Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

πτυχιακη τουλιπες ενα μυστηριωδες ανθος πεσχου σεβαστη




                                    ΕΙΣΑΓΩΓΗ                                                                                                           Άνθη υπάρχουν παντού στο ξύπνημα της άνοιξης, περιμένοντας την αυγή, το καλοσόρισμα του ήλιου,το πρώτο κλάμα ενός μωρού ακουμπώντας απαλά μια ορχιδέα στο μαγούλο του.Σιγοτραγουδώντας το πιο απαλό νανούρισμα


   
      
41HYbndruOL.jpg
                                            ΕΙΣΑΓΩΓΗ                                                                                                           Άνθη υπάρχουν παντού στο ξύπνημα της άνοιξης, περιμένοντας την αυγή, το καλοσόρισμα του ήλιου,το πρώτο κλάμα ενός μωρού ακουμπώντας απαλά μια ορχιδέα στο μαγούλο του.Σιγοτραγουδώντας το πιο απαλό νανούρισμα :                                          
                    Κ ένας μύθος από την Ανατολή την μακρινή αλλά κ τόσο κοντινή ΤΟΥΡΚΙΑ……….                                                                                                Μια φορά κι έναν καιρό ο πρίγκιπας ΦΑΡΑΝ από της ανατολής τα μέρη, Ο ΦαράΝ αγαπούσε την όμορφη Σχιριν.                                                                                              Όταν μια μέρα έφτασε στα αυτιά του ότι η αγαπημένη του είχε πεθάνει, σελώνει το άλογο του και σαν δυνατός αέρας έπεσε από γκρεμό.                                                                                                Το αίμα του πέφτοντας πότισε τη γη που για να διατηρήσει ανεξίτηλη την δυνατή αγάπη του άνθισε και έφτιαξε την τουλίπα.
Την τουλίπα που από σύμβολο της αγάπης , θα επηρεάσει την παγκόσμια απόμακρη οικονομία, θα γίνει σύμβολο της φιλίας...τουλίπα η πολυταξιδεμένη, τουλίπα η ξεχωριστή σε κάθε τέχνη ανθρώπινη...Γενικά τα λουλούδια φανερώνουν μίσος αγάπη πένθος  χαρά αρρώστια επιτυχία κάθε είδους συναισθήματα που δεν περιγράφονται φανερώνονται  σε ιδιαιτέρους ανθρώπους που δίνουν όλο τους το είναι πιστεύοντας ότι κάθε ύπαρξη είναι ξεχωριστή κ επιβάλλεται να προστατεύεται γιατί αξίζει να ελπίζεις να απολαμβάνεις να ζωντανεύεις κάτι τόσο απλό αλλά συγχρόνως τόσο κ ουσιαστικό θα τολμούσα να πω μαγικό, κρυστάλλινο, αιθέριο ίσως αισθησιακό, νεραιδένιο…..
Ένα άνθος τόσο ξεχωριστό που βλασταίνει ακόμη στην ΧΙΟ στην Ευβοία στην Πελλοπόνησο που χορεύει που αντιλαμβάνεται αγγίζει το έδαφος επιβιώνει στο κρύο στη ζέστη που χει υποφέρει τόσα πολλά αλλά συνεχίζει να δίνει πως θα μπορούσε να μην με συνεπάρει.                                                                                       Φυτεύω τουλίπες από 20 χρόνων επειδή με μαγεύουν  τα χρώματα τους κ η απότομη αλλαγή χρωμάτων.                                                Πήρα κουτιά κ και τα έκοψα τα ένωσα μεταξύ τους κ τοποθέτησα φωτοτυπίες από φωτογραφίες με τουλίπες οι οποίες ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Φύτεψα τα έργα μου μέσα στα συρτάρια κ μέσα στα  τριγωνικά  κουτιά  έφτιαξα κ διακοσμητικά έργα με άνθη τουλίπας κ ένα μονοπάτι με αληθινές τουλίπες. Οι τουλίπες είναι είδος υπό εξαφάνιση κ αυτές είναι μια άλλη πολιτιστική κληρονομία.  
οφείλουμε να τις διατηρήσουμε ανέπαφες κ υπέροχες κ για τους επόμενους.                                                                                Ζωγραφίζοντας τουλίπες :                                                                                            Τα έργα μου τα έχω δουλέψει με ακουαρέλες, σκόνες αγιογραφίας μαρκαδόρους, κ χάρακες.                                                                                   Η ερμηνεία της τουλίπας για εμένα                                                                                  Για μένα οι τουλίπες αποτελούνται από κύκλους κ τρίγωνα θυμίζουν το σχήμα της εκκλησίας σαν να είναι γυρισμένες ανάποδα δείχνουν την ενότητα κ φυσικά τον κύκλο της ζωής, δείχνουν ανωτερότητα ηρεμία απέραντη γαλήνη.                                                                    Η Αφρικάνικη τουλίπα είναι ένα δέντρο με πορτοκαλί άνθη που σκορπίζει τα άνθη τους σε ολόκληρη την αφρικάνικη ήπειρο, κ συνάμα σε ολόκληρο τον κόσμο,  μου  θυμίζει  τον Χριστό που μοίρασε ψάρια σε όλους τους ανθρώπους. Φύτεψα βολβούς μαζί με το γιο μου, κ του έμαθα τις 4 εποχές.  Έχω φτάσει να έχω έως κ 70 τουλίπες στον κήπο μου. Τώρα  δεν έχω τόσες πολλές γιατί δυστυχώς με το πολύ  νερό σαπίζουν. Έχω  έως κ πάπλωμα με τουλίπες.   Στην πραγματικότητα δεν ξέρω πως ξεκίνησε αυτή η μανία μου γιατί καλλιεργώ τουλίπες από 20 χρονών αυτό που σίγουρα με μαγεύει το χρώμα τους απότομη αλλαγή χρωμάτων                                              50* 70εκ.συμμετοχή σε έκθεση  στην ΑΙΑΝΗ το καλοκαίρι του 2016 ακουαρέλες  κ σκόνες αγιογραφίας.                                                                                        Γυάλινος υπαίθριος κρατήρας.                  
  τουλίπες σε βάζο αντανάκλαση 50*70εκ. κόκκινη τουλίπα 21*70 ΑκουαρέλαΠεριγράφει μια απροσδόκητη πολυμορφική ανέλιξη γεωμετρικών σχημάτων σαν πολύπλοκες σκάλες, φόρμες που αναδιπλώνονται στον εαυτό τους. Μια οβάλ γεωμετρία του καπνού που ελαφροπατεί. τρίγωνα τουλίπες σε λιβάδι.                                         1,00* 80εκ.ακουαρέλα το δούλευα περίπου 2 μήνες από 8 ώρες καθημερινά οι πολλές γραμμές σε ζαλίζουν αλλά αν δεις μπρος σου ολάνθιστο μονοπάτι με τουλίπες θα θες να κυλιστείς μέσα του….  

  


 
     αποξηραμένες τουλίπες  
     








Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΛΙΠΑΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
                 10rials-IRIτουλιπα.jpg                                                          Η Τουλίπα  εικονίζεται  σε νόμισμα στο ΙΡΑΝ                                                                                  Η τέχνη της ανθοδετικής                                                                                         Η Τέχνη της Ανθοδετικής είναι μια από τις αρχαιότερες του κόσμου. Στην τέχνη της ικεμπάντα η τουλίπα συμβολίζει τη καλοσύνη, την συμπόνια, Την τέλεια αγάπη, τύχη.
Η ΤΟΥΛΙΠΑ σε βιβλίο
Η μετριοπάθεια στις επιθυμίες, τα πλεονεκτήματα της σιωπής, η νιότη και ο έρωτας, η επίδραση της παιδείας και η αγαθή προαίρεση μέσα στην κοινωνία: αυτά πραγματεύεται, σε γενικές γραμμές,                  "Ο Κήπος με τα Ρόδα" ή "Γκιουλιστάν".

Η Μαύρη Τουλίπα εξελίσσεται στην Ολλανδία το 1672, στην καρδιά της τουλιπομανίας. Η αλήθεια είναι πως από τότε που χάλασε ο πατέρας σου τον βολβό  μου φάνηκε πως έχασα ένα κομμάτι από το κορμί μου.. φύλαξε τον βαθιά στο συρτάρι σου, όπως φυλάει ο φιλάργυρος το πρώτο του η το στερνό του φλουρί, όπως  φυλάει η μάνα το παιδί, όπως ο πληγωμένος φυλάει την στερνή σταγόνα από το αίμα του.;; Απόσπασμα από το βιβλίο η ΜΑΥΡΗ ΤΟΥΛΙΠΑ του Αλεξάνδρου Δουμά.
 Στο επίσης κλασσικό παραμύθι του δανού Χανς Κρίστιαν Άντερσεν,                   «η τοσοδούλα», η πρωταγωνίστρια γεννιέται μέσα από ένα άνθος τουλίπας.
ΛΕΥΚΗ ΤΟΥΛΙΠΑ σε μαύρο φόντο ΙΣΜΗΝΗ ΠΑΠΑΔΟΥΛΑΚΗ                                                                 Κρατούσε
    Μπας κ πέσει
ο ΟΥΡΑΝΟΣ
ο ΑΤΛΑΝΤΑΣ στα χέρια του,
μην τάχα και πλακώσει
      τους ανθρώπους.
Άντρας ήτανε.                                                                                                    Πέφτει ποτέ ο ΟΥΡΑΝΟΣ;                                                                                 Πλακώνει το μπλε;                                                                                           Πλακώνει η αναπνοή;
     Η άβυσσος πλακώνει,
  Και χάνει
Και αναπνοή
Και τα πετράδια
     Που χαρίζει ο ΘΕΟΣ.                                                                                            H τουλίπα δηλώνει καθαρά το «σ’ αγαπώ».                                                                                                Στις «Xίλιες και μια νύχτες» ο σουλτάνος χρησιμοποιούσε μια τουλίπα για να φανερώσει ποια από τις κυρίες του χαρεμιού θα μοιραζόταν το κρεβάτι του, αφήνοντάς τη να πέσει μπροστά στην εκάστοτε εκλεκτή. Kι αν εκείνος δεν εννοούσε ακριβώς «σ’ αγαπώ», το εννοούσαν οι έγκλειστες οδαλίσκες, όταν μέσα από τα κάγκελα του χαρεμιού πετούσαν τουλίπες στους αγαπημένους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν.
     
 ΠΟΙΗΣΗ                                                                                                                                                                                   Ο Οδυσσέας Ελύτης γράφει:
Βίτσα τουλίπα μάγουλο της έγνοιας
Σπλάχνο δροσάτο της φωτιάς
Θα ρίξω ανάσκελα τον Μάη θα τον σφίξω στα μπράτσα μου
Θα τον δείρω τον Μάη θα τον σπαράξω.
O Φρειδερίκο Γκαρθία Λόρκα
Παναγιά με τα πλουμίδια
Ολάνθιστη θεόρατη
Τουλίπα
Μες’ στο καράβι από φως
Περνάς
Πάνω από της πολιτείας
Την παλίρροια
Ανάμεσα σε τραγούδια θαμπά
κι’ αστέρια κρυσταλλένια .                                                                                                    

Η Τουρκοκύπρια ποιήτρια Νεσιέ Γιασίν έχει κυνηγηθεί ανελέητα από το καθεστώς Ντενκτάς για τους αγώνες της υπέρ της ειρήνης, και, κυρίως, για την ποίηση της που θεωρήθηκε εθνοπροδωτική.
Στο ποίημα «Το φως που γεννιόταν εντός μου» γράφει:
«Το ’ξερα από τότε,
Πως την ψυχή μου θα ’κλεβες μια μέρα.
Καθώς κάτω από τις σκάλες κρυβόμουνα.
Κλαίγοντας για φόνους οικογενειακούς.
Μου ψιθύριζε όνειρα για το μέλλον.
Το φως που γεννιόταν εντός μου.
Τρεις άγγελοι μου φανερώθηκαν.
Ο ένας μου έφερε μια τουλίπα πορφυρή
Ο δεύτερος ένα σου φιλί.
Ο τρίτος ήρθε με χέρια αδειανά.
Κι ανήσυχα με κοίταξε στα μάτια.
Ύστερα με κυνήγησαν των σκοτωμένων τα φαντάσματα.
Που ήρθανε με ρούχα ματωμένα.
agrioloyloydo-16.jpg

Ιστορίες του κήπου του Γιώργου Παλυβίδα.
    Την άλλη μέρα πρωί – πρωί, μέλισσες και πεταλούδες πήγαν επίσκεψη στην μητέρα ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ, να της πουν και τα χαιρετίσματα από τα παιδιά της……. Όταν άκουσε τα ευχάριστα νέα, κοκκίνισε ακόμη από τη χαρά της…. ότι  ζούσαν ευτυχισμένα στις νέες τους πατρίδες …..σελ17

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΚΑΛΟ  <<Το θέλγητρο της γραφής>>                                                    Τα φυλλώματα του θα μπορούσε να ήταν φανταστικά, τερατικά σχεδόν η διακοσμητικά …τον έθελγε η ευαίσθητη ομορφιά τους, όταν μπορεί να τινάζονται   χωρίς βάρος σώματος θαρρείς στους ποικίλους σχηματισμούς τους… σύμπλεγμα φυλλωμάτων….. το διαφανές είναι κάτι που υπάρχει… είναι ένα μεταξύ των πραγμάτων που το ίδιο είναι άχρωμο αόρατο, μόλις ορατό η σκοτεινό….. Και συνάμα χρωματίζει το διαφανές που με αυτόν τον τρόπο γίνεται ορατό μέσα από ένα αλλότριο χρώμα ως κίνηση και ρυθμός του χρώματος…. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ σελ. 53 απόσπασμα από το βιβλίο ΜΕΤΑΞΥ  ΔΟΚΙΜΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΑΚΟΥΑΡΕΛΕΣ <<ΣΕΛΙΔΕΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ >>του ΧΡΟΝΗ ΜΠΟΤΣΟΓΛΟΥP1130688.JPG                     οι τουλίπες προετοιμάζονται για το δέντρο της Αφρικής βάφτηκαν με γύψο κ μεταφερθήκαν στο δέντρο το οποίο στέλνει τα άνθη της σε όλο τον κόσμο μεταφυσικά όπως ο Χριστός πολλαπλασιάζει τα ψάρια .                                                    Ένας δράκος προστατεύει τις τουλίπες σαν να βρισκόμαστε σε παραμύθι  κ ένα μονοπάτι που θες να κυλιστείς μέσα του να χορέψεις σε αυτό ώστε να μυηθείς κ συ μες στα χρώματα της γης απολύστε το είναι μια άλλη πολιτιστική κληρονομία που οφείλουμε να την διασώσουμε ώστε να την δεχτούν οι επόμενοι από μας. Εξάλλου ποιος δεν θα ήθελε να κοιμηθεί μέσα σε πλημυρισμένο δάσος γεμάτο με τουλίπες. Υποθέτω πως όλοι.
Κινηματογράφος - τηλεόραση
Ταινίες που φέρουν στον τίτλο τους το όνομα της τουλίπας διακρίθηκαν στα διεθνή box office όπως The Black Tulip (1937), ασπρόμαυρη ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Δουμά σε σκηνοθεσία     Alex Bryce,  τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν οι Ronald Shiner, Patrick Waddington, Ann Screen, Campbell Gullan and Bernard Lee.
LA TULIPE NOIR(1964) Γαλλική ταινία, σε σκηνοθεσία Κριστιάν-Ζακ με τους: Αλέν Ντελόν, Βίρνα Λίζι, Ακιμ Ταμίροφ, Ντον & ταμς, Φρανσίς Μπλανς. Είναι μια ξιφομαχική περιπέτεια γύρω από το δίκαιο αγώνα ενός μασκοφόρου εκδικητή.                                                                                                                   The Black Tulip (2010) η υπόθεσή της διαδραματίζεται στο Αφγανιστάν, σε σκηνοθεσία της Sonia Nassery Cole. Προτάθηκε ως η καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα βραβεία της Ακαδημίας .                                            
                                                                                                        Οι Istanbul air-lines έχουν για έμβλημα την τουλίπα. Σήμερα το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της  Κωνσταντινούπολης είναι η Χρυσή Τουλίπα. Όμως αυτό το λεπτό άνθος «μαράθηκε» απ’ τις ορδές των μεταναστών της Ανατολής. Τίποτε πια δεν θυμίζει την τουλίπα στην Πόλη. Οι κάτοικοι εκεί δεν βλέπουν ούτε ένα λουλούδι στα μπαλκόνια. Τηλεόραση                                                                                                                                 
Ταινίες που φέρουν στον τίτλο τους το όνομα της τουλίπας διακρίθηκαν στα διεθνή box office όπως The Black Tulip (1937), ασπρόμαυρη ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Δουμά σε σκηνοθεσία    Alex Bryce.
LA TULIPE NOIR(1964) Γαλλική ταινία, σε σκηνοθεσία Κριστιάν-Ζακ με τους: Αλέν Ντελόν, Βίρνα Λίζι, Ακιμ Ταμίροφ, Ντον & ταμς, Φρανσίς Μπλανς. Είναι μια ξιφομαχική περιπέτεια γύρω από το δίκαιο αγώνα ενός μασκοφόρου εκδικητή.                                                                                                                   The Black Tulip (2010) η υπόθεσή της διαδραματίζεται στο Αφγανιστάν, σε σκηνοθεσία της Sonia Nassery Cole. Προτάθηκε ως η καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα βραβεία της Ακαδημίας .



                                              
Η τουλίπα στην τέχνη                                                                                                              
 Στην ιστορική της  συνέχεια στη μέση της ανατολής  η τουλίπα σχετίζεται με τον οίκο των οσμανίδων έκτοτε η τουλίπα συμπεριλαμβάνεται στα πλέον χαρακτηριστικά μοτίβα της ισλαμικής τέχνης.  Στο Βυζάντιο η τουλίπα σαν μοτίβο χρησιμοποιήθηκε και στη διακόσμηση των  αρχιγραμμάτων της Βίβλου του 12ου αιώνα.       τοπική ενδυμασία



                                                                                                                   Γλυπτική Ζωγραφική                                                                                             Γλυπτά στην Γαλλία στο σταθμό Ληλ του Yayoi Kusuma.                                                         Μοτίβο στην υφαντική τέχνη https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/66/Embroidered_Panel_Morris_and_Company.jpg/800px-Embroidered_Panel_Morris_and_Company.jpg   Αποτέλεσμα εικόνων για yayoi kusama  https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEirp4k-tf3FNjVpN5Vi3EzkhMNaRe5pV7mrIokLgwMBhZaKHFEiHP4y6TN6JooEVG0_54fIx8tOXf9xxwTNrzcJFTDTqT5ZuV7tZqIBUq17i6mp1KFsB-a_UHyFJwyUp8jn0okW-r2wISFl/s1600/%CE%A4%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%99%CE%A0%CE%91_image2.jpg 
   Ο γνωστός ΓΟΥΙΛΛΙΑΜ ΜΟΡΙΣ το 1830 διακοσμεί χαλιά το 1883 ταπετσαρίες η τουλίπα κ η ιτιά σελ.183- 220 από το βιβλίο Η ιστορία των διακοσμητικών τεχνών κ της αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη κ την Αμερική 1760-1914 εκδόσεις ιων.
   φυτολόγιο                                          
13390527_f520 - Αντίγραφο (2).jpg 
   https://usercontent2.hubstatic.com/13390525_f1024.jpg
                                    150px-Hans_Gillisz._Bollongier_001.jpg                           GILLISH HANZ.
                 τζεφ κουνς 2010 Παρίσι   large balloons sculpture "Tulips by Jeff Koons in Bilbao   Tulips in Bilbao   MH (talk) - self-made
Bilbao Tulip 'balloons' by Jeff Koons, permanently installed outside Guggenheim museum Bilbao[1]  https://en.wikipedia.org/wiki/Jeff_Koons#/media/File:Koonsballoonsbilbao.jpg
                                                                                                                                 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7f/Hans_Bollongier_-_Stilleven_met_bloemen.jpg/800px-Hans_Bollongier_-_Stilleven_met_bloemen.jpg                 Hans Bollongier (1623–1672) painted in 1639 showcasing the prized Semper Augustus tulip. https://en.wikipedia.org/wiki/Tulip_mania#/media/File:Hans_Bollongier_-_Stilleven_met_bloemen.jpg                           design-is-fine:  Hans Simon Holtzbecker, Tulips (Tulipa), 1664-71. Hamburg, Germany. Drawing. ©  Kupferstichkabinett der Staatlichen Museen zu Berlin, Preußischer Kulturbesitz, Jörg Anders.                                      Ο/Η Magno Borges Botanic
design-is-fine: Hans Simon Holtzbecker, Tulips (Tulipa), 1664-71. Hamburg, Germany. Drawing. © 📷 Kupferstichkabinett der Staatlichen Museen zu Berlin, Preußischer Kulturbesitz, Jörg Anders.     https://gr.pinterest.com/pin/498351514987635010/stilllifequickheart:    Felicie Cronier  Flowerpiece  1839                                  Ο/Η Anita Clifford
stilllifequickheart: Felicie Cronier Flowerpiece 1839
https://gr.pinterest.com/pin/41306521553226841/

   εκκλησία Δαμασκηνιά Καστοριάς
                                  άνθη σε εκκλησία                                                                              ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΙΑΚΟΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1960
  Στέφεν Ελλοκ https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhWxc8wRkuYZQbFWT1JNsV2ZCX2v7pKYNQwGWU-laQyTpvJpk93YuxDaI7sdMQNK52BE7aMcNtwqRctvnK76n-P7_F5M26bpR5zAD11tXhvHi-g3uW_HsQqf6HiiY7ZyDsGZmCCxj5O6l2N/s1600/%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CF%80%CE%B13.jpg
Eπισμαλτωμένα πλακίδια με μοτίβα τουλίπας-Τοπ Καπί
    http://www.vasaribooks.com/Rare-Books/Rare-Books-Rare%20Botany%20Books/Rare-Books-Rare%20Botany%20Books-Filippo-Arena/rare-books-rare%20botany%20books-filippo-arena.html  Arena Filippo
Della natura, e coltura de' fiori fisicamente esposta. Palermo, Angelo Felicella, 1768
Please scroll down for bibliographic information
Δημοσιεύτηκε στο Παλέρμο, Angelo Felicella, 1768. 4to. Τρεις τόμους, πρώτη έκδοση, χαραγμένο προμετωπίδα και χαραγμένο βινιέτα για τον τίτλο στο vol.1 και ξυλόγλυπτο βινιέτα στο vol. 2, ξυλογραφία floral αρχικά και συσκευές, χρωματιστά πτυσσόμενα πλάκες 65 το χέρι (φωτοστατικό αντίγραφο της πλάκας 7), συμπεριλαμβανομένων των προμετωπίδα, σύγχρονο μισό μοσχάρι με φυτικά μοτίβα σε πάνελ, επίχρυσο αγκάθια, μαρμάρινα άκρα, τρίβονται, μερικές αποκρούσεις σε αγκάθια και vol. 3 με μπροστινή κοινή διάσπαση, αλλά εξακολουθεί να κατέχει, [Nissen BI48].

Μια πολύ σημαντική και σπάνια βοτανική βιβλίο, ένα από τα σπανιότερα ιταλική florilegia. Το έργο ασχολείται με την ανατομία των λουλουδιών, την αναπαραγωγή του (συμπεριλαμβανομένων πρώιμο συζήτηση της επικονίασης), την κηπουρική, την καλλιέργεια των λουλουδιών και τη δημιουργία ενός κήπου λουλουδιών. Stacks Image 1996
Stacks Image 2000

Stacks Image 1998
Stacks Image 2002
Stacks Image 1996
·         Stacks Image 1998                                       Arena (Filippo) Παρακάτω υπάρχουν μερικά ονόματα καλλιτεχνών οι οποίοι ασχολήθηκαν με την ίδια θεματολογία.  Άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες είναι οι  GEORGIA O KIF,WILLIAM MORIS,NIKOS GIALOYRIS , ΧΑΡΑΚΤΗΣ  https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/s480x480/17103429_10154291081157231_1965137168137161598_n.jpg?oh=dc266137ddca6167990595ecaf0f9d12&oe=5A11BC16   https://www.facebook.com/297714392230/photos/a.10150548135812231.369914.297714392230/10150565591147231/?type=3&theater                Αποτέλεσμα εικόνας για ΒΑΛΕΡΙΟΣ ΚΑΛΟΥΤΣΗΣ                         Βαλέριος Καλούτσης                                                                                                           ο VAN ΚΟΓΚ, Stefen Ellock,HANS GILLSZ βάζο με τουλίπες, Βαλέριος καλούτσης  Αγρός Με Τουλίπες, Κλωντ Μονέ | Πίνακες ζωγραφικής, καμβάς ...
·         artivity.gr/p/650/pinakes-zografikis-agros-me-toylipes-klont-mone...   Αποθηκευμένο αντίγραφο
·         Αγρος Με Τουλιπες, Κλωντ ...

·         Οι τουλίπες είναι από καιρό ένα παθιασμένο θέμα για τους καλλιτέχνες, αν και χρειάστηκε μέχρι τον 17ο αιώνα για να γίνει η Τουλίπα ένα αποκλειστικό φυτό κήπου.
·         Τον 12ο αιώνα ο Omarr Khayam έγραψε ένα ποίημα για τις τουλίπες. Από τότε οι τουλίπες έχουν ανθίσει στην αθανασία στα έργα τέχνης.

Σχετικά με την τουλιπομανία, μια τρελή επένδυση άρχισε στον 16ο αιώνα.Τα έργα τέχνης από τον 17ο αιώνα χαρακτηρίζονται από τουλίπες σε έργα ζωγραφικής της Judith Leyster. Η Τζούντιθ, ένας ολλανδός καλλιτέχνης  της χρυσής εποχής και ένας εξειδικευμένος ζωγράφος λουλουδιών, ήταν μαθητής του Frans Hals.
Δημιουργήθηκαν λαμπρά βιβλία τουλίπας, γεμάτα από όμορφες εικόνες τουλίπες. Σήμερα, αυτά τα βιβλία είναι σπάνια και ιδιαίτερα περιζήτητα.
Ζωγραφική του Tulip από: Βιβλίο του Tulip από την Judith Leyser, που βρίσκεται στην κατοχή του Μουσείου Frans Hals. Judith Jansdr Leyster (Χάρλεμ 1609 - Heemstede 1660)
500 ετών, όμως αυτή η ζωγραφική φαίνεται φρέσκια, ζωντανή και τρέχουσα.
Έκθεση τουλίπας

Μία προηγούμενη έκθεση που περιλαμβάνει είκοσι έργα από τη συλλογή του Rijksmuseum, που περιλαμβάνει ακόμα νεκρές φύσεις λουλουδιών, αγγεία από πορσελάνη με τουλίπες, εκθαμβωτικά έργα γυαλιού και εξαιρετικά υφάσματα.
    Τουλίπες, τριαντάφυλλα και υάκινθος στο Rijksmuseum Schiphol .                                                                                             Ο όρος μανία τουλίπας δημιουργήθηκε μετά από το κερδοφόρο εμπόριο λαμπτήρων τουλίπας που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1630.

Τουλίπες και την χρυσή εποχή των Κάτω Χωρών

Η Χρυσή εποχή των Κάτω Χωρών ήταν στον 17ο αιώνα, όταν όλα τα πράγματα ολλανδικά χαιρετίστηκαν ως λαμπρά σε όλο τον κόσμο.
Υπήρχαν διάφοροι τύποι τουλίπας: από κυπελλοειδείς, λαμπερές τουλίπες μέχρι πολύχρωμους τόνους πετσετών σε παστέλ αποχρώσεις. Μορφή των πετάλων είναι ποικίλη, μερικά με φτερά πέταλα, μερικά με πέταλα που είναι στριμμένα ή κυρτωμένα.
       Εικόνες από τουλίπες ήταν συχνά κεντημένες πάνω σε φορέματα και ενσωματώθηκαν σε σχέδια σε υφαντά ταπετσαρίες.

Μια διάσημη τουλίπα

Αυτή είναι μια ακουαρέλα σε χαρτί του Semper Augustus. Αυτή η τουλίπα είναι γνωστή ως η πιο ακριβή τουλίπα που πωλείται κατά τη διάρκεια της μανίας τουλίπα στις ολλανδικές περιοχές του 17ου αιώνα.

Μόνο μία από αυτές τις τουλίπες πωλήθηκε για 5.500 φιορίνια. Στο ύψος του tulipmania τον 17ο αιώνα η τιμή έφτασε τα 10.000 χρυσά. Φανταστείτε πόσοι άνθρωποι ότι το ποσό των χρημάτων τότε θα είχε τροφοδοτηθεί και ντυμένος.
Τα φιορίνια (ή οι φλώρινοι) ήταν το νόμισμα της εποχής στις Κάτω Χώρες. Για να σας δώσω μια ιδέα των συγκριτικών ποσοστών, τον 17ο αιώνα ένας έμπορος όπως ένας ξυλουργός θα κέρδιζε περίπου 250 φθορίες ετησίως. Ένας επιχειρηματίας μπορεί να κερδίσει μέχρι και 3.000 φιορίνια ετησίως.
Πληροφορίες που προέρχονται από: http: //penelope.uchicago.edu/~grout/encyclopaedia _...
Judith Leyster: Ολλανδός Δάσκαλος και ο κόσμος της.

Η Judith Leyster (1609-1660), μια έμπνευση γυναίκα, τα επιτεύγματά της είναι αξιοσημείωτα, ακόμα περισσότερο για την ηλικία στην οποία ζούσε. Η Τζούντιθ ήταν μια διάσημη γυναίκα, ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης της χρυσής εποχής των Κάτω Χωρών, κατά κύριο λόγο ένα επάγγελμα του άνδρα τομέα. Είναι γνωστό ότι είναι επιτυχής στην πώληση της δουλειάς της.

Αυτό το βιβλίο εξετάζει τον κόσμο στον οποίο ζούσε η Judith. Όχι μόνο η τέχνη της, αλλά η ολλανδική κοινωνία τον 17ο αιώνα. Παρουσιάζονται εντυπώσεις στη ζωή της Τζούντιθ και στις ζωές άλλων γυναικών που εργάζονται τότε. Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες της συζητούνται, μαζί με τις τεχνικές που χρησιμοποίησε η Judith στο έργο της.

Είναι σημαντικό ότι το βιβλίο περιέχει εικόνες του έργου της Judith.               Για λόγους σύγκρισης, υπάρχουν διάφοροι πίνακες άλλων καλλιτεχνών, όπως ο σύζυγός της Jan Miense Molenaer
Tulipmania                       

·         tulip plate 

·         https://usercontent2.hubstatic.com/13390525_f1024.jpg
                                                           
·           εργαστήριο

    Τουλίπες Χίου - Λαλάδες , Wild Tulips of ChiosLalades Chiosphotos.gr  https://www.youtube.com/watch?v=wYJDJc4V7GQ                  Άσπρη Τουλίπα - Μαρίνα Αποστόλου                                                                     https://www.youtube.com/watch?v=YcDZe14iHNM Κυπριακή Τουλίπα - Cyprus Tulip

CyprusBiodiversity  CyprusBiodiversity Wild Red Tulips      https://www.youtube.com/watch?v=KK32M6_f_-8FILIATRA-ΤΟΥΛΙΠΕΣ.mhttps://www.youtube.com/watch?v=HtiM8jx_Eoc

     Γεωμετρία κ συμβολισμός- http://www.alithia.gr/politismos/toylipa-ena-politismiko-gegonos#sthash.xDXJ1MOt.dpuf  Τουλίπα: Ένα πολιτισμικό    γεγονός | Alithia.gr

www.alithia.gr/politismos/toylipa-ena-politismiko-gegonos                                                      μαρκαδόροι  τρίγωνα  

                      ο κύκλος της τουλίπας
                                               τουλίπα σε πάγο αντιθέσεις του λευκού                                                       συμμετοχή στο καρναβάλι της Καστοριάς  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016                                    φορέμα σε ντουλάπα ΑΚΟΥΑΡΕΛΛΑ 1,00 υψος * 70εκ

                κύκλοι κ τρίγωναμαρκαδοροι
 τουλίπες με γεωμετρικά σχήματα
                 το δέντρο της Αφρικής τουλίπες από φελιζολ συνεργατικό γλυπτό Αντωνία Φλέγγα Πέσχου Σεβαστή 22 κ 23/6/2017   
 συρταρια     

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           












  αποτομή αλλαγή χρωμάτων γεωμετρία σχημάτων






μαύρη τουλίπα

         στολίδια σε χριστουγεννιάτικο δέντρο

 Σελίδες ιντερνέτ  1.  http://fysi-farmakeio.blogspot.gr/2009/07/blog-post_05.htmlfile:///C:/Users/User/Documents/internettoylipes%CE%A0%CE%A4%CE%A5%CE%A7%CE%99%CE%9F/%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B5%CF%84%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%83/%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CF%80%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CF%85%CE%BC%CF%89%CE%BD-tulipa-undulatifolia-%CE%BA%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B7. htm εικόνα σελ.73  ΣΕΛ.11                                                                                      περισσότερες πληροφορίες, κατάπλασμα κρέμα χειρός στη ιστοσελίδα http://www.flowmagazine.gr/article/view/toulipa_to_trito_pio_dimofiles_louloudi_ston_kipo/category/quality_of_life   file:///C:/Users/User/Documents/internettoylipes%CE%A0%CE%A4%CE%A5%CE%A7%CE%99%CE%9F/%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B5%CF%84%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%83/%CE%88%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1_%CE%97%20%CE%9C%CE%AC%CF%85%CF%81%CE%B7%20%CE%A4%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CF%80%CE%B1%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CF%84%CE%B1%20%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1.htm μαύρη τουλίπα σελ.19 http://www.valentine.gr/tulip_symbol_gr.php ποίηση σελ.16 http://www.valentine.gr/flowermeanings3_gr.php#%CE%A4H GLOSSA TON LOYLOYDION λίγα λόγια για την τουλίπα σελ,5                                                                                                       http://kallimasia.blogspot.gr/2015/03/blog-post_28.html σελ.21,22,38 http://www.alithia.gr/politismos/toylipa-ena-politismiko-gegonos σελ.92                                                                       20px-Hans_Bollongier_-_Stilleven_met_bloemen εικόνα σελ.92                                    Reverse_of_Iranian_20_Rials_coin_-_monument_of_3rd_anniversary_of_Islamic_revolution τουλίπα                     Ευχαριστίες : Πλάτωνας          Αντωνία ΦΛΕΓΓΑ   Γράμματα από  φελιζολ Κ για το στήσιμο της έκθεσης Πλάτωνας Σωτήρης ς κ Ευαγγελία Καλεράντε  κ Χαρίλαος Κοντοσφυρης για τις ιδέες τους.                                                                                                 Επιμέλεια εργασίας :Πέσχου Σεβαστή ΙΟΥΝΙΟΣ 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου