Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

"Διαύγεια, σώμα, φρούτα" της Κατερίνας Καρούλια






Ο όγκος, η σύνθεση, η ποικιλομορφία, η ακτογραμμή, η θέση, οι αέρηδες, το γαλάζιο, η γεωγραφία, η χλωρίδα, το κύμα, η επιθυμία, η ελευθερία, το ηλιοβασίλεμα, αποτελούν τον τόπο και τον χώρο.
Η έμπνευση, η τεχνογνωσία, η αγάπη, ο προγραμματισμός, η επιλογή, οι συνεργάτες, η υποδομή, ο άνθρωπος, η ενέργεια, προσθέτουν τον παράγοντα για ένα γλωσσάρι με το οποίο η χερσόνησος της Σιθωνίας κωδικοποιεί τη θέση του Porto Carras στην Χαλκιδική. Αμπελοτεμάχια σε συνέργεια με το τοπίο,17.600 στρέμματα στη ράχη του Μελίτωνα. 
Το 1963 Ο Γιάννης Καρράς αγόρασε την περιοχή που για 1000 χρόνια τελούσε σε Μοναστηριακό καθεστώς ιδιοκτησίας, ενώ από τα Χριστούγεννα του 2000 περιέρχεται σε ιδιοκτησιακό καθεστώς από την δικαιοδοσία της Εθνικής Τράπεζας στον Όμιλο Τεχνική Ολυμπιακή.
Στις 26 Μαΐου στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ανοικτές Πόρτες» εγκαινιάστηκε μια εικαστική δράση νέων καλλιτεχνών από τις Σχολές Καλών Τεχνών της Φλώρινας και της Θεσσαλονίκης , βασισμένη σε μία πρωτοβουλία της κυρίας Δάφνης Ζουμπουλάκη ιδιοκτήτρια ομώνυμης  Gallery στην Αθήνα και του Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας Χάρη Κοντοσφύρη. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες  κλήθηκαν να καταγράψουν εντυπώσεις από το μοναδικό τοπίο που αντιγυρίζει το κοίταγμα. 
Τα ονόματα των 40 καλλιτεχνών των δύο σχολών που συμμετέχουν (φοιτητές, απόφοιτοι, τελειόφοιτοι, καθηγητές) με  αλφαβητική σειρά είναι; Αδάμ Στέργιος, Αντωνακάκη Σοφία, Βουδουρέλλη Ελένη, Βράτιτς Άννα, Γεωργιτσέλη Μπορισλάβα, Γκανή Λίτσα, Γκρίζη Αφροδίτη, Δαλάκα Αλεξάνδρα, Διονυσοπούλου Γλύκα, Ευαγγέλου-Ραχιώτη Αριάδνη, Ζαβιτσάνου Σπυριδούλα, Ζηκίδου Ιωάννα, Θεοφίλου Μαρί, Καραχάλιος Χρόνης, Καρούλια Κατερίνα, Κάσση Κυριακή, Κολλιδά Ίριδα, Κοντοσφύρης Χάρης, Κουζούνη Ασημίνα, Κουνάβη Κατερίνα, Κωνσταντίνου Βερόνικα, Μανέττα Ευαγγελία, Μαντζιώρη Αγάπη, Μαυρίδης Θεόδωρος, Μοναχού Όλγα, Παναγιώτου Αγγέλλα, Παναγιώτου Μαρία, Πανταζής Γιώργος, Πεδιωτάκη Αριάδνη, Πούλιος Θανάσης, Ρασάϊκου Ζωή-Μαρία, Ρόμπολας Ιωάννης, Στεριανός Στράτος, Σκλιβανιώτης Δημήτρης, Στόγιας Άγγελος, Τζάνη Χριστίνα, Τσακίρης Γιώργος, Τσουμάνη Αγγελίνα, Φλέγγα Αντωνία, Χαρχοπούλου Κατερίνα. 


Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την ξενάγηση στο κτήμα των 17.600 στρεμμάτων την επόμενη μέρα των εγκαινίων στα πλαίσια ‘Ανοικτές Πόρτες»     

















Villa Galini, σχεδιασμένη σε οικία Μακεδονίτικου τύπου από τον αρχιτέκτονα Καψαμπέλη. Στα καταλύματα του έχει διαμείνει στο παρελθόν ο Salvador Dali, ο οποίος σχεδίασε και την ετικέτα για το κρασί mon de blanc. Tο προσωπικό δωμάτιο της διεθνούς φήμης Τζίνας Μπαχάουερ  διακοσμημένο με το προσωπικό της γούστο διατηρείται ανέπαφο μέχρι σήμερα.































                          Το μπάνιο του Salvdor Dali με χειροποίητα παραδοσιακά πλακάκια














































Λάμψεις φωτός στο" μπαλκόνι του Ουρανού" όπως λένε την περίοπτη αυτή θέση στη Villa Galini, επιχειρώντας να προσδώσουν στο τοπίο φυσιογνωμία και ταυτότητα.




Η πεταλούδα σχηματίστηκε στον πυθμένα της πισίνας όταν κατακάθισε το χώμα που έφερε η βροχή της προηγούμενης νύχτας...απίστευτο;



















 Το μεσημέρι μας βρήκε στο κτίριο οινογνωσίας Μελισσάνθη να δοκιμάζουμε το white dry wine  με το ομώνυμο όνομα Melissanthi στον μύλο της κουβέντας, σε κοινό τραπέζι, με την παρουσία των έργων μας στη δεύτερη ημέρα γνωριμίας με το κοινό τους.








                     φωτογραφίες Κατερίνα Καρούλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου