάτι της επικοινωνίας μας… όπου οικοδομικά υλικά=λέξεις, φράσεις και κάτοψη=σκέψη, δομή λόγου.
Οι συσχετισμοί με το nvc (Nonviolent Communication, Marshall Rosenberg) είναι σαφείς.
 Οι αναζητήσεις ή τα ερωτήματα περί αρχιτεκτονικής παραμένουν ασαφή, χωρίς σταθερή πορεία ή κατεύθυνση. Η ανικανότητα να προβάλω εκ των έσω μια δομή, που θα οργανώνεται με ένα γραμμικό σύστημα κάθετων και οριζοντίων, κάνει την ίδια αυτή κατάσταση αντικείμενο εκτίμησης και θαυμασμού, ενώ η ροή στη διαδικασία προσέγγισης πλαισίου, ακόμη και γι’ αυτό καθ’ αυτό το κείμενο, εκτοξεύει έναν παράδοξο πηγαίο ζήλο, για κάτι που δεν υπάρχει σε μένα πηγαία.

 Στην παρουσίαση της έρευνας της Σοφίας Κονδυλιά «Αρχιτεκτονική + Χορός», οι χορευτές χρησιμοποιούν το σώμα για να δημιουργήσουν χώρο μέσα από την κίνησή του. Γραμμές νοητές και σημεία γίνονται όρια όπου συγκρούεται η ενέργεια της κίνησης με το κενό και υψώνει τοίχους, πλαίσια, και η πορεία συνεχίζεται μέχρι το επόμενο σημείο ή το ξεπέρασμά του.
 Μία από τις χορεύτριες (https://vimeo.com/170235095) υπακούει στα όρια, αλλά στο τέλος τα μεταθέτει, με γραμμικό πάλι τρόπο, σε μια άλλη θέση. Μια άλλη πλέει σε καμπύλες, οι δομές της φύσης. Η εικόνα και ο ήχος που παράγει έχει αναφορά στην πλεγμένη δομή του φυσικού τοπίου και την αλληλοσύνδεση των μορφών του χώρου. Η επόμενη συνδυάζει αυτά τα δύο (https://vimeo.com/170251509). Γραμμικές κινήσει, σπασμωδικές, αλλά τα πέλματά της ακουμπούν σε καρβουνόσκονη και ζωγραφίζει μια κάτοψη με τρούλους.

 «Η χορογράφος επιζητά να μιλήσει για τη σύνθεση του χώρου εκ των έσω.»

 Η σοφία της φύσης, οι δομές αυτές οι κυκλικές, σπειροειδής, βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία μέσα όμως σε μια συνεχή εναλλαγή. Η σχέση σύγκρουσης-μετατόπισης δημιουργεί μια ασάφεια, εντούτοις το ο πυρήνας είναι πάντα συγκεκριμένος.
 Η δομή της ανθρώπινης κατασκευής και οργάνωσης του χώρου, έχει αρκετά αντιφατική λογική με την προηγούμενη. Κάθετες και οριζόντιες δημιουργούν στηρίγματα, που ισορροπούν, χωρίς εμφανή ευελιξία στην υλικότητά τους.
Πώς ο άνθρωπος ανακάλυψε το τετράγωνο; Η αρχιτεκτονική είναι μια άλλη φύση; είναι μια άλλη Δημιουργία, δεύτερη, που έχει ως βάση την απλοποίηση και επιδιώκει τη σταθερότητα και τη λειτουργικότητα.

«Η μορφή ακολουθεί τη λειτουργεία» (Louis Sullivan).

Μαρία Τασούλα, 10ο  εξάμηνο

Η πόλη Χομς στη Συρία - Τάσος Μπουσδούκος

Μικτή τεχνική 65cm*60cm

 

   Πως απεικονίζεις έναν  πόλεμο;

   Μια κατεστραμμένη πόλη;

  Το θέμα είναι η πόλη Χομς στην Συρία όπου είναι ολοσχερώς κατεστραμμένη από τον πόλεμο. Τα απομεινάρια και ίχνη του πολέμου είναι μέσα σε γκρίζο φόντο και σκόνη. Έχει μείνει μόνο ελάχιστο χρώμα και αυτό είναι από τα ρούχα των θυμάτων.Επιβλητικότερο το κόκκινο, το χρώμα του αίματος. Χιλιάδες οι νεκροί από τον εμφύλιο πόλεμο, Τα σίδερα των κτιρίων είναι ορατά, υποδηλώνουν εικόνα ολοσχερής καταστροφής,
   Οι ροές τριγύρω από την πόλη φανερώνουν τα νερά  του ποταμού  Ευφράτη  και την μαζική φυγή των Σύριων.Χιλιάδες  οι πρόσφυγες με διαφορετικές κατευθύνσεις  Ιορδανία, Ιράκ , Τουρκία ,Λίβανο και Ελλάδα.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Αφορισμός Νο. 9



Η συχνή επεξήγηση των πραγμάτων, υποθάλπει την αδράνεια του πνεύματος και του νου. 

Kandinsky

 Kandinsky

Προσπαθώντας να κατανοήσω τη τέχνη του Kandinsky,  δημιούργησα τον δικό μου πίνακα με σχήματα,γραμμές και όρια. Παρατήρησα ότι το μαύρο όριο στα σχήματα, για μένα είναι απαραίτητο και χωρίς αυτό δεν ενεργοποιούνται τα σχήματα. Επίσης η γραμμή που καρφώνει τα σχήματα είναι η δύναμη του καλλιτέχνη, το πάθος του να ζωγραφίσει και να εκφραστεί...   

Γιάννης Ρόμπολας : Aνάλυση video






Στόχοι  του video :

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Δήμητρα Σταυροπούλου : Γραμμή




Η γραμμή είναι πολλά σημεία μαζί ή η κίνηση ενός σημείου. Για μένα είναι δρόμος, ο δρόμος της ζωής, της χαράς, της ευτυχίας, της λύπης, του φόβου… είναι πορεία που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας...μπορεί να ακολουθήσει ένα άψυχο αντικείμενο ή ένα έμψυχο όν. Όταν το μάτι του κάθε ανθρώπου ξεκινάει από ένα σημείο και παρατηρεί το σχέδιο ακολουθεί μια πορεία, αυτή που έχει χαραχτεί από τη γραμμή, από το μολύβι, το κάρβουνο, το πενάκι ή οποιοδήποτε άλλο υλικό που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης. Κάθε της στροφή και μια σκέψη, κάθε της πισωγύρισμα και μία επαλήθευση των σκέψεων, κάθε σημείο που τέμνεται και ένας εγκλεισμός στον εαυτό της..

Δήμητρα Σταυροπούλου: Λάδια

 Μέσα από την πρώτη μου επαφή με τα λάδια εντυπωσιάστηκα τόσο με το υλικό και το παρομοίασα με τις ακτίνες του ήλιου που φωτίζουν τα γκρίζα. Αγγίζουν, χαϊδεύουν, ακουμπούν και χρωματίζουν τον κόσμο. Όσο περισσότερες ακτίνες, τόσο  πιο καθαρά χρώματα. Σε αντίθεση με τα όρια μου στις ακουαρέλες, εδώ τα χρώματά μου γίνονται ένα, ενώνονται, σπάνε τα όρια και μπλέκονται μεταξύ τους. 

ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ της Κατερίνας Καρούλια



Τι είναι κούκλα :Εικαστικό έργο, επίπεδο ή τρισδιάστατο, ομοίωμα ανθρώπου, ζώου,  πράγματος ή ιδέας σε ελεύθερο μέγεθος.
Το ομοίωμα στην Αρχαία Ελλάδα λεγόταν πλαγγόνα λόγω του ότι ήταν πλακουτσωτό το προφίλ του. Η ονομασία κούκλα μάλλον προήλθε από το λατινικό cuculla, πού σημαίνει κάλυμμα κεφαλής, εξ’ ου ο όρος κουκούλα(μοναχών) και κουκούλι(μεταξοσκώληκα). Ο όρος κουκλώνω που σημαίνει το κουκούλωμα μιας ιδέας εμφανίσθηκε στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα, εξ’ ου κούκλα σημαίνει κρύβω κάτι.

Αφορισμός Νo.6



Η γύμνια είναι ειλικρίνεια και η ντροπή ρηχό ψεύδος. 

Α.Α.





Αγαπάς με συμφέρον. Αγαπάς με συμφέρον μεγαλύτερο 

από υλικές αξίες. Αγαπάς για το κοινό συμφέρον. Αγαπάς -

σπανιότατα- από αδιαφορία και τότε ίσως συμβαίνει ότι πιο 

κοντά στον αλτρουισμό τον ριζοσπαστικό. Αλλά κάθε φορά 

που αγαπάς, γνώριζε το τι και το πως.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

"Περί μνήμης..."

Αφροδίτη Δάφνου, Αυτοπροσωπογραφία, Υλικά: πενάκι σε χαρτί, Διαστάσεις: 23 x 17 cm


"(...) Το εζωγραφημένον ζώον είναι και ζώον και εικών, το αυτό δηλ. πράγμα είναι αμφότερα ταύτα συνάμα· αλλά ο τρόπος της υπάρξεως αυτών (του ζώου και της εικόνος) δεν είναι ο αυτός, και δυνάμεθα να θεωρήσωμεν το ζωγράφημα και ως ζώον και ως εικόνα. Και την εν ημίν λοιπόν εικόνα της

"Η Γέννηση" Τάσος Μπουσδούκος

   Η γέννηση είναι η διαδικασία όπου ένα έμβρυο  εξέρχεται από το σώμα της μητέρας του καθώς και η πρώτη εμφάνιση κάποιας ιδέας ή πράγματος. 
   Αυτό το μεγαλειώδες περιστατικό θέλησα να αποτυπώσω , προσπαθώντας να εκφράσω όλο αυτό το βαρύ φορτίο συναισθημάτων  που μπορεί να κουβαλάει μία γέννηση ενός μωρού.
Το τέλος μιας εννεάμηνης αναμονής και ο ερχομός μιας καινούριας ζωής, η ύστατη μορφή δημιουργίας.  
   Στο έργο φαίνεται η μορφή ενός εμβρύου και δίπλα του ο ομφάλιος λώρος. Ο ομφάλιος λώρος είναι  ο σωλήνας όπου συνδέεται το έμβρυο με το πλακούντα και γίνονται οι ανταλλαγές ουσιών μητέρας και παιδιού.
   Η επιφάνεια του καμβά είναι χρωματισμένη ασημί και ροζ. Το ασημί ερμηνεύεται ως χρώμα που βοηθά να εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά έχει και την έννοια του καθρέφτη και την αντανάκλαση της ίδιας μας της ζωής, ενώ το ροζ χαρακτηρίζεται για την θηλυκότητα, τρυφερότητα και την παιδικότητα. 


                                                  Μικτή τεχνική σε καμβά 40cm* 40cm 

Ευπραξία Γεώργαρου για Σωτηρία Παγουλάτου.


Παρουσίαση καλλιτέχνιδας.

Πτυχιακές σημειώσεις / Τα σκαλοπάτια



" 'Οπως η αράχνη στέκεται στο κέντρο του ιστού της και αισθάνεται αμέσως αν μία μύγα σπάσει κάποιο νήμα, και τρέχει αμέσως εκεί σαν να πονά από το κόψιμο του νήματος..

έτσι και η ψυχή του ανθρώπου, όταν πάθει βλάβη κάποιο μέρος του σώματος, σπεύδει προς τα κει, σαν να μην ανέχεται την βλάβη του σώματος, με το οποίο είναι δεμένη γερά και με ορισμένη αναλογία".

Ηράκλειτος, Άπαντα, Εκδόσεις Ζήτρος


Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Μαρία Ζούρου για Γιάννη Βγόντζα.

Παρουσίαση καλλιτέχνη.

Ο θόρυβος και τα επακόλουθά του δεν είναι πάντοτε τα μέσα για να κεντρίσεις το ενδιαφέρον κάνοντας τη παρουσία σου ισχυρή και..σκορπισμένη παντού.

"Ακροδάκτυλα'' του Γιώργου Λιόλιου στο πατάρι του The Factory


Tα ακροδάχτυλα του Γιώργου Λιόλιου είναι ένας σωματοποιημένος εσωτερικός μονόλογος σκοτεινών κι επίπονων αποτυπωμάτων του έρωτα, του πόνου, της απουσίας και του θανάτου, πάνω σε ανοίκειο ως προς τη γραφή υλικό, όπου η μνήμη, η ανάσα κι ολόκληρη η ύπαρξη μεταφέρονται στα δάχτυλα, δίχως να ακολουθεί τους αναγνωρίσιμους κανόνες της καθαρής Τέχνης.

 Ο Γιώργος Λιόλιος γεννήθηκε στη Βέροια όπου ζει κι εργάζεται. Σπούδασε δημοσιογραφία και νομικά.

Στα γράμματα εμφανίστηκε τη δεκαετία του '90 μέσα από τα λογοτεχνικά περιοδικά Εντευκτήριο και Εμβόλιμον. Οι μελέτες του "΄Ιχνη εβραϊκής παρουσίας στη Σίφνο" (2007) και "Σκιές της πόλης" (2009) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ευρασία, όπως και το βιβλίο του "Η Σίφνος του Νίκου Μουτσόπουλου - Η ποίηση στην Αρχιτεκτονική" (2012), ενώ επιμελήθηκε και την ομώνυμη έκθεση στη Σίφνο το 2012.


Rembrand name project / Πανταζής πρώτο έργο.

 
Αντωνία Φλέγγα


                                          Κολλάζ  60Χ48  (χαρτόνι,υφάσματα ανακυκλώσιμα,κόλλες)

                                                          Άσπρο-Μαύρο
             Άσπρο-μαύρο, κιάρο-σκούρο κατά τους ιθύνοντες και ειδήμονες. Η μεγαλύτερη αντίθεση.
        Άσπρο- Μαύρο,δύο οντότητες, δύο όντα ισοδύναμα,δύο αντίρροπες δυνάμεις.
             Μία απόπειρα διευθέτησης της ισορροπίας των δύο αυτών δυνάμεων, μια συνομιλία, προ-
        σπαθώντας να δώσω ψυχή στο έργο μου, με ρυθμό, κίνηση, χώρο και χρόνο.
       
       
               

             



ΛΕΥΚΟ ΠΑΓΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ασπρες τουλιπες ασπρο νυφικο ασπρα κρινα κρινο της παναγιας     






Άσπρες χρωστικές ουσίες και βαφές

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μια μέθοδο παραγωγής άσπρου χρώματος από μόλυβδο. Σε ειδικά δοχεία έβαζαν μόλυβδο και ξύδι. Χημική ζύμωση μετέτρεπε τον μόλυβδο σε βασικό ανθρακικό μόλυβδο από τον οποίο έβγαζαν το άσπρο χρώμα.

Τα έργα που διακρίθηκαν στον Διεθνή διαγωνισμό Mini Castra 2016




 Τα έργα που διακρίθηκαν στον διεθνη διαγωνισμό ακουαρέλλας  Mini Castra 2016 που θα παρουσιαστεί στην Γκαλερί lokarjeva στο Ajdovščina   της Σλοβενίας τον Αυγουστο του 2016.

ΓΛΥΚΑ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ, Προσεγγίζοντας το μυθιστόρημα "Ουρανόεσσα" του Κώστα Κρομμύδα




Την Κυριακή 22 του Μάη, στην Κοζάνη, στο café –bistrot Χαρμάνι, παρουσιάστηκε το καινούριο μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα, η «Ουρανόεσσα».  Εκεί, λοιπόν, είχα την τιμή να μου ζητηθεί να μιλήσω για το βιβλίο, σε μια συνεργασία που προκύπτει για δεύτερη συνεχή φορά, καθώς και πέρυσι, στον ίδιο χώρο, συμπαρουσίασαμε με τον Κώστα Κρομμύδα το προηγούμενο μυθιστόρημά του με τίτλο «Μη με λησμόνει».

ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ



ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ


ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Ο λόγος που επέλεξα αυτό το θέμα  είναι μια οπτασία και όραμα μαζί, δια μέσου των οφθαλμών της ψυχής μου απέναντι στην κοινωνία που ζούμε. Μέσα από τις ζωγραφιές μου και τα γλυπτά εκφράζω διάφορες στιγμές με αλληγορική έννοια.
   Οι στιγμές αυτές έχουν τύχει σε κάθε άνθρωπο και αν δεν έχουν συμβεί στον ίδιο έχουν συμβεί στους διπλανούς του, ή σε άλλους ανθρώπους γύρο του και παρα πέρα από αυτόν . Έτσι όλοι οι άνθρωποι γι' αυτές τις στιγμές έχουν κρατήσει κάποια αισθήματα, άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά.
    Το κυριότερο όμως είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος του προσφέρει  μέσα από την μνήμη του την ευκαιρία να αποθηκεύει τις ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές οι οποίες αγκυροβολούν  βαθιά μέσα στις κρύπτες της ψυχής του.
    Έτσι ο κάθε άνθρωπος μέσο της συνείδησης κρίνει την κάθε στιγμή σαν αξέχαστη, ασχέτως αν είναι θετική η αρνητική. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου μας κάνει να δημιουργούμε αισθήματα και συναισθήματα απέναντι στις μνήμες και να τις αποτυπώνουμε με κάθε τρόπο είτε γραπτό είτε εικαστικό που εκφράζουν το είναι μας.
Στη πτυχιακή μου η εμφάνιση του μαρμάρινου γλυπτού παριστάνει τον κόσμο. Γύρο γύρο θα περιβάλλεται από τους πίνακες μαζί και με ένα ξυλόγλυπτο. Αυτά θα παριστάνουν καταστάσεις με αλληγορική έννοια.
Ο χώρος της πτυχιακής θα είναι τετράγωνος. Έτσι ώστε οι πίνακες και το ξυλόγλυπτο να δημιουργούν μια ίση απόσταση από το μαρμάρινο γλυπτό που θα βρίσκεται στο κέντρο του δωμάτιου.

Κάσση Κυριακή «Εκεί όπου το παλλόμενο φως διατρέχει τον συγχρωτισμό των μορφών»

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Νέα λειτουργεία στους Φλώρους Εικαστικούς - Προσθήση νέου κουμπιού Back to the top


Κάτω δεξία στην σελίδα των Φλώρων Εικαστικών μπήκε μία νέα λειτουργεία η οποία σου επιτρέπει με ένα κλικ να πηγαίνεις πίσω στην κορυφή τοy blog, ιδιαίτερα χρήσιμο στις αναρτήσεις με πόλλες πληροφορίες και φωτογραφίες

SURPRISE 7 – CRISIS EDITION - Σ. Παγουλάτου



SURPRISE 7 – CRISIS EDITION
Μία εικαστική εκδήλωση για την υποστήριξη των αστέγων της Αθήνας.
Η οποία πραγματοποιήθηκε στις 26-2-2016 στη <<ΓΗ Κ44>>. Η Σωτηρία Παγουλάτου συμμετείχε με ένα ζωγραφικό έργο από ακουαρέλα. Το έργο δημιουργήθηκε για την συγκεκριμένη εκδήλωση και αναπαριστά μία ανθρώπινη μορφή απρόσωπη να στέκεται στο παράθυρο. Μία προσπάθεια της για την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση συναισθημάτων και συνειδήσεων. Η εικόνα αυτή είναι αποτέλεσμα μίας σχέσης του πραγματικού και του πλασματικού. Αποτελεί επέκταση της εγκλωβισμένης φιγούρας από την φωτογραφική μηχανή. Η γυναικά στην ζωγραφιά απεικονίζεται με γαιώδη γκάμα χρωμάτων. Χρησιμοποιούνται λαζούρες, γραφές και πινελιές σημειακού χαρακτήρα. Πρόκειται για το πορτρέτο της. Στη ζωγραφιά το ανθρώπινο σώμα παραλύει και στέκει αμέτοχο, δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά,  αποκοπή από το εγώ – μετατροπή του εγώ σε εμείς. Αυτή η μορφή καθρεπτίζει την κοινωνία μέσα στα μάτια της.

ΓΛΥΚΑ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ, "Ζωγραφική απεικόνιση της Θεωρίας των Χορδών"

Γλύκα Διονυσοπούλου, Colored String Theory Expressionism, 2016
Στόχος της ζωγραφικής μου είναι να απεικονίσω στην ζωγραφική επιφάνεια την ταλάντωση της ύλης μέσω της θεωρίας των χορδών.  Η Θεωρία των χορδών μας λέει πως τα θεμελιώδη δομικά συστατικά της ύλης στον χώρο δεν είναι απλά σημεία, όπως πίστευαν παλιότερα, αλλά στην πραγματικότητα είναι παλλόμενες ίνες ενέργειας που διαθέτουν μόνο μήκος και ονομάζονται χορδές. Όπως οι χορδές ενός έγχορδου μουσικού οργάνου πάλλονται με διαφορετικό τρόπο και δημιουργούν τις νότες οι οποίες με τη σειρά τους με κατάλληλους συνδυασμούς φτιάχνουν την μουσική, έτσι και οι «κοσμικές» χορδές ταλαντώνονται με διάφορες συχνότητες φτιάχνοντας όλα τα σωματίδια της ύλης και αυτά συνδυάζονται κατάλληλα ώστε να δημιουργήσουν την ύλη όπως την ξέρουμε.

ΓΛΥΚΑ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ, "Η Θεωρία των Χορδών"




Η προσπάθεια των φυσικομαθηματικών να συνδυάσουν την σχετικότητα με την κβαντομηχανική οδήγησε τελικά τους επιστήμονες, το 1984 να στρέψουν την προσοχή τους σ’ ένα καινούργιο σύνολο ιδεών που ονομάστηκε «θεωρίες των χορδών». Πριν από τις θεωρίες χορδών οι φυσικοί πίστευαν ότι τα θεμελιώδη δομικά συστατικά της ύλης ήταν απλώς σημεία στο χώρο. Όμως η βασική ιδέα της θεωρίας των χορδών είναι ότι αυτό που μέχρι τώρα θεωρούσαμε σημείο στο χώρο, είναι στην πραγματικότητα μία παλλόμενη ίνα ενέργειας που διαθέτει μόνο μήκος (και καμία άλλη διάσταση) και ονομάζεται χορδή. Όπως οι χορδές ενός έγχορδου μουσικού οργάνου πάλλονται με διαφορετικό τρόπο και δημιουργούν τις νότες οι οποίες με τη σειρά τους με κατάλληλους συνδυασμούς φτιάχνουν την μουσική, έτσι και οι «κοσμικές» χορδές ταλαντώνονται με διάφορες συχνότητες φτιάχνοντας όλα τα σωματίδια της ύλης και αυτά συνδυάζονται κατάλληλα ώστε να δημιουργήσουν την ύλη όπως την ξέρουμε.

ΓΛΥΚΑ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ, Performance "Fractal Tango Waltz"

Γλύκα Διονυσοπούλου, Fractal Tango Waltz, Φλώρινα, 2016, φωτογραφία του Γρηγόρη Χατζηλάμπρου. 

                     Συμμετοχή με την ομάδα των Εν Φλω στο project "με τα εντελώς απαραίτητα"

Σωτηρία Παγουλάτου - Performance now no.5 Workshop ''Ποια πόλη;"


Performance, δημόσιος χώρος και παρέμβαση.

Επιμέλεια Φωτεινή Καλλέ, Αγγελική Αυγητίδου

1-3 Απριλίου 2016, Θεσσαλονίκη


Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Φωτογραφίες-κείμενο από την συμμετοχή μου στην τελική ομαδική performance στα πλαίσια του platformance , με διδάσκοντες τους VestAndPage.

Κυριάκος Μπουρνάς // Γεωμετρία σε φανταστικούς Μακρόκοσμους




At ubi materia, ibi Geometria.
Where there is matter, there is geometry. 

Johannes Kepler

Φωτογραφίες απο την δράση "Με τα εντελώς απαραίτητα" στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Φλώρινα σε συνεργασία της ομάδας ΕΝ- ΦΛΏ και τον Ορίζοντα Γεγονότων Φωτογραφίες του Θανάση Μπλιούμη και του Στρατή Καβαρνού ..


Ομάδα ΕΝ ΦΛΩ 

Με τα εντελώς απαραίτητα 

Διαδρομές εν λευκώ 

Από την τεκμηρίωση για το υπερεντατικό workshop του Νίκου Ευαγγελόπουλου. Χάρης Μαργαρίτης


Ημέρα πρώτη. Το workshop ξεκίνησε με λήψη φωτογραφιών και βίντεο, ως σκοπό την  μετατροπή τους σε  κάτι διαφορετικό. Η μεταμόρφωση έγινε μέσω του προγράμματος του  Microsoft Office Picture Manager. Προσωπική σκέψη η αποφυγή γραμμών και γωνιών και η προσέγγιση στην αναζήτηση καμπύλων.

Δημήτρης Ανδρεοσόπουλος: O καλλιτέχνης που ζωγραφίζει πίνακες με τον πρωκτό του [γυμνό- βίντεο]. επαναανακάλυψη από την κουλτουρόσουπα

Δ. Ανδρεοσόπουλος: O καλλιτέχνης που ζωγραφίζει πίνακες με τον πρωκτό του [γυμνό βίντεο].
Δημήτρης Ανδρεοσόπουλος: O καλλιτέχνης που ζωγραφίζει πίνακες με τον πρωκτό του [γυμνό- βίντεο].
"Κωλογραφίες" ονομάζεται η εικαστική περφόρμανς του 24χρονου αιρετικού καλλιτέχνηΔημήτρη Ανδρεοσόπουλου κατά την οποία ο καλλιτέχνης αφού στερεώσει ένα πινέλο στον πρωκτό του, ζωγραφίζει μια σειρά πινάκων… παρουσιάστηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια συμφοιτητών του και άλλων φιλότεχνων προκαλώντας φυσικά σάλο…

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας μικρού μήκους του Θανάση Μπλιούμη : Ο Λαθρεπιβάτης - Μέρος 3


Τα γυρίσματα έγιναν στην Αγία Όλγα Φλώρινας .

Τοτού Μαρία: «Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ» –εικονογραφικός τύπος





«Ή Πλατυτέρα των Ουρανών», ακρυλικά και πλαστικά χρώματα με σκόνες αγιογραφίας σε μουσαμά, 2016, έργο πρεσβυτέρας Μαρίας Τοτού
Το πρόσωπο της Θεοτόκου στην εικονογραφία δεν είναι αυτονομημένο (εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις, όπως ο εικονογραφικός τύπος «της  Δεομένης» και «της Σκέπης») αλλά σχετίζεται πάντοτε άμεσα με τον Θεάνθρωπο Υιό της. Η αλήθεια αυτή, στην Αγιογραφία, βεβαιώνεται από  την παράσταση της Πλατυτέρας.

Εγκαίνια της έκθεσης Μικρομέρια του Γιώργου Πανταζή στην Gallery Τεχνοχώρος, Αθήνα . 13-5-2016

ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ - Τάσος Μπουσδούκος

  ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ


Ακρυλικά σε καμβά 50*50cm

   Στο έργο παρουσιάζονται πολλές διαφορετικές αφηρημένες μορφές. Συνθετικά διακρίνονται κάθετες και οριζόντιες γραμμές, Αριστερά στον πίνακα μόλις που διακρίνεται μια γυναικεία μορφή και μία σκάλα.
  Το υπόλοιπο έργο συμπληρώνεται με διάφορα ορθογώνια και κυκλικά στοιχεία. Δίνουν την εντύπωση διαφορετικών επιπέδων και χώρων. Πρωταγωνιστής και εδώ το χρώμα. Στόχος μου, οι χρωματικές αρμονίες να συμβάλλουν στην απόδοση ενός αφηρημένου αρχιτεκτονικού τοπίου και να προκαλέσουν την ανάγνωση μιας ιστορίας διαφορετική για τον κάθε θεατή.

Τοτού Μαρία:«ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ»


«ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ»


Κούκλα 40Χ67εκ. (2016) - Κατασκευή Μαρίας Τοτού

Στα πλαίσια των μαθημάτων «Διδακτική των Εικαστικών Τεχνών», «Διδακτική Μεθοδολογία Πρακτική Άσκηση ΙΙ» του 3ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής