Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

"ΑΤΡΕΙΔΕΣ..." - Πρόσκληση




Πρόσκληση


Το Θεατρικό Εργαστήρι της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας, σας προσκαλεί στην παράσταση «ΑΤΡΕΙΔΕΣ…»
Το θέατρο είναι μια θεμελιώδης πράξη κοινωνικοποίησης, καλλιεργεί τη συντροφικότητα, την ανεκτικότητα, το ήθος και τη δημιουργία πολιτισμού σε όποιο επίπεδο (επαγγελματικό – ερασιτεχνικό) κι αν δημιουργείται.

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Πολυχώρος Εκδηλώσεων Μπενσουσάν Χαν


"Κανείς δεν βγαίνει ίδιος
από το Μπενσουσάν Χαν"



Χτισμένο το 1816, με ατόφια την αρχιτεκτονική εκείνης της εποχής, το πανδοχείο του Σαμουήλ Μπενσουσάν ή το "Μπενσουσάν Χαν" όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται, συμπληρώνει το παζλ του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.


Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Ανοιχτό καλεσμα για την εκδήλωση "Βία και Ανεκτικότητα" και την εικαστική έκθεση "ΘΕΛΩ να δεχτώ" του Υπουργείου Πολιτισμού.





Eduardo Chilida







Ανοιχτό κάλεσμα για τα δρώμενα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς αφιερωμένα στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα», με έμφαση στο μεταναστευτικό, το βίαιο αυτό φαινόμενο που έχει κυριαρχήσει στην εποχή μας. Η θέληση για έναν νέο κόσμο υποστηρίζεται από την επιθυμία της συνύπαρξης: ΘΕΛΩ να δεχτώ!
Μπορούν να συμμετέχουν προπτυχιακοί νέοι καλλιτέχνες και απόφοιτοι της Σχολής καλών τεχνών Φλώρινας / Τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών και της Σχολής καλών τεχνών Ιωαννίνων / Τμήμα πλαστικών τεχνών και επιστημών της τέχνης
Η έκθεση "ΘΕΛΩ να δεχτώ"

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Kodra '16 Mind the gap Open call// International version




MACBETH:

[…] I dare do all that may become a man;

Who dares do more is none.

LADY MACBETH:

When you durst do it, then you were a man;

And to be more than what you were, you would

Be so much more the man.

(Act 1, Scene 7)

Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Χριστίνα Τζάνη, οι ψίθυροι που γίνονται κραυγές. Δημοσίευση στο Art22



Την γνωρίσαμε πριν από ένα χρόνο στην παρουσίαση της πτυχιακής της έκθεσης στο συμβολικό – για τη θεματογραφία της – χώρο των σφαγείων της Φλώρινας. Τώρα η Χριστίνα Τζάνη ανοίγει τα φτερά της με τη φιλόδοξη απόφαση της να παρουσιάσει την δεύτερη της ατομική έκθεση εκτός συνόρων. Από τις 8 Σεπτεμβρίου ως τις 7 Οκτωβρίου εκθέτει στη γκαλερί KH5 Gallery της Ζυρίχης με τίτλο «Ξεχασμένοι Ψίθυροι». Η έκθεση της ανερχόμενης ελληνίδας εικαστικού έρχεται να θέσει νέα θεμέλια στην ιδέα της «Dark art», με ένα θέμα που προκαλεί πόνο. Το θέμα της παιδικής κακοποίησης και του εσωτερικού χάους που έρχεται να αντιμετωπίσει η ψυχή της παιδικής ηλικίας.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Ξεχασμένοι Ψίθυροι, ατομική έκθεση της εικαστικού Χριστίνας Τζάνη στην KH5 Gallery στη Ζυρίχη.




          Η έκθεση της ανερχόμενης ελληνίδας εικαστικού Χριστίνας Τζάνη με τίτλο ‘Ξεχασμένοι Ψίθυροι’ έρχεται να θέσει νέα θεμέλια στην ιδέα της “Dark art”, με ένα θέμα που προκαλεί πόνο. Το θέμα της παιδικής κακοποίησης και του εσωτερικού χάους που έρχεται να αντιμετωπίσει η ψυχή της παιδικής ηλικίας.
           

Ξεχασμένοι Ψίθυροι, ατομική έκθεση της εικαστικού Χριστίνας Τζάνη στην KH5 Gallery στη Ζυρίχη.




          Η έκθεση της ανερχόμενης ελληνίδας εικαστικού Χριστίνας Τζάνη με τίτλο ‘Ξεχασμένοι Ψίθυροι’ έρχεται να θέσει νέα θεμέλια στην ιδέα της “Dark art”, με ένα θέμα που προκαλεί πόνο. Το θέμα της παιδικής κακοποίησης και του εσωτερικού χάους που έρχεται να αντιμετωπίσει η ψυχή της παιδικής ηλικίας.
           

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Η μελαγχολία της ευφυΐας [ Παναγιώτα Ψυχογιού / Ελλάδα / 01.11.15 ]

Πριν από 2.500 χρόνια ο Αριστοτέλης υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμία μεγάλη ιδιοφυΐα χωρίς κάποια δόση παράνοιας». Σήμερα ο ισχυρισμός του αποδεικνύεται επιστημονικά καθώς πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν πως η ευφυΐα σχετίζεται με την μελαγχολία.

Ιωσηφίνα Μακρή // Influenced at the Island of Dreams: An Audiovisual Installation



Το Νησί των Ονείρων, το τέως "ονειρεμένο" ξενοδοχειακό συγκρότημα που παραμένει  εγκαταλειμμένο τα τελευταία χρόνια, αγκάλιασε το φεστιβάλ του Influence από τις 12 έως τις 14 Αυγούστου 2016 με συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε μηδαμινή απόσταση από το λιμάνι της Ερέτριας, το Νησί των Ονείρων αποτελούσε ιδανικό προορισμό για οποιονδήποτε επιθυμούσε γαλήνη, ανεξαρτησία & ηρεμία. Με μόλις 2 κεντρικά κτίρια, στεγάζονται συνολικά 52 δωμάτια, 46 bungalows, εγκαταστάσεις mini golf, τένις, βόλεϊ και πινγκ πονγκ, parking 300 αυτοκινήτων, εστιατόριο και beach bar.
Για πολλούς, οι παραλίες του μικρού παρατημένου νησιού εξακολουθούν, για τους all-time θαυμαστές του, να αποτελούν ιδανικό χώρο αναψυχής τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η πρόσβαση στις παραλίες του ήταν, και εξακολουθεί να είναι, ελεύθερη.

Κάπως έτσι, η ελευθερία έγινε έμπνευση στο 3ο Influence Festival.
Εκθέσεις ζωγραφικής, εγκαταστάσεις ήχου & εικόνας, Graffiti, μουσική & Capoeira είναι μόλις μια γεύση από όσα συνέβησαν στα πλαίσια του 3oυ φεστιβάλ Τέχνης και Έκφρασης Influence.

Με όρεξη και ανάγκη για απόδραση, συμμετέχοντες και διοργανωτές συναπάρτισαν μια καλλιτεχνική κατασκήνωση, η οποία αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση των πολιτών τόσο για τις τέχνες που παρουσιάστηκαν όσο και για τη δυνητική ομορφιά του ανεκμετάλλευτου και παρατημένου νησιού.
Τα bungalows χρησιμοποιήθηκαν σαν εκθεσιακοί χώροι, τα βανδαλισμένα κομμάτια τους καλύφθηκαν με Grafitti, και ζωντανές δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο αμφιθέατρο του νησιού όπως και στα κεντρικά κτίρια.


Για να ενημερωθείτε σχετικά με τη συμμετοχή μου και την τεκμηρίωσή της, πατήστε παρακάτω ("Διαβάστε Περισσότερα") ή με κλικ στον τίτλο της ανάρτησης.

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Διάκριση του απόφοιτου Κυριάκου Μπουρνά στο διεθνή περιοδικό τέχνης Articulaction art review.



Ο Κυριάκος Μπουρνάς, απόφοιτος του 3ργαστηρίου και τα έργα του Machine spirit επιλέχθηκαν από τo διεθνή περιοδικό τέχνης articulaction Art Review ανάμεσα από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο για να παρουσιαστεί η δουλειά του σε ένα αφιέρωμα 18 σελίδων και συνέντευξη.

 Η εικαστική έρευνα του Κυριάκου Mπουρνά επικεντρώνεται γύρω από το sketchbook, το εικαστικό σημειωματάριο στο οποίο αναζητά, καταγράφει, εφευρίσκει και πειραματίζεται. Το προσδιορίζει ως  ένα περιβάλλον άπειρων πιθανοτήτων και επιλογών, ένας μικρόκοσμος αλλά και ταυτόχρονα ως τον θρόνο του  καλλιτέχνη δημιουργού του. 

Το περιοδικό μπορείτε να δείτε εδώ:



Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Ανοιχτό Κάλεσμα- Κόδρα '16 "Mind the Gap"



ΜΑΚΜΠΕΘ:
[...] Τολμάω να κάνω όσα ταιριάζουν
στον άντρα· όποιος τολμάει πιο πέρα δεν ειν ́άντρας
ΛΑΙΔΗ ΜΑΚΜΠΕΘ:
Τότε που τόλμαες να το κάνεις τότε ήσουν άντρας·
Κι όσο τολμάς πιο πέρα τόσο πιο πολύ θα είσαι άντρας.
(Πράξη Ι, Σκηνή 7)

«Mind the Gap». Δεύτερη φορά, (η πρώτη το 2009), που μου ανατίθεται σε ελάχιστο χρόνο να αναλάβω το εγχείρημα της διοργάνωσης και καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Πεδίου Δράσης Κόδρα. Η φετινή χρονιά φέρει μία ειδική συνθήκη, αυτή του ελάχιστου διαθέσιμου χρόνου, ώστε να καταφέρουμε να συνεχιστεί ο θεσμός, εκτεθειμένοι σε αυτονόητες ανεπάρκειες, δυσκολίες και απροσδόκητα εμπόδια, που προειδοποιούν «Mind the Gap!» .

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Τοτού Μαρία " Η εικονογραφική προσέγγιση του φωτός στο γεγονός της Μεταμορφώσεως"

Η εικονογραφική προσέγγιση του  φωτός  στο γεγονός της Μεταμορφώσεως

«Πάλιν οὖν αὐτοῖς ὁ ᾿Ιησοῦς ἐλάλησε λέγων· ἐγώ εἰμι τὸ φῶς τοῦ κόσμου» (Ιω. 8, 12-13)
«...Φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι' οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.» (Εκ του Συμβόλου της Πίστεως)


1. «Η Μεταμόρφωσις», 2Χ2,5μ., 2015, Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Λαχανοκήπων, 
Καστοριάς,  2014
     Σύμφωνα με τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά ο Θεός ονομάζεται «Φως» όχι κατά την ουσία αλλά κατά την ενέργεια Του και  αυτό το άκτιστο φως μπορεί να γίνει αισθητό μόνο μέσω προσευχής εφόσον υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις[1]


Πατέρες και ιεροί υμνογράφοι είναι χαρακτηριστικοί: «... ότι οι τω υψει των αρετών διαπρέψαντες, και της ενθέου δόξης αξιωθήσονται…» (Στιχηρό ιδιόμελο του Εσπερινού της Εορτής της Μεταμορφώσεως)

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Όταν ο Θάνατος ερωτεύτηκε τη ζωή. Ένα αλλόκοτα υπέροχο, τρυφερό animation που λατρέψαμε

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ 2016 «Η σπηλιά του Παντός» Μουσείο Ανοιχτότητας Πειραματικό Εικαστικό Εργαστήριο στο λιμναίο τοπίο Πρεσπών Δελτίο τύπου Τεκμηρίωση σε εξέλιξη στο τέλος της ανάρτησης








Την Παρασκευή 5-8-2016 ολοκληρώνεται «η ψυχή στο Λαιμό 5» (Εκπαιδευτικό εικαστικό εργαστήριο με εφόρμηση από την ιστορία).

Με αφορμή την επίσκεψη και μελέτη στο ιστορικό μνημείο της σπηλιάς Κόκκαλη Βροντερού Πρεσπών δημιουργήθηκαν εικαστικά έργα καλλιτεχνών, στον καλλιτεχνικό σταθμό των Ψαράδων, τα οποία θα εκτεθούν στο εγκαταλειμμένο Δημοτικό Σχολείο των Ψαράδων Πρεσπών το Σάββατο 6-8-2016 και ώρα 19 00.

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Πρόσκληση Συμμετοχής για το Φωτογραφικό Project “SEVEN” που διοργανώνει ο Πολυχώρος VAULT

         
    

   Πρόσκληση Συμμετοχής
 για το
Φωτογραφικό Project

   “SEVEN”

που
διοργανώνει
ο
Πολυχώρος VAULT


Ο Πολυχώρος VAULT διοργανώνει τo Φωτογραφικό Project “SEVEN” και προσκαλεί τους φωτογράφους της Αθήνας (κι όχι μόνο) να συμμετάσχουν. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα Project που περιλαμβάνει 7 εκθέσεις φωτογραφίας εμπνευσμένες από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα.

Τι σημαίνουν η Οκνηρία, η Ζηλοφθονία, η Λαιμαργία, η Λαγνεία, η Απληστία, η Οργή και η Αλαζονεία για τον Νεοέλληνα του 2016 και πως μπορούν να γίνουν πηγή έμπνευσης τα συγκεκριμένα “αμαρτήματα” για έναν καλλιτέχνη που ζει και διάγει στην Ελλάδα σήμερα;