Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

"Φτάσε όπου δεν μπορείς" της Κατερίνας Καρούλια





Η διαδρομή Φλώρινα – Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη - Φλώρινα  είναι γνωστή και αγαπημένη για μένα άρρηκτα συναισθηματικά δεμένη με τις μνήμες μου, όταν σχεδόν παιδί ακόμα η Φλώρινα με κάλεσε για πρώτη φορά κοντά της. Αυτή τη διαδρομή  σήμερα την κάνω πάντα από τον παλαιό δρόμο, αφού έτσι συνηγορούν η μνήμη , η όραση και ψυχή μου. Πριν από τριάντα τόσα χρόνια όταν για πρώτη φορά έκανα αυτή την διαδρομή δεν υπήρχε η  εναλλακτική της Εγνατίας.  Χθες όμως, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 η πρεμιέρα της παράστασης «Φτάσε όπου δεν μπορείς», η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης βασισμένη στο έργο και τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη έγειρε την ζυγαριά να χρησιμοποιήσω την επιλογή της Εγνατίας Οδού για την επιστροφή μου στην Θεσσαλονίκη από την Φλώρινα όπου σπουδάζω.
Πρόκειται για μία θαυμάσια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης όπως διαπίστωσα από κοντά,  σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου.




 Μέσα από την περιοδεία ενός μπουλουκιού που ανεβάζει έργο με θέμα τον Καζαντζάκη το κοινό παρακολουθεί ένα θέατρο μέσα στο θέατρο. Γίνονται αναφορές στα έργα «Αναφορά στον Γκρέκο», στον «Καπετάν Μιχάλη», στην «Ασκιτική», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», καθώς και σε πρόσωπα που συντρόφευσαν τον Νίκο Καζαντζάκη, όταν σαν νέος Οδυσσέας πήρε στα χέρια τις αποσκευές του και ταξίδεψε ακούραστα να ερμηνεύσει την ζωή. Μοναδική ευρηματική επιλογή των υπευθύνων της παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης να παρουσιαστεί η παράσταση στο κοινό της στον σιδηροδρομικό σταθμό της ομώνυμης πόλης. Ως χώρος διάδρασης επιλέχθηκε η έρημη αποθήκη του σταθμού που διαμορφώθηκε κατάλληλα με το ελάχιστο.














  Μια παλαιά μεσοτοιχία δομημένη από μονό εξάτρυπο τούβλο χωρίζει τον χώρο της αποθήκης σε χώρο υποδοχής και αίθουσα παράστασης. Το φως των κεριών στον πρώτο χώρο φωτίζει μνήμες, έπιπλα εποχής και χρηστικά αντικείμενα. Όλα αυτά δημιουργούν κατάλληλο περιβάλλον να επιστρέψεις στους χρόνους που έζησε ο Καζαντζάκης και να παρακολουθήσεις το βίντεο που προβάλλεται με ιστορικά ντοκουμέντα από την ζωή του λίγο πριν μπεις στον δεύτερο χώρο για να παρακολουθήσεις την παράσταση. 








ΟΙ συντελεστές του έργου, η διευθύντρια, οι ηθοποιοί. οι ηχολήπτες, οι φροντιστές, οι συνεργάτες και οι φίλοι του ΔΗΠΕΘΕ έκαναν την παράσταση προσωπική υπόθεση. Έτσι μετά το τέλος της παράστασης και μετά τα δικαιολογημένα παρατεταμένα χειροκροτήματα, στήθηκε ένα μικρό πάρτι με την συνοδεία κρασιού που προσφέρθηκε στο κοινό. Ένα ελάχιστο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που συνεχίζουν με πάθος, ακούραστα να δουλεύουν για την Τέχνη. Ευχαριστώ όσους βοηθούν τον άνθρωπο να νοιώσει ελεύθερος.


































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου