Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Social Life - Ζώντας μία ψεύτικη και εικονική ζωή που καθρεπτίζει αυτό που θαυμάζουμε. Η πραγματική μας ζωή φθείρεται.




   Τα κοινωνικά δίκτυα αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων. Αυτό που κάποτε θεωρούνταν ως ιδιωτικό έγινε δημόσιο.
Πλέον, ξεδιπλώνουμε τους χαρακτήρες μας μέσα από τα ψηφιακά προφίλ μας, μοιραζόμαστε τις στιγμές και τις αναμνήσεις μας, κερδίζουμε ή και χάνουμε διαδικτυακούς φίλους, ανάλογα με τις δραστηριότητές μας. Και επειδή ακόμη όλη αυτή η έκθεση είναι πρωτόγνωρη, είναι φυσικό να υπάρχει απειρία στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
   Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα social media μπορούν να αποτελέσουν έναν εξαιρετικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Ένα πολύτιμο εργαλείο για να κάνουμε καινούριους φίλους, να βρούμε δουλειά, ακόμη και το άλλο μας μισό. Για να συμβούν όλα τα παραπάνω, βέβαια, υπάρχει μια προϋπόθεση: η σωστή χρήση. Διαφορετικά οι παγίδες είναι πολλές και ολοένα και θα πλαισιώνουμε την «σκοτεινή» πλευρά των κοινωνικών δικτύων. Πολλές φορές, χαρακτήρες που μπορεί να είναι αντικοινωνικοί κρύβονται πίσω από την ψηφιακή τους ταυτότητα. Νιώθουν ζήλια όταν βλέπουν τις «φαινομενικά» ευτυχισμένες ζωές φίλων τους στα στα social media διότι μοιάζει σαν να απολαμβάνουν τη ζωή περισσότερο από εκείνους. Το «κυνήγι» των likes διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτό, με την πλειοψηφία των ανθρώπων να αισθάνονται άσχημα ή να νιώθουν ταραγμένοι όταν δε συγκεντρώνουν όσα likes επιθυμούν για κάποια δημοσίευσή τους.

   Οι χρήστες βρίσκονται ανάμεσα στον ενθουσιασμό και τη δυσφορία ζώντας μονότονα πάνω από μια οθόνη καλά φυλαγμένη μέσα στην παλάμη τους. Το μοντέλο επίφασης ζωής που επιβάλλουν τα κοινωνικά δίκτυα καταδιώκει μία και μόνο προτεραιότητα: να ξεπεράσει έναν ήδη υψηλό βαθμολογικό πήχη από τους followers ώστε να είναι πολύτιμη, ξεχωριστή, μεγαλειώδης. Μόνο που η αληθινή ζωή με εκείνη την φανταχτερή των social media επενδύουν διαφορετικά για το μέλλον μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου