Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Project για τη γιορτή κρασιού στο Αμύνταιο - Εκδρομή στην περιοχή. Η μέθη της δημιουργίας. Αγάπη Μαντζιώρη









Μέθη, λέξη που ετυμολογικά σημαίνει ψυχική διέγερση και ευφορία. Φυσικό επακόλουθο της λήψης οινοπνευματωδών ποτών. Στην προκειμένη περίπτωση κρασιού, λόγω της σχετικής εκδήλωσης στο Αμύνταιο, στα πλαίσια των Χριστουγέννων. Ωστόσο, επειδή αναβλήθηκε η εκδήλωση εξαιτίας των βροχοπτώσεων, εκ των πραγμάτων δεν προήλθε φυσική μέθη. Η μέθη όμως ήταν εκεί με την αλληγορική της σημασία, ως η ψυχική εκείνη κατάσταση που ερμηνεύεται σαν ευφορία λόγω έντονων συναισθημάτων και συγκινήσεων. Ο ανθρώπινος οργανισμός με σοφό τρόπο γεννά  αυτά τα συναισθήματα όταν η ψυχή είναι πλήρης, ενώ η οποιαδήποτε ψυχοτρόπος ουσία  είναι υποδεέστερη, ακόμα και περιττή. 

Η εκδρομή ξεκίνησε με ενθουσιασμό και διάθεση για προσφορά. Αμέσως με την επιβίβαση στο πούλμαν όλοι οι συμμετέχοντες έκοψαν με προθυμία και σεβασμό τα εικαστικά έργα σε σχήμα μπουκαλιού, ενώ κάποιες συνθέσεις λειτούργησαν ως αφίσες. Μόλις η ομάδα έφτασε στο Αμύνταιο τα εικαστικά μπουκάλια ήταν έτοιμα για κόλληση, με την πόλη να φάνταζε ως χάρτης ονείρων. 








Ένας μαγικός τόπος που εκείνη τη μέρα μας ανήκε. Που ο καθένας μπορούσε απερίφραστα να εκφραστεί και να αφήσει το προσωπικό του στίγμα. Μετά την υποδοχή της ομάδας από το δήμαρχο Αμύνταιου και άλλων εκπροσώπων του Δήμου, όλοι οι συμμετέχοντες εργάστηκαν συλλογικά για την πραγμάτωση κάποιων στόχων: Να χρωματίσουν με άποψη την περιοχή, εν όψει των Χριστουγέννων, να περάσουν μηνύματα αγάπης, αποδοχής και συνοχής, να στραφούν ενάντια στην τυπολατρία και στον στείρο καθωσπρεπισμό, να εκφραστούν τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά. 





Έτσι, ανυποψίαστοι περαστικοί ήλθαν σε επαφή με τις εικαστικές παρεμβάσεις κυρίως φοιτητών της Καλών Τεχνών Φλώρινας, ακόμα και στα πιο απίστευτα σημεία της πόλης με τη φαντασία να οργιάζει. Εικαστικά μπουκάλια και συνθέσεις σχετικές με το κρασί, σε πεζοδρόμια, πάνω σε μπασκέτες, σε κάδους, σε παγκάκια, σε γωνίες σπιτιών, σε καθρέπτες...με γνώμονα την αλληλεπίδραση με το φυσικό χώρο. Μια συλλογική φωνή που μίλησε με ευρηματικό τρόπο για τη ζωή, που επειδή είναι απρόβλεπτη είναι και ωραία. 


















Μετά την ολοκλήρωση της κόλλησης των έργων, κατά την αναχώρηση από το Αμύνταιο επιβιβάστηκε στο πούλμαν ο ξεναγός Τάκης Τσίπας. Καθ' οδόν ενημέρωνε για τα σημεία ιστορικού και γεωγραφικού ενδιαφέροντος. Μόλις έγινε η άφιξη στην Νεκρόπολη του Αγίου Παντελεήμονα έδωσε εκτενείς πληροφορίες για την ιστορία του τόπου από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή. 





Ύστερα από την κατατοπιστική και εμπεριστατωμένη ξενάγηση, η ομάδα επισκέφτηκε το κτήμα “Άλφα”. Ένας γοητευτικός χώρος πλημμυρισμένος από βαρέλια, μπουκάλια κρασιού διαφόρων σχημάτων και μεταλλικές δεξαμενές που φάνταζαν ως διαστημικές εγκαταστάσεις. Η υπεύθυνη του οινοποιείου σε φιλικό κλίμα ξενάγησε την ομάδα στους χώρους και έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο παραγωγής του κρασιού από το άλφα έως το ωμέγα. 










Εκεί οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γευτούν την ποικιλία κρασιών. Ένας έμπειρος δοκιμαστής κρασιών γνωρίζει πως κατά τη δοκιμή κρασιού προηγείται η όραση, κίνηση του ποτηριού και παρατήρηση της σύστασης του κρασιού, ακολουθεί η όσφρηση και έπειτα η γεύση, με μια μικρή παραμονή στον ουρανίσκο. Ωστόσο αυτή η πληροφορία για αρκετούς ήταν πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.    







Μετά το κτήμα Άλφα η ομάδα ανηφόρισε για το πανέμορφο Νυμφαίο. Το πούλμαν σαν αίλουρος ελίσσονταν στις στροφές του βουνού με την πανοραμική θέα να προκαλεί μέθη. Ιδιαίτερη η αρχιτεκτονική των σπιτιών με τις μεταλλικές οροφές.








Η τελευταία επίσκεψη στο καταφύγιο του Αρκτούρου και στη Νίκειο Σχολή ήταν στις 16.30. Έτσι, με την άφιξη στο χωριό ο καθένας κλήθηκε να επιλέξει τι προτιμά, έχοντας τη δυνατότητα αυτοδιάθεσης. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και κάποιοι επισκέφτηκαν πρώτα το εστιατόριο Caza Mare,  κάποιοι άλλοι τη Νίκειο Σχολή και άλλοι το καταφύγιο με τις αρκούδες που απέχει περίπου μισή ώρα πεζοπορίας από το χωριό. 











Στη Νίκειο Σχολή δόθηκαν σημαντικές συνοπτικές πληροφορίες για τις συνήθειες των αρκούδων, τους κινδύνους που διατρέχουν και τις δυνατότητες που έχει ο κάθε πολίτης να συμβάλει στην προστασία τους. Σαφώς αν υπήρξε συλλογική ευαισθητοποίηση θα αυξάνονταν η συνδρομή για τη διάσωση αυτού του σπάνιου είδους. 






Στο σημείο αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά όσους συνέβαλαν σε αυτό το project.
Καταρχήν, ευχαριστώ τον αναπληρωτή καθηγητή Χάρη Κοντοσφύρη για την επινόηση του project, καθώς και για την εμπιστοσύνη του, να αναλάβω τον συντονισμό της εκδήλωσης. 
Επίσης, όλους τους συμμετέχοντες στο project με τη δημιουργία πρωτότυπων μπουκαλιών και συνθέσεων και όσους συμμετείχαν στην εκδρομή.
Τα ονόματα των συμμετεχόντων αναγράφονται αλφαβητικά:

Αντωνακάκη Σοφία, Ασημακόπουλος Πάρης, Βασιλειάδης Χρήστος, Βλάχος Διονύσης, Γόργολη Θεάνα, Δάφνου Αφροδίτη, Διονυσοπουλού Γλύκα, Ζαβιτσάνου Σπυριδούλα, Θεοδωρέσκου Καλυψώ, Καρούλια Κατερίνα, Καλομενίδου Χριστίνα, Καμπουρίδου Άννα, Κοσμίδου Νικολέτα, Κωνσταντάτου Μίρκα, Κωνσταντίνου Νέλα, Μακρής Μανώλης, Μανέτα Ευαγγελία, Μαντζιώρη Αγάπη, Μιτκούδη Μιχαέλα, Μοναχού Όλγα, Μπούτονα Panthera, Χριστίνα, Μπαμπάνης Θανάσης, Μπαρκαλής Ηλίας, Παντέχη Ναταλία, Πανταζής Γιωργος, Παπαδόγιωργος Μιχάλης, Πασιάδης Ανέστης, Πάσχου Σεβαστή, Παυλίδης Θωμάς,  Πετροπούλου Ναταλία, Πέτρου Παναγιώτα, Πολυδωροπούλου Άννα, Σιακανδάρη Ελένη, Σπυρίδη Ιωάννα, Τσακμάκη Μαρίνα, Τσιαμπάρτα Χρυστάλλα, Τσιμπλάκη Μαριτάσα, Τσορμπάρη Αρσινόη, Φλέγγα Αντωνία. 

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Διονύση Βλάχο, ο οποίος ανέλαβε την τεχνική προσαρμογή των εικαστικών έργων μέσω υπολογιστή. Επίσης, τον Αντώνη Τσίλη για τη μερική συνδρομή του στον τεχνικό τομέα. Ακόμα, το Μενέλαο Γέρο, το Θανάση Μπαμπάνη και τον Ηλία Λόττα, με τους οποίους επισκέφτηκα το φωτοτυπικό κέντρο στο Αμύνταιο μια μέρα πριν την εκδήλωση ώστε να φωτοτυπηθούν τα μπουκάλια. 
Επίσης τον ιδιοκτήτη του φωτοτυπικού κέντρου Όμηρο στο Αμύνταιο, ο οποίος μας υποδέχτηκε με χαμόγελο και έκανε εξαιρετικές εκτυπώσεις. Το Florina Travel που μας ταξίδεψε μέσω του οδηγού του κ. Γιώργου με ασφάλεια και συνέπεια. Το Δήμαρχο Αμύνταιου Κωνσταντίνο Θεοδωρίδη και τη συνεργάτιδα του Αρετή Κοσμοπούλου για την εγκάρδια υποδοχή στο Αμύνταιο, καθώς και για τη δωρεάν εκτύπωση των έργων μας στο φωτοτυπικό κέντρο. Επίσης, τον  κ. Τάκη Τσίπα για την κατατοπιστική ξενάγηση και το κτήμα Άλφα για τη συναρπαστική ξενάγηση και το κέρασμα εκλεκτού κρασιού. Το εστιατόριο Caza Mare για το οικονομικό γεύμα και το ποτήρι κρασί. Θερμές ευχαριστίες και στον Αρκτούρο ο οποίος μας παρείχε δωρεάν είσοδο τόσο στο καταφύγιο της αρκούδας, όσο και στη Νίκειο Σχολή. 

Με αφορμή την επίσκεψη στον Αρκτούρο, αναλογίζοντας πως το κάθε ον φέρει τη δική του σπανιότητα τόσο εμφανισιακά, όσο και από άποψη χαρακτήρα και δυνατοτήτων, αφιερώνεται  η ακόλουθη μουσική σύνθεση σε όλους τους αναγνώστες αυτής της ανάρτησης, αλλά και στον καθένα ξεχωριστά. Όσο και να χάνουμε κάποιες φορές το κουράγιο μας, η ίδια η φύση με τις εναλλαγές και την ποικιλομορφία της, μας διδάσκει πως από τη σπανιότητα μας αντλούμε τη δύναμη μας και πως η ίδια η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΜΕΘΗ. Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ. Καλές γιορτές! 

https://www.youtube.com/watch?v=KB99gDvxyFo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου