Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Επίσκεψη επιστημονικού ενδιαφέροντος στο ΤΕΙ Κοζάνης, στο εργαστήρι βιομηχανικού σχεδιασμού . Περιγραφή στοιχείων Αγάπη Μαντζιώρη









Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, ομάδα φοιτητών του 3ου εργαστηρίου του Τ.Ε.Ε.Τ. Φλώρινας, επισκέφτηκε με τον αναπληρωτή καθηγητή Χάρη Κοντοσφύρη το εργαστήριο C3 του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού Κοζάνης, με υπεύθυνους καθηγητές τον Παναγιώτη Κυράτζη και Αθανάσιο Μανάβη. 
Στόχος της επίσκεψης αυτής ήταν πρώτιστα το ενδεχόμενο ανάπτυξης διεπιστημονικής και εφαρμοσμένης στήριξης των δύο τμημάτων, αλλά και η κατανόηση βασικών αρχών του βιομηχανικού σχεδιασμού, όπως και η γνωριμία με τα υπερσύγχρονα μηχανήματα του εργαστηρίου. 
Στο φιλόξενο περιβάλλον του εργαστηρίου, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, οι κύριοι Κυράτζης και Μανάβης, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων μέσω της εισήγησης τους αναφορικά με το βιομηχανικό σχεδιασμό. 





Ύστερα από ευγενική παραχώρηση των εισηγητών παρατίθεται αυτούσιο σχετικό κείμενο με πληροφορίες αναφορικά με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, καθώς και τις δράσεις και διακρίσεις του εργαστηρίου:


"Βιομηχανικός Σχεδιασμός
Βιομηχανικός σχεδιασμός ονομάζεται ο σχεδιασμός προϊόντων και υπηρεσιών που ξεκινάει με τη σύλληψη της ιδέας και καταλήγει στην ολοκλήρωση του τελικού προϊόντος. Ενδιάμεσα μεσολαβεί, μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός της γεωμετρίας, η επιλογή των υλικών, η οργάνωση της παραγωγής, η ψηφιακή καθοδήγηση των εργαλειομηχανών, η τεχνική μελέτη αντοχής κλπ. Η διαδικασία συμπληρώνεται με την προϊοντική ταυτότητα.
Παράλληλα, ολοκληρωμένος σχεδιασμός ονομάζεται ο περιβαλλοντικά ευαίσθητος σχεδιασμός, ο σχεδιασμός δηλαδή, προϊόντων και υπηρεσιών που αγγίζουν ευαίσθητες περιοχές της κοινωνίας μας, όπως είναι αυτή της ανακύκλωσης, αλλά και της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης διαφόρων ηλικιών σε ζητήματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Το εργαστήριο CAD/CAM/CAE (www.c3.teiwm.gr) του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού, αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας μια σειρά δράσεων μέσα από τις οποίες συνδυάζονται οι επιθυμητοί εκπαιδευτικοί στόχοι, με τα ερευνητικά ενδιαφέροντα/επιτεύγματα αλλά και την επιχειρηματικότητα.
Βιομηχανικός Σχεδιαστής
Ένας βιομηχανικός σχεδιαστής πρέπει να συμβάλλει στη δημιουργία προϊόντων μαζικής παραγωγής ή και εξατομικευμένης χρήσης, τα οποία πρέπει να είναι λειτουργικά, εργονομικά και υψηλής αισθητικής. Αυτό που προσπαθεί να επιτύχει κάθε φορά η ομάδα του εργαστηρίου CAD/CAM/ είναι να οργανώσουν τη μεθοδολογία τους με τέτοιο τρόπο, ώστε η κάθε δράση που αναλαμβάνουν να ξεκινήσει ομαλά, να εξελιχθεί αποτελεσματικά και να ολοκληρωθεί με ένα συγκεκριμένο παραδοτέο, προϊόν ή υπηρεσία.





 Στο πλαίσιο αυτό, δράσεις που έχει αναλάβει η συγκεκριμένη ομάδα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είχαν ως στόχο την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών μέσα από συμμετοχές σε διαγωνισμούς, παρουσία σε επιστημονικά συνέδρια και συμμετοχές σε δημιουργικά workshops κ.τ.λ.
Επίσης, έχουν δημιουργήσει μία σειρά προϊόντων που αναφέρονται σε μόδα κι ένδυση γενικά, ενώ ταυτόχρονα ασχολούνται με τη δημιουργία γραφικών εφαρμογών, με έμφαση στο βιομηχανικό σχεδιασμό.
Είναι γνωστές κάποιες από τις διακρίσεις του εργαστήριου, όπως: 
- 1o Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Δημιουργικού Γραφείου, Gold Labels Awards 2013.
- 1ο Βραβείο Σχεδιασμού Αγαλματιδίου, ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας, 2013.
- 1ο Βραβείο Σχεδιασμού Αγαλματιδίου, ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας, 2012.
- 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Σχεδιασμού Ετικέτας (Gold Labels Awards 2011), 1ο Βραβείο Φοιτητικής Συμμετοχής-AllPack Hellas.
- Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) I. Αρ. Καταχώρησης: 6003435, II. Αρ. Καταχώρησης: 6003320, III. Αρ. Καταχώρησης: 6003108, IV. Αρ. Καταχώρησης: 6003319.
Χρήσιμα Links:
Εργαστήριο C3: c3.teiwm.gr
Εργαστήριο C3 (Facebook): C3 Lab - Dept of Mechanical Engineering and Industrial Design
Μεταπτυχιακό στο Σχεδιασμό Προϊόντων και Συστημάτων: msc-pds.teiwm.gr"

Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης, έγινε παρουσίαση των μηχανημάτων και κατόπιν χρήση τους από τους φοιτητές του Τ.Ε.Ε.Τ. Έτσι είχαν πρωτόγνωρη εμπειρία και απτή αίσθηση των εντυπωσιακών δυνατοτήτων των συσκευών, οι οποίες παρουσιάζονται παρακάτω συνοπτικά. 

"ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΣΑΡΩΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ-3D Scanning


Ως τρισδιάστατη σάρωση ορίζεται η συστηματική καταγραφή των τριών διαστάσεων κάθε σημείου από κάθε επιφάνεια του αντικειμένου με σκοπό τη δημιουργία μιας ψηφιακής αναπαράστασης του φυσικού αντικειμένου σε περιβάλλον υπολογιστή.
Από την άλλη πλευρά, σαρωτές καλούνται διάφορες συσκευές που χρησιμοποιούνται για την αποτύπωση και ψηφιοποίηση δεδομένων είτε σε δισδιάστατη είτε σε τρισδιάστατη μορφή.
Οι τρισδιάστατοι σαρωτές ή σαρωτές laser συλλέγουν σημεία από γεωμετρικά δείγματα της επιφάνειας του αντικειμένου καθώς επίσης και στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση του π.χ. χρώμα, υφή, κ.α.. Μετά από κατάλληλη επεξεργασία, το σύνολο αυτών των δεδομένων μπορεί να μας δώσει τρισδιάστατες αναπαραστάσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται σε πληθώρα εφαρμογών.
 Οι τύποι των τρισδιάστατων σαρωτών είναι οι εξής: σαρωτές επαφής (contact) και στους σαρωτές μη επαφής ή σαρωτές απόστασης (non contact). Σε αυτή τη μεθοδολογία βασίζεται και ο εξοπλισμός του 3D Scanner 3DSystems - Z800.







ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ-3D Printing


Ταχεία Πρωτοτυποποίηση

Ο όρος ταχεία πρωτοτυποποίηση  (rapid prototyping) αναφέρεται σε μια τεχνολογία η οποία μπορεί να κατασκευάσει φυσικά μοντέλα από δεδομένα συστημάτων CAD. Είναι μια διαδικασία πρόσθεσης υλικού κατά την οποία γίνεται απόθεση, στερεοποίηση ή συγκόλληση διαδοχικών λεπτών στρώσεων υλικού (layer by layer).

Οι όροι ταχεία πρωτοτυποποίηση και τρισδιάστατη εκτύπωση συχνά συγχέονται στην πραγματικότητα. Οι τύποι της ταχείας πρωτοτυποποίησης είναι οι εξής:

·         Στερεολιθογραφία (stereolithography)
·         Επιλεκτική περίτηξη με λέιζερ (selective laser sintering, SLS)
·         Κατασκευή πολυστρωματικών αντικειμένων (laminated object manufacturing,
·         LOM)
·         Σκλήρυνση στερεού εδάφους ( solid ground curing, SGC)
·         Μοντέλα απόθεσης υλικού ( fused deposition modeling, FDM)
·         Τρισδιάστατη εκτύπωση (3d printing)







ΚΟΠΤΙΚΌ/ ΧΑΡΑΚΤΙΚΌ LASER


Με την τεχνολογία του laser μπορούμε να κόψουμε και να χαράξουμε εύκολα και γρήγορα διάφορα υλικά. To Laser Cutter που διαθέτουμε είναι της εταιρίας Universal Laser Systems και είναι τύπου διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Η κοπή του υλικού γίνεται με το λιώσιμο – κάψιμο του υλικού από την δέσμη laser. Υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία υλικών όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν. 
Τα μηχανήματα CΟ2 δεν μπορούνε να κόψουν μέταλλα μπορούνε όμως να τα χαράξουν.




Οι επιλογές χάραξης που προσφέρονται είναι οι ακόλουθες:
α)  Vector engraving
Σε αυτήν το laser ακολουθεί τις γραμμές του σχεδίου χωρίς να κόψει το υλικό. Το πάχος της χάραξης  είναι περίπου 0,2mm. Μπορεί όμως να αυξηθεί εφόσον το επιθυμούμε. Για να χαραχτεί το σχέδιο σε vector μορφή θα πρέπει τα αντικείμενα στο κάθε layer να έχουν πάχος γραμμών μικρότερο των 0,0254mm (0,001″). Αυτό θα πρέπει να είναι και το πάχος γραμμών των αντικειμένων για κοπή.
β)  Raster engraving
Με αυτή την μέθοδο η κεφαλή του laser κινείται αριστερά – δεξιά προχωρώντας από πάνω προς τα κάτω στο υλικό. Με αυτόν τον τρόπο το laser “τρώει” λίγο από το υλικό αφήνοντας ένα ανάγλυφο αποτέλεσμα. Για να χαραχτεί το  σχέδιο σε raster μορφή θα πρέπει τα αντικείμενα να έχουν πάχος γραμμών μεγαλύτερο των 0,0254mm ή να είναι εικόνες π.χ. jpeg ή να έχουν “solid” hatch."



Η προοπτική συνεργασίας για την υλοποίηση καινοτόμων εικαστικών προτάσεων μέσω της τεχνογνωσίας υψηλού επιπέδου, εκτιμήθηκε ως πρόκληση δημιουργικής εξέλιξης από τους εκπροσώπους και των δύο σχολών. Έτσι, σε κλίμα ενθουσιασμού δόθηκε υπόσχεση και από τις δύο πλευρές για άμεση συνάντηση. Θα είχε ενδιαφέρον να προκύψουν συνεργαζόμενες πτυχιακές εργασίες και να ωριμάσουν τεχνικά προσδοκώμενα έργα και από τις δύο μεριές.
Ευχαριστούνται θερμά οι καθηγητές του εργαστηρίου βιομηχανικού σχεδιασμού, Παναγιώτης Κυράτζης και Θανάσης Μανάβης για τη φιλοξενία και παροχή πολύτιμων γνώσεων.








Καλούνται όσοι θέλουν να συμμετέχουν στη συνέχεια του project να επικοινωνήσουν 
με τον Άγη Ρόμπολα στο τηλέφωνο: 6984737126.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου